Kolombiya: İhracat üssünüz olalım

Güncelleme Tarihi:

Kolombiya: İhracat üssünüz olalım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2007 00:00

Türkiye ile Kolombiya’nın birbirine benzediğini söyleyen Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Francisco Santos Calderon, Türkiye’nin ihracatta Güney ve Kuzey Amerika pazarlarına girmek için Kolombiya’yı üs olarak kullanabileceğini söyledi.

KOLOMBİYA Devlet Başkan Yardımcısı Francisco Santos Calderon, Türkiye’nin Güney ve Kuzey Amerika’ya açılmak için üssü olabileceklerini söyleyerek Türk yatırımcılarını ülkesine davet etti. Başkan Yardımcısı, önümüzdeki yıl sonuna kadar Türkiye’nin başkent Bogota’da Büyükelçilik açacağını söylerken, iki ülkenin de jeopolitik konumları, terör ve uyuşturucu sorunlarıyla benzeştiğini, sorunlara karşı ortak hareket edileceğini ifade etti. OECD Dünya İstatistik, Bilgi ve Politika Oluşturma Forumu için Türkiye’ye gelen Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı Francisco Santos Calderon, "Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Latin Amerika’ya büyük ilgisi, Türkiye’nin patlayan ekonomisi önümüzde bir fırsat. 250 milyon dolar ticaretimiz hiçbir şey değil. Bu ortam sadece ticaret için değil, yatırımı da geliştirmek için fırsat" dedi.

BİRÇOK İMKAN VAR: Gelecek yıl Türkiye’nin Bogota’da büyükelçilik açacağını söyleyen Calderon, "Kısa süre sonra da Kolombiya’da büyük bir grup Türk yatırımcısını ağırlayacağız. Böylelikle ticareti de yatırımı da geliştirebiliriz. Kolombiya şu anda dünyanın en önemli gelişmekte olan ekonomisi. Kanunları istikrarlı, güvenlik ciddi şekilde artmış durumda. Türk firmaları için birçok yatırım imkanı var" diye konuştu. Calderon, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Kolombiya Petrol Şirketi’nin beraber petrol aramak üzerine neler yapabileceklerini görüştüklerini söyledi.

STRATEJİK ÜLKELERİZ: Türkiye’nin eski Sovyet ülkelerine, Orta Asya’ya giriş için stratejik ülke, patlayan ekonomisiyle büyük bir pazar olduğunu ifade eden Kolombiya Devlet Başkan Yardımcısı, "Hangi ülke, ticaretini artırmak, bu bölgede bacağının olmasını istiyorsa Türkiye’de temel atmalı" dedi. Calderon, Türkiye ve Kolombiya’nın benzerliklerini anlattı: "İkimizinde uyuşturucu problemi var. Terör örgütleri var. Ama aynı zamanda stratejik konumlarımız da var. Kolombiya, Güney Amerika’nın girişi. Kuzey, Orta, Güney Amerika ve Karayipler arasında bir döner kapı. Kolombiya, ABD’ye ve Orta Amerika’ya girmek isteyen büyük Türk firmalarının ihracat üssü olabilir. Birçok ülkeyle serbest ticaret anlaşmamız var. ABD, Meksika, Şili, Brezilya, Arjantin. Bu ihracat için büyük avantaj. Türk yatırımcıları, Kolombiya’yı başka ülkelere ihracat için platform olarak kullanabilir."

HEDEF 12 MİLYAR DOLAR: Francisco Santos Calderon, ülkesinin Brezilya’dan sonra en çok doğrudan yabancı yatırım alan ülke olduğunu belirterek, "2005’te 10, 2006’da 6 milyar dolar yatırım aldık. 2007’nin ilk 4 ayında 4 milyar dolar yatırım geldi. Yıl sonunda bu rakkamın 12 milyar dolar olmasını bekliyoruz. Çok açık bir ülkeyiz. Yabancı yatırımın önünde bariyerler yok o sebeple bize geliyorlar" dedi. İki ülke arasındaki turizmin son iki yılda yüzde 50 arttığını anlatan Başkan Yardımcısı "Geçen yıl 5 bin Kolombiyalı turist Türkiye’ye geldi. Böyle artarsa Türkiye, Kolombiyalılar için önemli turizm noktası olacak.

Türk eğlence sektörü 3.7 milyar dolar

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete de Türk ekonomisindeki gelişmeler hakkında bilgi vererek, Türkiye’nin küresel ekonomiyle bütünleşerek cazip bir yatırım merkezi haline geldiğini söyledi. Aynı zamanda Kolombiya’da en büyük medya patronlarından biri olan Francisco Santos Calderon’a Türkiye’deki medya ve eğlence sektörünü de anlatan Mete, bu pazarın 2006 yılı itibariyle 3.7 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu, bu rakamın 2010 yılında 6 milyar dolara çıkmasının beklendiğini kaydetti. Türk-Brezilya İş Konseyi Başkanı Aykut Eren de iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yetersiz olduğunu, birlikte hayata geçirilecek projelerle ticaret miktarının arttırılabileceğini dile getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!