Güncelleme Tarihi:
Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine yeni giren üstün teknik ve taktik özelliklere sahip “Kobra 2” adlı zırhlı araç, sınır güvenliğinde kullanılmaya başlandı. Milli imkanlarla üretilen zırhlı araç, devriyenin yanı sıra erken uyarı görevinde de kullanılıyor. Araçta radar, hedef tespit sistemi ve termal kamera bulunuyor.
Hedef tespit sistemiyle yapılan en ufak atışın kaynağı doğru şekilde belirleniyor. Modüler beton duvarın bulunduğu sınır hattı, termal kameralarla da takip ediliyor, duvarın arkasındaki olası hareketlilik zırhlı araca monte edilen ve 12 metreye kadar yükselebilen kameralarla gözetleniyor, şüpheli durumlar köpekli devriyelerle de kontrol ediliyor. Anadolu Ajansı, Reuters, Associated Press ve Getty gibi ajanslar da hem Kobra 2'lerin hem de duvar inşasının sürdüğü sınır hattında çektikleri fotoğrafları dünyaya servis etti.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile terör unsurlarından temizlenen Suriye sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi ile de güvenli hale getirildi. Suriye ile 169 kilometre uzunluğunda olan Gaziantep ve Kilis sınırının 90 kilometresinde modüler beton duvar inşa edildi. Güvenlik için ayrıca sınır hattına sabit duvar, akordeon, gözetleme kulesi, kafes tel, aydınlatma ve hendek kazıldı. Yapılan çalışmalarla at ve araçla kaçakçılığın neredeyse sonlandırıldığı sınır hattında, kaçak geçişlerde de yüzde 40 azalma sağlandı.
KOBRA 2'LER YERLEŞTİRİLDİ
1. Hudut Alay Komutanlığı'na bağlı, Suriye sınırında yaklaşık 7 kilometrelik alanda sorumluluk sahası bulunan Höyük Karakol Komutanlığından sınır hattı aralıksız olarak kontrol ediliyor. Mehmetçik, yasa dışı sınır geçişleri ve kaçakçılığa engel olmak için sınır fiziki güvenlik sistemleri bulunan sınır hattında devriye atıyor, sınır hattında ve karakol komutanlığında bulunan 20 metre yüksekliğindeki kulelerden sınırın karşısındaki hareketliliği anbean takip ediyor. Karakolun sorumluluk sahasının karşısındaki Suriye tarafında ise Meydan-ı Akbez köyü bulunuyor. Nüfusun yaklaşık 4 bine yaklaştığı köyde terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG'liler bulunuyor.
'VAHİDE'DEN SINIR HATTINDA DEVRİYE GÖREVİ'
Modüler beton duvarın bulunduğu sınır hattı termal kameralarla da takip ediliyor. Görüntüler karakoldaki komuta merkezinde anlık olarak kontrol ediliyor.Duvarın arkasındaki olası hareketlilik zırhlı araca monte edilen ve 12 metreye kadar yükselebilen kameralarla da gözetleniyor. Ayrıca şüpheli durumlar köpekli devriyelerle de kontrol ediliyor. Özel olarak eğitilen “Vahide” isimi köpek de özellikle dere yataklarının çevresindeki alanlarda yapılanaramalarda önemli rol oynuyor.
10 KİLOMETRELİK ALANDA SAPTIYOR
Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterine yeni giren üstün teknik ve taktik özelliklere sahip “Kobra 2” adlı zırhlı araç da sınır güvenliğinde önemli rol üstleniyor. Milli imkanlarla üretilen ve yerli sistemlere sahip zırhlı araç,devriyenin yanı sıra erken uyarı görevinde de kullanılıyor. Araçta radar, hedef tespit sistemi ve termal kamera bulunuyor. Hedef tespit sistemiyle yapılan en ufak atışın kaynağı doğru şekilde belirleniyor. Ayrıca 10 kilometre menzile sahip radarın tespit ettiği hareketliliğe zırhlı araçtaki kameralar otomatik odaklanıyor. Böylece hudut hattındaki en ufak hareketliliğin gözden kaçmasına engel olunuyor. Termal kamerası 4, normal kamerası 3 kilometre menzile sahiparaçta radar ve termal kamera operatörü de görev yapıyor.
1. Hudut Alay Komutanı Albay Alparslan Kılınç'ın verdiği bilgilere göre Suriye siyasi sınır hattının üzerine modüler duvar inşasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Duvar inşaatının hemen arkasında mayınlı alanın ardından bazı bölgelerde hendekler ve güçlendirilmiş kafes tel engeller bulunuyor. Tel engellerin bittiği alanda ise hudut birliklerinin devriye yolları, bu yolların arkasında ise birinci ve ikinci derece askeri yasak bölgeler buluyor.
HUDUT HATTININ GÜVENLİĞİ TÜRKİYE'DE
Hudut hattının karşısında güvenliği sağlayan bir devlet olmadığı için Türkiye-Suriye sınırının güvenliği Türkiye tarafından tek taraflı olarak sağlanıyor.
Bu kapsamda hudut karakolları, gerek karakol çevresinin gerekse sınır hattının güvenliğinin sağlanmasında ayrı bir önem taşıyor.
Hudut hattında sınır fiziki güvenlik sistemlerinin yanı sıra 20 metre uzunluğunda kulelere takılan termal kameralarla sınır gece gündüz kontrol ediliyor. Zırhlı aracın üzerine monte edilen kulelerdeki kameralar aracılığıyla da duvarın arkasındaki gelişmeler kontrol altında tutuluyor.
826 KİLOMETRE DUVAR OLACAK
Alınan önlemlere rağmen duvarı, merdivenle tırmanarak veya altından kazdıkları tünelle geçmeye çalışan kaçaklar da güvenlik güçlerince kısa sürede yakalanıyor. Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi kapsamında Suriye sınırına yaklaşık 826 kilometre modüler beton duvar yapılması planlanıyor. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca yapılan çalışmaların ardından duvarın yarıya yakın bölümü tamamlandı. Geri kalan bölümün bitirilmesine yönelik çalışmalar ise sürüyor.