Güncelleme Tarihi:
Koç, Yıldız Sarayı Büyük Mabeyn Dairesi'nin onarımına başlanması töreninde yaptığı konuşmada, Osmanlı Devleti'nin üç kıtaya yayıldığı zaman padişahların kaldığı sarayların çok mütevazı olduğunu belirterek, “Batılıların işin içine gizem katmak için abarttıkları Harem, bugün normal 5 yıldızlı bir otelin suiti kadar bile değildi” diye konuştu.
Överken ve yererken soğukkanlı yorumların yapılması gerektiğini ifade eden Koç, “Bazı saraylarımız, Avrupa borsalarında tahvil çıkararak borçla yapılmıştır. İşte soğukkanlılık burada, onu da göreceğiz, bunu da. Ama bizim bugünkü görevimiz ülkemizin kültür varlıklarını ortaya koymak, onarmak, hizmete sunmak” dedi.
Atilla Koç, batıda bir bakan, vali ya da belediye başkanı yanlış bir şey yaptığı zaman istifa müessesesini kullandığını hatırlatarak, Türkiye'de bunun uygulanmamasının nedenini, “herkesin sorumluluğunun ne olduğunun belli olmaması” şeklinde açıkladı.
“Bazıları yetkili, ama sorumlu değil” diyen Koç, böyle durumlarda insanların başarılı olup olmadıklarına dair değerlendirmeler yapmanın mümkün olmadığını, ancak sıkı denetimle işin görülebileceğini, bu amaçla 2 senedir her pazartesi birimlerde toplantılar yaptıklarını anlattı.
Bakan Koç, Türkiye'de 20 bin höyük, 3 bin antik kent bulunduğunu, kendisinin bakanlığa geldiğinde 90 yerde kazı çalışması yapılmakta olduğunu, bugün bu rakamın 140'a çıktığını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böyle bakınca başarılı, ama 3 bin taneyle oranlandığında az. Bu zamana kadar bu zenginliklerin yüzde 5'i bile kazılmamış. İşte, bu ölçüler olmayınca insan değerlendirme imkanını kaybediyor, o zaman da mugalata başlıyor. Dikkat ederseniz benden öncekilerle ilgili konuşmadım. Konuşmaya başlarsan senden sonraki de muhakkak senin aleyhine konuşur. Çünkü bizim gibi ülkelerde yaptığın yapmadıklarının yanında daima azdır.”
“SULTAN ABDÜLAZİZ'İN KANLI GÖMLEĞİ SERGİLENECEK”
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, günde 18 saat çalıştığını vurgulayarak, basın mensuplarına hitaben, “Onca gözümle, uykumla uğraşmanıza ve uyurken beni alkışlatma dehasına yükseltmenize rağmen sizden şunu istiyorum, saçmalıklara, abesliklere fazla prim vermeyelim. Zaten verilmiyor” dedi. Yıldız Sarayı'nda gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarından övgüyle söz eden Koç, şunları kaydetti:
“Bu sarayı yaptıran Abdülaziz. Komitacılar tarafından öldürülmesi ya da intihar ettirilmesi hadisesinde, bunun delili olan kanlı gömleğini de Topkapı Sarayı'nda sergileyeceğiz.
Bu topraklar sadece şehit kanlarından dolayı mukaddes değildir. Hattuşaş'tan Friglere, Lidyalılara, Roma'dan Selçuklu ve Osmanlılara kadar bu topraklar altındaki medeniyet, üstündeki insanlara bir tolerans, bir hoşgörü fikrini aşılamıştır. Bu topraklar şehit kanları kadar, ki çok büyük bir hadisedir, topraklarımızın altındaki değerler de hiç ihmal edilmeyecek katkıdır. Ben Hacı Bayram Veli Camii'ne hürmet ettiğim kadar, çok tanrılı dinin mabedi olan Artemis mabedini de korunması gereken miras olarak görüyorum. İşte o zaman Türk milleti ve Türkiye Cumhuriyeti çağdaş ve büyük olur.”
ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ
Bakan Koç, “turizmin amiral gemisi” olarak nitelediği İstanbul'da yapılacak çok iş bulunduğunu belirterek, “İstanbul'u çok büyük bir hava alanı ile taçlandırmak zorundayız” dedi.
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Atilla Koç, ”Atatürk Kültür Merkezi'yle (AKM) ilgili tartışmaların” hatırlatılması üzerine, ”Ben başkalarının benim hakkımdaki ön yargılarının tedavisini yapacak bir doktor değilim. Ama ben ne olduğumu, ne yapmak istediğimi gayet iyi anlatıyorum. Anlayanlar anlıyor ve onun için de gayet memnunum, şevk içindeyim. Ha, anlamayanlar olursa ne yapayım?” karşılığını verdi.
'TOPLUMSAL TEPKİ LAFLARI BİR KULAĞIMDAN GİRİYOR DİĞERİNDEN ÇIKIYOR'
Atilla Koç, yeni AKM binasının projesine ilişkin bir soruya da “Projeye geldiniz değil mi, bu iş bitmiştir. 'Proje' diyorsanız, demek ki bu işin yapılması gerektiğini kabul etmişsiniz, o aşamaya gelmişsiniz” diye konuştu.
Bir gazetecinin, “Bir toplumsal tepki var” sözleri üzerine Bakan Koç, ”Bunu neyle ölçtünüz? Şuradaki 40 dakikalık konuşmamda kelimelere ne kadar dikkat etmemiz gerektiğini söylüyorum. 'Toplumsal tepki var', kim gibi, o tepkinin ağırlığı ne, o tepkinin rasyonalitesi ne? Yok... Benim için yok” dedi.
Koç, AKM için yerli ve yabancı mimarların katılacağı proje yarışmasıyla, günün ve yarının ihtiyaçlarını karşılayacak bir merkez kurmak istediklerini belirterek, “Onun için 'toplumsal tepki lafları kulağımın birisinden giriyor, diğerinden çıkıyor. Neyin tepkisi? Çok açık ve net, bir şey yaptırmamak isteyen gericilere ayıracak vaktim yoktur” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşe Soysal ile Rumeli Hisarı Nafi Baba Kültür Merkezi'nin (eski adıyla Nafi Baba Tekkesi) restorasyonu için bir protokol imzalayan Bakan Koç, daha sonra Yıldız Sarayı'nda başlayan restorasyon çalışmalarını inceledi.
RESTORASYON ÇALIŞMALARI
Verilen bilgiye göre, Yıdız Sarayı Büyük Mabeyn Dairesi onarımı ve çevre düzenlemesi ödeneği İstanbul İl Özel İdaresi tarafından sağlanırken, 17 Şubat 2008'de bitirilmesi planlanan çalışmalar için 4 milyon 934 bin YTL ayrıldı.
Restorasyon çerçevesinde çatı ahşap ve kurşun kaplama işleri, dış cephe onarımı, ahşap döşeme, kagir duvar, sıva, boya, ahşap tavan ve tezyinat, duvar ve tavanlara raspa ve temizleme işleri, tüm yapının ısıtma, yangın sistemi ile elektrik işleri gerçekleştirilecek.