Kolat ile sığınmacılar 6 maddede anlaştı

Güncelleme Tarihi:

Kolat ile sığınmacılar 6 maddede anlaştı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2014 12:38

Neredeyse iki yıldır Berlin’in Kreuzberg semtinde bulunan sığınmacı çadırlarının kaldırılması için devreye giren Senatör Dilek Kolat, taraflarla anlaştı. Çadırlarda kalan sığınmacılar yurtlara taşınacak.

Haberin Devamı

Berlin’de yılan hikayesine dönen sığınmacı çadırları ve kulübelerinin kaldırılması konusunda uzlaşma sağlandı. İtalya üzerinden Almanya’ya gelen Afrikalı sığınmacıların yaklaşık iki yıldır Kreuzberg’e kurdukları çadırlar büyük sorun teşkil ediyordu.

Almanya’da kalma ve sığınmacı yasalarının değişmesi talebiyle Kreuzberg’deki Oranien Meydanı’nda kurulan çadırlarda kalan sığınmacılarla yaklaşık iki aydır görüşen Berlin Çalışma ve Uyum Senatörü Dilek Kolat, çadırların kaldırılması konusunda sığınmacılarla anlaştı.

Berlin İçişleri Senatörü Frank Henkel, çadırları polis zoruyla kaldırmak istiyor ancak Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit buna karşı çıkıyordu. Wowereit, sığınmacılarla uzlaşması için Senatör Kolat’ı görevlendirdi. Kolat, iki ayı aşkın süren görüşmeler sonunda dün uzlaşma sağlayarak çadırların gönüllü olarak boşaltılıp kaldırılmasını sağladı.

Haberin Devamı

ÜÇLÜ BASIN TOPLANTISI

Dün Wowereit, Kolat ve Henkel ortak basın toplantısı düzenleyerek çadırların kaldırılması konusunda uzlaşma sağlandığını duyurdu. Kolat ve sığınmacıların üzerinde anlaştıkları metne ise Hürriyet ulaştı.

Altı maddelik uzlaşma metininde, sığınmacılara altı aylık geçici oturum verilecek, Almanca dil eğitimi ve mesleklerinin geliştirilmesi konusunda yardımcı olunacak. Sığınmacılar Berlin’deki çeşitli yurtlara yerleştirilecek. Oturum taleplerine ise her birinin durumu ayrı ayrı incelendikten sonra karar verilecek. Sığınmacılar, statüleri belirlenene kadar çalışamayacak.

Çadırların kurulmasından beri sığınmacılara destek veren Yeşiller Berlin Milletvekili Avukat Canan Bayram, “Henkel polis zoruyla kaldırıp insanlara zarar verecekti. Ama senatör Kolat buna izin vermedi. Bu yaşananlar gösteriyor ki Almanya’nın modern bir sığınmacı yasasına ihtiyacı var” dedi .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!