Güncelleme Tarihi:
Köln'de 20. ve 21. yüzyıldan ünlü tabloların bulunduğu, Avrupa'nın sayılı müzelerinden Museum Ludwig'in başına Yılmaz Dziwieor'un getirilmesi Almanya'da geniş yankı uyandırdı. Tüm Alman basını Avrupa'nın en önemli müzelerinden birinin başına bir Türk kökenlinin getirilmesine geniş yer verdi. Köln anakent belediye Başkanı Jürgen Roters, Yılmaz Dziewior'un müze için bir şans olduğunu söyledi. Şimdi Avusturya'da Bregenz sanat müzesini yöneten Yılmaz Dziewior, gelecek yılın şubat ayından itibaren Köln'deki Museum Ludwig'in yönetimini devralacak.
ALMANCA KONUŞALIM
Almanya'da edebiyatta, sinemada, sanatta, futbolda Türk kökenliler artık günlük hayatın bir parçası. Ama bir sanat müzesinin başına ilk kez bir Türk kökenlinin geçiyor olması önemli bir olay. Yılmaz Dziewior'u röportaj için aradım. İlk soruyu, hangi dilde konuşalım, Türkçe mi Almanca mı diye sordum. Almanca'yı tercih etti. Babası Tuncelili. Baba öğrenim için Almanya'ya gelmiş ve Bonn'da mühendislik okumuş. Yılmaz Dziewior, 1964 Bonn doğumlu. “Babamın adını, annemin soyadını aldım. Küçükken babam beni Türkiye'ye götürürdü. Onunla İstanbul, Ankara ve Ege sahillerini tanıdım. Ama Tunceli'ye hiç gitmedim. Annemle babam evli değillerdi. Ben daha çok teyzemin yanında yetiştim. Annem ve babamın sanatla ilgisi yok. Hatta babam, sanat tarihi okumak istediğimi söyleyince, “O zaman öğrenim masraflarını kendin karşılarsın. İş bulamayacağın bir meslek bu” yanıtını verdi” diyor.
TÜRKİYE'YLE DUYGUSAL
Bugün Türkiye'yle bağlarınız nasıl diye sordum. Cevabı ilginç: “Duygusal bir bağım var. Kökenim orası. En az iki yılda bir İstanbul'a gidiyorum. İstanbul'da iki yılda bir yapılan Bienali ziyaret ediyorum. İstanbul Bienali çok önemli bir sanat olayı. Çünkü çok ünlü kuratörler bu sergiyi düzenliyor. Çağdaş genç sanatçılar geliyor, eserleri sergileniyor. Son bienali Amsterdam'da yaşayan kuratör Fulya Erdemci yönetti. Gelecek Bienali ise dünyaca ünlü kuratör Carolyn Christov Bakargiev düzenleyecek. Carolyn Christov Bakargiev, Kassel kentinde yapılan dünyanın en önemli sergisi Documenta'yı düzenliyor. Bu, İstanbul Bienali'nin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Türkiye'de çok iyi, uluslar arası tanınan genç sanatçılar yetişti. Gülsüm Karamustafa mesela. Aynı zamanda Koç gibi çok zengin sanat kolleksiyoncuları var.”
ÇOK SEVİNİYORUM
Yılmaz Dziewior'un Museum Ludwig'in başına geçmesi niçin önemli? “Museum Ludwig Uluslar arası en önemli müzelerden biri. 20. ve 21. yüzyıldan zengin bir kolleksiyona sahip. Çok büyük bir Picasso, Rus avangard kolleksiyonu var. Henri Matisse, Marc Chagall, August Macke, Paul Klee gibi ünlü sanatçıların eserleri var. Böylesine çok tanınmış önemli bir müzenin başına geçeceğim. Yeni eser almamız için bir milyon Euro bütçemiz bulunuyor. Genç sanatçıların eserlerini satın alacağız. Böyle büyük bir görevi üstleneceğime seviniyorum. Göçmen kökenli ziyaretçileri çekmek için ilginç sergiler düşünüyorum. Burada Hürriyet ile işbirliği yapabiliriz. Türk sanatçıların eserlerinden bir sergi düzenleyebiliriz. İnsanların sergiye gitmesini teşvik etmek için kültürel kimlik önemli.