Kök burger pişti, kıvamı mükemmel

Güncelleme Tarihi:

Kök burger pişti, kıvamı mükemmel
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2013 12:15

Kök hücreden üretilen dünyanın ilk köftesi, dün İngiltere’nin başkenti Londra’da pişirilip yendi.

Haberin Devamı

‘Frankenburger’, “yapay burger” olarak da adlandırılan “kök burger”, Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden bilim adamlarının beş yıllık çalışması sonucu laboratuvar ortamında kök hücrelerden üretilmişti. Bilim dünyasının günler öncesinden beklediği basın toplantısı dün yapıldı ve İngiliz şef Richard McGeown “kök burger”ı pişirdi, Avusturyalı gıda araştırmacısı Hanni Ruetzler ve ABD'li gazeteci-yazar Josh Schonwald da tattı.

İŞTE İLK KÖK BURGER / FOTO GALERİ

ÜÇ SORU ÜÇ CEVAP

* Kök hücre nedir?
Kök hücreler, vücutta özel doku ve organların, sinir hücreleri ve deri hücrelerinin oluştuğu organizmanın ana hücreleridir

* Kök hücre eti, ne zaman raflarda yerini alacak?
Muhtemelen önümüzdeki 10-20 yıl mümkün olmayacak. Bu teknolojinin rafine hale getirilmesi, diğer üreticilerin teşvik edilmesi, bilim adamlarının katılması ve yetkililerden gerekli onayları almak yılları alabilir. Teknoloji henüz yeni.

* Kök hücre etin çevreye etkisi ne olacak?
Et endüstrisi için gerekli hayvanların sayısı düşer. Kök hücreden üretilecek etin, iklim değişikliği, çevre kirliliği, toprağın bozulması, ormansızlaşma ve biyoloçeşitlilik konusunda olumlu etkileri olabilir.

Avusturyalı gıda araştırmacısı Ruetzler, “Oldukça yoğun bir tat, ete yakın.Kıvamı mükemmel. Fakat tuz ve biber atabilirdim” dedi. Gurme Schonwald ise “Ağızda bıraktığı tat et gibi. Ama yağsız. Isırırken hamburger tadını hissettim” yorumunu yaptı.

Projenin arkasındaki isim biyolog Dr. Mark Post ise “Çok iyi bir başlangıç. Kök hücreden et üretebileceğimiz kanıtlanmış oldu” dedi. Araştırmaya 250 bin sterlinlik maddi destek veren ve adı gizli tutulan kişi de dün ortaya çıktı.

Haberin Devamı

FİNANSMAN GOOGLE'IN KURUCUSUNDAN
Google’ın kurucularından, dünyanın en zengin adamlarından biri olan Sergey Brin, Guardian’a yaptığı açıklamada projenin finansmanın kendisi olduğunu açıklayarak “Bazen bir teknoloji çıkar ve dünyayı değiştirecek kapasiteye sahiptir” dedi.

Hayvan hakları örgütü PETA ise araştırmaya “hayvanların acı çekmesini büyük ölçüde azaltacağı için” destek verdi. PETA sözcüsü yaptığı açıklamada, kök hücreden et yapılmasını hayvanları koruyacağı gibi karbon emisyonunu azaltacağını, su kaynaklarını koruyacağını, daha güvenli gıdayı sağlayacağını söyledi.

DÜNYANIN İLK KÖK BURGERİ

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!