A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2008 11:57
Ford Otosan Kocaeli Fabrikası'nda üretilen hafif ticari araç modeli Transit Connect'in, gelecek yıldan itibaren ABD'ye ihraç edilecek olmasından ötürü fabrikanın kapasitesi 300 binden 320 bine çıkarıldı.
Ford Otosan Genel Müdür Başyardımcısı Ufuk Güçlü, her türlü endüstriyel tasarım, stil çalışmaları Kocaeli'ndeki fabrikada yapılan Ford Connect'in, önümüzdeki yılın ortasından itibaren ABD'ye ihraç edilecek olmasının, Türk otomotiv sektörü için çok önemli, kendileri için ise gurur verici olduğunu söyledi.
Projenin yaklaşık iki yıl önce başladığını, Kuzey Amerika'daki ticari vasıtalardan sorumlu ekibin, yakıt sarfiyatı daha düşük araçların bulunduğu Avrupa'dan Amerika'ya hangi ürünleri götürebileceklerini etüt ederken Transit Connect'e karar verdiklerini anlatan Güçlü, “Birlikte Transit Connect'i, Amerikan regülasyonlarına ve müşteri beklentilerine uygun hale getirmemiz gerekti. Bilindiği gibi Chicago'daki fuar sırasında da önümüzdeki yılın ortasından itibaren Transit Connect'in Amerikan tüketicisinin hizmetine sunulacağı açıklandı” dedi.
TİCARİ VASITALAR PAZARINDA LİDER
Ford Otosan'ın da kapasite planlarını, ABD'ye yapacağı ihracata göre ayarladığını ifade eden Güçlü, şunları söyledi:
“Yalnız sayı, beklediğimizden fazla olabilir. Amerika pazarı oldukça büyük. Ford, Amerika'da ticari vasıtalar pazarında yüzde 40'lık payla ilk sırada ve en yakın rakibinden büyük bir farkla önde. Bayi altyapısı, marka olarak çok güçlü. Ford markası taşıyan bir ürün Amerika pazarında önemli bir yer tutacak.”
Amerika'da benzinin galonunun 3 doların üzerine çıkmasıyla özellikle büyük filolarda benzin sarfiyatının ciddi bir maliyet oluşturduğunu dile getiren Güçlü, “Transit Connect, Amerikalılar'ın alışılagelmiş yakıt tüketim değerlerinin çok altında, bu araca karşı iyi bir beklenti var” diye konuştu.
TRANSİT CONNECT İÇİN YENİ ÜRETİM TESİSİ
Transit Connect satışlarının Avrupa'da da çok iyi olduğunu, aracın Avrupa'da da üretilmesi için tesis araştırması yapıldığını söyleyen Güçlü, şöyle devam etti:
“Connect'e hem Avrupa hem de Amerika'da olan bu talep bizi yeni kapasite planlama çalışmasına yönlenirdi. Bu kapasiteyi, Avrupa'da boş bir kapasite bulursak orayla paylaşmak gibi bir çalışma yapıyoruz.
Gölcük fabrikası şu anda 320 bin kapasiteye ulaşmış vaziyette ve bu yılın hedefi 320 bin üretim yapmak. İnönü fabrikamızın da ağır kamyon için 10 bin kapasitesi var. Toplamda kapasitemiz 330 bin.”
OTOMATİK ŞANZIMANLI, BENZİN MOTORLU OLACAK
Ford dünyasında, pazara ürün sunulacağı zaman muhtelif aşamalardan oluşan bir proses uygulandığını ifade eden Güçlü, şöyle devam etti:
“Biz tamamen o prosese göre çalışıyoruz. Burada program onay aşaması geçilmiştir, artık geri dönüşü yoktur, projenin kararı verilmiştir. Parça bazında yatırımları yapılmaktadır. Ürünün ihracatına önümüzdeki yıl ortasından itibaren başlayacağız.
Amerika, bilindiği gibi otomatik şanzıman ülkesi. Dolayısıyla bu ürün otomatik şanzımanlı, benzin motorlu olacak, Amerika'da üretilen Focus'larda kullanılan motor ve şanzıman kullanılacak. Bu uygulamanın emisyon kalibrasyonları tarafımızdan yapıldı. Bu motor daha önce Connect'e takılmamıştı, bununla ilgili mühendislik çalışmalarını yaptık.”
AMERİKAN REGÜLASYONLARINA UYGUN ÜRETİLECEK
Amerika'nın, çarpma başta olmak üzere, emniyet kemer sistemleri, ışık düzenleri, sinyal yerleri gibi farklı regülasyonları bulunduğunu belirten Güçlü ihraç edilecek Transit Connect'lerin bu regülasyonlara göre üretileceğini ifade etti. Güçlü, şu bilgileri verdi:
“Tüm Amerikan regülasyonlarına göre Connect'te farklı bir türev olacak. En önemli özelliği de bardak koyma yeridir. Tasarımını buradaki tasarım stüdyomuzda yapıyoruz, elektronik ortamda görüntü transferiyle Amerika ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Ama her türlü endüstriyel tasarım çalışması, stil çalışmaları tamamen burada yapılıyor. Komünikasyonu hızlandırmak açısından ekibimizde bir Amerikalı arkadaşımız var.”
“AMERİKALILARIN BEKLENTİLERİNE CEVAP VERECEK”
Ford'un Global Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Grup Başkanı Jim Farley'in Cenevre Fuarı'nda Türk gazetecilere, Transit Connect'in Avrupa'dan Amerika'ya ihraç edilen ender ürünler arasına gireceğini ve Türkiye'den bu alanda ihraç edilecek ilk ürün olduğunu belirterek, “Siz Türkler Transit Connect ile iftihar etmelisiniz. Amerikan tüketicisi Transit Connect'e Chicago Fuarı'nda sergilendiği günden itibaren yoğun ilgi gösterdi. Onun için talebin de beklentilerimizi aşacağını düşünüyoruz” dediğini anımsatan Güçlü, “Kendisine katılıyorum, son derece sağlam, güvenli ve ömürlü bir ürün. Amerikalılar, meşhur 'güçlü beygir' diye yaklaştıkları ticari araç beklentisini tamamen Transit Connect'te bulacaklar” dedi.
HEDEFLER
Güçlü, ABD'ye ihraç edilecek Transit Connect miktarı ile ilgili hedefleri bulunduğunu, ancak bu aşamada rakam vermesinin doğru olmayacağını ifade etti.
Transit Connect'i 64 ülkeye ihraç ettiklerini dile getiren Güçlü, şunları kaydetti:
“Dünyada ekonomisi belli büyüklüğe gelmiş, ithal araçlara tahammül edebilecek ekonomisi olan kaç ülke varsa hemen hemen hepsine ihracatımız var.
2007 yılında Türkiye'nin ihracat lideri olduk. Bu yıl da sektördeki liderliğimiz devam edecek.”