Güncelleme Tarihi:
Koç Üniversitesi’nin yeni rektörünü belirlemek üzere, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Ömer Koç, Dr. Bülent Gültekin, Dr. Philip Khoury ve Tamer Şahinbaş’tan oluşan Rektör Arama Komitesi, görevini tamamladı. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nce yapılan değerlendirme sonucunda, uzay teknolojileri alanında önemli çalışmalarda bulunan Prof. Dr. Ümran İnan’ın, 2009-2010 akademik yılından itibaren Koç Üniversitesi’nin yeni Rektörü olarak görev yapması kararlaştırıldı.
Akademik başarısının yanında eğitimci olarak da tanınan Prof. Dr. İnan, görevini 4 yıl boyunca yürütecek. Görev süresi ikinci bir döneme de uzayabilecek. Prof. Dr. Ümran İnan, Koç Üniversitesi’nde kuruluşunda iki yıl süre ile rektör olarak görev yapmış olan Tamer Şahinbaş (1991-1993), sekiz yıl görev yapmış olan Prof. Dr. Seha Tiniç (1993-2001), yine iki dönem boyunca Koç Üniversitesi’ne değerli katkılarda bulunan Prof. Dr. Atilla Aşkar’ın (2001-2009) ardından Koç Üniversitesi’nin yeni rektörü olacak.
Ünlü bir bilim adamı olarak özellikle uzay iletişiminde kullanılan düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar konusunda tanınan Prof. Dr. İnan, teknolojinin hayata ve uygulamaya geçişi konusundaki çalışmalarıyla ve özellikle NASA için yapılan araştırmalara katkısıyla biliniyor.
Uzay İletişim Bilimi Oscar’ı ‘Appleton Ödülü’ sahibi
Prof. Dr. Ümran İnan, henüz kariyerinin başında, 1978 yılında eğitim öğretimde mükemmellik konusunda üstün hizmet ödülüne layık görüldü ve çalışmalarıyla pek çok ödüle değer bulundu. Çeşitli dönemlerde NASA tarafından da Takım Başarı Ödülleri alan İnan’ın öyküsünde, 2008 yılında aldığı Uzay İletişim Bilimi’nin Oscar’ı olarak kabul edilen “Appleton Ödülü” de yer alıyor.
Dünya çapında öğrenci yetiştirme konusunda iddialı
Dünya çapında öğrenci seçme ve yetiştirme konusunda gösterdiği çabalarla da tanınan Prof. Dr. İnan’ın, simdiye kadar 30 kadar doktora ogrencisi mezun ettigi ve dünyanın birçok şirketine ve akademik dünyaya çok sayıda parlak ogretim uyeleri, arastirmacilar ve muhendisler kazandırdığı biliniyor.
Prof. Dr. Ümran İnan kimdir?
1972 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. İnan, bir sonraki yıl yine aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. 1977 yılında Stanford Üniversitesi’nde uzay teknolojileri alanında doktora alan İnan, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeliği yaptı. 1980 yılında Stanford Üniversitesi’ne Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. İnan, bu dönemden itibaren ağırlıklı olarak çalışmalarını uzay teknolojileri ve uzayda iletişimde kullanılan düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar konusu üzerine yoğunlaştırdı. Prof.Ümran İnan 1992 yılında Stanford Üniversitesi’nde profesör olmuş ve 1997 yılından beri de Uzay, Telekomünikasyon ve Radyo Bilimi Laboratuarları’nın (Space, Telecommunications and Radio Science (STAR) Laboratory) direktörü olarak görev yapmaktadır. Profesör İnan, Uluslararası Radyo Bilimi Birliği’nin (URSI) Baskan Yardimcisi (Vice President) ve Amerikan GeoFizik Topluluğu’nun (AGU) ve Elektrik ve Elektronik Muhendisleri Enstitusu’nun (IEEE) “Fellow” rutbeli üyesidir. Antartika ve Guney Kutbunda da uzun suredir genis capta arastirmalar ve gozlemler yuruten Profesor Inan ABD Ulusal Bilim Kurul’u (NSF) tarafindan verlen “Antartika Hizmet Madalyasi” sahibidir. Profesor Inan’in hizmetlerine atfen Antartika’daki 2400 metre yuksekligindeki bir dag “Inan Tepesi” (Inan Peak) olarak isimlendirilmistir. Halihazirda Profesor Inan’in arastirma grubu dunya’nin yedi kitasinda 50’den fazla yerde ve ayni zamanda da dunya yorungesindeki cesitli uydularda gozlemler yapmaktadir.
Profesor Inan’in hakemli dergilerde yaklasik 300 kadar makalesi yayınlanmış ve bu makalelere yaklasik 6000 kere atıf yapılmıştır. Profesor Inan ayrica iki ders kitabinin yazari olup, dunya capinda konferanslarda cogu davetli olmak uzere yuzlerce sunum yapmistir. Profesör İnan, evli ve iki çocuk babasıdır.