Kocaeli'de tren seferleri duracak endişesi

Güncelleme Tarihi:

Kocaelide tren seferleri duracak endişesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2011 12:39

HIZLI Tren Projesi kapsamında demiryolu hatlarında yapılacak yenileme çalışmaları nedeniyle, her gün binlerce sanayi kuruluşu çalışanları ile üniversite öğrencisinin kullandığı Gebze-İzmit-Köseköy hattının 17 Aralık’tan itibaren kapatılacağının duyurulması, kriz yarattı. Bu konuda ayrıntılı açıklama yapılmaması, hattı kullanan çalışanlar ile öğrencileri tedirgin ediyor.

Hem İstanbul’u Anadolu’ya bağlayan köprü konumunda olması, hem de yoğun sanayi kuruluşlarını barındırması nedeniyle Türkiye’de demiryolu ile en fazla yolcu taşımacılığının yapıldığı hatlardan biri olan Sakarya-İstanbul arasında tren seferlerinin 17 Aralık 2011 tarihinden itibaren gündüz saatlerinde, 30 Ocak 2012 tarihinden itibaren de 30 ay boyunca tamamen kapanacağı duyuruldu. 30 Ocak tarihinden itibaren alternatif bir düzenleme yapılmazsa İstanbul bağlantılı Anadolu kentleri arasındaki tren seferleri de etkilenecek.

TCDD yetkililerinin Hızlı Tren Projesi kapsamında yol yenileme ve modernizasyon çalışmaları nedeniyle çalışma yapılacağı için bu kararı aldığı duyurulurken, hattın kapanmasına neredeysa bir hafta kalmasına rağmen ayrıntılı açıklama yapılmadı.

Her gün İstanbul’dan Kocaeli’deki sanayi kuruluşları ile diğer işlerlerine çalışmaya gidip gelenlerin yanı sıra Kocaeli’den de İstanbul’a çalışmaya girip gelen binlerce kişi bulunuyor. Bunun yanı sıra Kocaeli Üniversitesi’nde öğrenim gören ve aileleri İstanbul’da oturan binlerce öğrenci de trenle gidip gelmeyi tercih ediyor. Hattın kapanması halinde, bu çalışanlar ile öğrenciler, karayollarına akın edecek.

Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Devlet Demiryolları’nda hat yenileme çalışması yapılacağını belirterek, "Devlet Demiryolları yetkilileri ile görüşmeler yapılıyor. Bugünlerde daha ayrıntılı bir açıklama yapılacak" diyerek, TCDD yetkililerinden istenen ayrıntılı bilginin henüz kendisine ulaşmadığını söyledi.

PROTESTO GÖSTERİSİ

Bu arada Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyelerinden oluşan bir grup, İzmit Gar binası önünde biraya gelerek Hızlı Tren Projesi kapsamında tren seferlerinin duracak olması ve alternatif çözüm üretilmemesi nedeniyle protesto gösterisi yaptı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Hasan Bektaş, halkın çok geniş bir kesimini olumsuz yönde etkileyecek olan bu yol kapatmalarına karşı mücadele edeceklerini söyledi. Yoğun bir taşımacılığın yapıldığı bu bölgede insanların düşünülmeden mağdur edildiğini iddia eden Bektaş, "Öğrenciler, işçiler ve halkımızın büyük bir çoğunluğu bir çok programını bu trenler üzerine yaptığı gerçeği dikkate alınmadan yolu kapatmak, yolculara ’Ne haliniz varsa görün’ demektir" diyerek alternatif çözüm üretilmeden hattın kapatılmamasını istedi.

ÖĞRENCİLER NE YAPACAK?

Okuluna trenle gidip gelen Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Bölümü öğrencilerinden Berkay Ünver, tren seferlerin durdurulmasının öğrencileri ciddi anlamda etkileyeceğini söyleyerek "Tren seferlerinin durdurulması, özellikle Kocaeli Üniversitesi öğrencilerini etkileyecek. Çok güç şartlarda okula gelen öğrenciler var. Trenle ancak gelebiliyorlar. Otobüs seferleri pahalı. Eğer tren seferleri kalkarsa o öğrenciler nasıl okuluna gidecek?" dedi.

Yıllardır Sakarya ile İzmit arasındaki tren hatlarını kullandığını söyleyen Murat Kurt adlı vatandaş ise "Ben İzmit’te özel bir şirkette çalışıyorum. Her gün Sakarya’dan geliyorum. 8 yıldır bu trenleri kullanıyorum. Sıkıntılı bir durumdayız. Tren durdurulursa otobüse her gün 20 lira vermem gerekecek. Nereden baksanız ayda 550-600 lira yol parası vereceğim. Aldığımız maaşın yarısı yol parasına gidecek" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!