Koç gözünü zirveye dikti

Güncelleme Tarihi:

Koç gözünü zirveye dikti
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2003 19:21

Koç Üniversitesi (KÜ) MBA (işletme yüksek lisansı) ve Executive MBA (yöneticiler için işletme yüksek lisansı) programlarını düzenleyen ilk üniversitelerden biri. 10'uncu yılını kutlayan KÜ İşletme Enstitüsü'nün uyguladığı programlar, alanında Türkiye'de en iyiler arasında sayılıyor. Enstitü, şimdi de Avrupa'nın en iyilerinden biri olmak amacında.

KÜ İşletme Enstitüsü kuruluşunda yer alan Prof. Dr. Barış Tan, yardımcı doçent olarak başladığı görevini Ocak 2003'ten bu yana genel müdür olarak sürdürüyor. 1990'da Boğaziçi Ünversitesi Elektronik Mühendisliği mezun olmuş. Yüksek lisansını Amerika'da Florida Üniversitesi'nde üretim ve endüstri üzerine tamamlamış. 1994'te Türkiye'ye gelmiş. Koç Üniversitesi'nde üretim planlaması üzerinde ders vermeye başlamış. 1997'de doçent, 2000'in sonunda profesör olmuş.

Şimdi hem yönetici, hem akademisyen hem de eğitmen olarak görev yapıyor. İşletme Enstitüsü'nün başına geçtiğinde de 'Nasıl daha iyi bir seviyeye geliriz?' diye düşünmüş. Bu nedenle hedef olarak Avrupa'daki en iyi üniversiteleri seçmiş. Bunun nedenini şöyle açıklıyor: ‘‘Koç Üniversitesi'nin birçok konuda önde olduğunu düşünüyorum. İngiltere ve Fransa'daki MBA programlarında önde gelen üniversitelerle karşılaştırıldığında birçok konuda ileri olduğunu bile söyleyebilirim. Gerek öğretim görevlileri gerek mezun olan öğrencilerin çalışmaları da bunu kanıtlıyor.‘‘

YURDIŞI STAJI

KÜ'nün MBA programı şimdiye kadar 258 öğrenci mezun etmiş. Yunanistan, Arnavutluk, Rusya ve İtalya gibi ülkelerden de programa katılanlar oluyor. MBA öğrencileri için değişim programı da söz konusu. İsteyen öğrenciler yurtdışında okuyabiliyorlar. Aynı şekilde yurtdışından da öğrenciler gelebiliyor. Bu amaçla ilk olarak 1998'de İtalya'daki SDA Bocconi Üniversitesi ile anlaşma sağlanmış. 2000 yılında University Of North Caroline Chapel Hill ve 2002'de Wake Forest University ile yedi öğrenci değişim programı içinde yer almış. Şimdiye kadar 17 öğrenci bu üniversitelere gitmiş.

MBA yapan öğrencilerin aynı zamanda yurtdışında staj yapmalarına da imkan sağlanıyor. Bu amaçla uluslararası şirketlerle görüşülmüş.

MBA okuyan 49 öğrencinin yüzde 26'sında bir yıllık iş tecrübesi bulunuyor.

Tan, MBA programından mezun olanların iş deneyimi elde etmelerini istediklerini söylüyor: ‘‘Bu amaçla güz döneminde değişim programına katılan öğrencilere ek olarak yaz döneminde yurtdışındaki şirketlerle anlaşma kapsamında staj yapması sağlanacak. Bu yıl beş öğrencinin gitmesini amaçlıyoruz. Zaten bizde MBA okuyanlara iyi sayılan en az iki iş teklifi geldiğini saptadık. Ama artık şirketler dünya pazarında iyi bilgi ve beceriye sahip kişilerle çalışmak istiyor. Bu nedenle KÜ MBA programı mezunları da bir adım önde olacaklar.‘‘

Executive MBA programında ise 21 kişi yer alıyor. Yaş ortalamaları 32 ve ortalama yedi yıllık iş deneyimine sahipler. Bu yıl katılımcıların yüzde 81'inin masrafı çalıştıkları şirketler tarafından karşılanıyor. Bugüne kadar programı 200 kişi bitirmiş.

Katılımcıların yüzde 19'u daha okurken bir üst seviyeye yükseliyor. Hatta okurken kendi şirketlerini kuran kişiler bile var. Tan eğitim sistemlerini şöyle anlatıyor: ‘‘Executive MBA programında her katılımcı bir proje hazırlıyor. Bu projede para yatırılmıyor ama bu para yatırmadan bir adım öncesi noktasına geliniyor. Yani bir mal üretiliyor. Bu mal için pazar araştırması yapılıyor. Nasıl bir kitleye satılacağı, satış potansiyeli araştırılıyor. İşin yatırım aşaması için de aynı bir bankaya gidip kredi alacakmış gibi raporlarını bizim oluşturduğumuz danışma kuruluna sunuşlarını yapıyor. Beğenilmesi halinde bu iş gerçeğe bile dönüşebiliyor. Şimdiye kadar bu şekilde kurulmuş şirketlerimiz bile var. Katılımcılarımızdan bir tanesi bilişim sektöründe kullanılabilecek bir ürün geliştirdi. Mezun olduktan şirketini kurdu. Şimdi Turkcell için çalışıyor.‘‘
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!