A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2008 10:40
KOBİ'lerin verimlilikleri, istihdama katkıları, katma değer içindeki payları ile uluslararası rekabet güçlerinin artırılması için hazırlanan 'KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı” revize edildi.
Yeni plana göre Kobi'lerin girişimcilik kültürü geliştirilecek. Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda, nitelikli insan kaynağı oluşturulacak. Üretim ve kalite süreçlerinin geliştirilmesi için, kobi'lerin ce işaretli üretim ve ihracat yapabilmeleri sağlanacak. Ayrıca kobi'ler, teknoloji ar-ge ve yenilikçiliğe yönlendirilecek.
Edinilen bilgiye göre, 2003 yılında Katılım Ortaklığı Belgesi çerçevesinde KOBİ stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanması kapsamında hazırlanan plan, Türkiye'de ve dünyada yaşanan gelişmelerin, işletmelerin hayatta kalmasını sağlayan parametreleri değiştirmesi, son Katılım Ortaklığı Belgesi'nde KOBİ'lerle ilgili iş ortamının iyileştirilmesi hususuna vurgunun devam etmesi ve başlayan AB müzakere süreci, bir dizi düzenlemeyi gerekli hale getirdi.
Bu kapsamda DPT tarafından revize edilen ve 2007-2009 dönemini kapsayan yeni KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı, Avrupa Küçük İşletmeler Şartı'nda ve AB İşletme ve Girişimcilik İçin Çok Yıllı Programında belirtilen amaçlara uyumlu bir ulusal KOBİ stratejisinin geliştirilmesi ve uygulanması, KOBİ'lerin verimlilikleri, istihdama katkıları ile katma değer içindeki payları ve uluslararası rekabet güçlerinin artırılmasını hedefliyor.
Eylem Planı, “girimciliğin geliştirilmesi, işletme geliştirme, KOBİ'lerin uluslararası pazarla bütünleşmesi, iş ortamının
iyileştirilmesi, teknolojik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi” kapsamında yapılması gereken eylem ve projeleri kapsıyor.
GİRİŞİMCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ
Plana göre, girişimciliğin geliştirilmesi için öncelikle KOBİ'lerin girişimcilik kültürü geliştirilecek. Bu çerçevede KOSGEB tarafından, girişimcilik kampanyası modeli oluşturulacak ve uygulanacak. Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla da girişimcilik eğitimlerinin, örgün ve yaygın eğitim düzeyinde modüler eğitimler ile verilmesi sağlanacak.
Girişimci adaylarının niteliklerinin artırılması, işini yeni kurmuş girişimcilerin iş geliştirmeye yönelik bilgi ve beceri düzeyleri artırılacak. Girişimciliğe yönelik destek mekanizmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, özel hedef gruplarında girişimcilik yaygınlaştırılacak.
Girişimci adaylarının niteliklerinin artırılması için 20 yörede küçük ölçekli iş kurma danışmanlığı hizmeti ve girişimci adaylarına yönelik uygulamalı girişimcilik eğitimi verilecek.
İşini yeni kurmuş girişimcilerin iş geliştirmeye yönelik bilgi ve beceri düzeylerinin artırılmasına dönük de eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.
Girişimciliğe yönelik destek mekanizmalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için 5 adet iş geliştirme merkezi (İŞGEM) kurulacak.
Kadın girişimcilere yönelik de 25 ilde eğitim verilecek ve 4 adet İŞGEM kurulacak.
Cezaevlerindeki İşgücü Kalitesinin Artırılması ve Girişimciliğin Desteklenmesi Projesi Adalet Bakanlığı, MEB ve KOSGEB tarafından gerçekleştirilecek. Yöresel bazda girişimciliğin yaygınlaştırılması da sağlanacak.
NİTELİKLİ İNSAN YETİŞTİRİLMESİ
Sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli insan kaynağının oluşturulması ve iş edindirme imkanlarının geliştirilmesinin amaçlandığı planda, bu kapsamda, mesleki ve teknik eğitim veren kurum/kuruluşlar ile sanayi işbirliği ve koordinasyonunun geliştirilerek, mesleki ve teknik eğitimlerin sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikte verilmesi sağlanacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ulusal yeterlilik sistemi oluşturulurken, MEB tarafından da mesleki eğitim ve öğretim sistemi projesi hayata geçirilecek.
Diğer taraftan da “Bilişim Çırakları Projesi” kapsamında eğitimlerini tamamlanmış kişilerin işletmelere yerleştirilmesi yapılacak.
İşletme geliştirme çerçevesinde de KOSGEB, Milli Prodüktivite Merkezi, TOBB ve TESK tarafından eğitim ve destek hizmetleri verilecek. TOBB tarafından da AB-Türkiye İş Geliştirme Merkezlerinin (ABİGEM) Yaygınlaştırılması Projesi yürütülecek.
ÜRETİM VE KALİTE SÜREÇLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Üretim ve kalite süreçlerinin geliştirilmesi için KOBİ'lerin CE işaretli üretim ve ihracat yapabilmelerinin sağlanmasına çalışılacak ve bu kapsamda “KOBİ Alt Yapı Geliştirme ve İhracata Hazırlık Projesi”hayata geçirilecek.
KOBİ'lerde verimliliğin artırılmasına yönelik çalışmaların yapılırken, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm test, analiz ve kalibrasyon laboratuvarlarının envanterinin hazırlanacak.
BİLİŞİM İÇİN KREDİ SÜBVANSİYONU
KOBİ'lerin iş süreçlerinde bilgi teknolojilerinin kullanılması ve yaygınlaştırılması amacıyla da “e-KOBİ bilişim kredi projesi” kapsamında donanım ve yazılım sahipliği için 1 yıl süreyle kredi sübvansiyonu sağlanacak.
KOBİ'lerde donanım ve yazılım sahipliği ve internet kullanımının artırılması için destek mekanizmalarının geliştirilecek ve bilgilendirme ile eğitim faaliyetleri ve fuarlar düzenlenecek.
Öte yandan danışmanlık mekanizmasının geliştirilmesi ve KOBİ'lere her konuda danışmanlık desteğinin verilmesi sağlanacak. KOBİ'lerin çevre ve çalışma mevzuatına uyumu da sağlanacak
KOBİ'LERİN İHRACATTAKİ PAYI ARTIRILACAK
KOBİ'lerin ihracattaki payının artırılması için ihracat bilincinin artırılmasına yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.
Sektörel dış ticaret şirketi modelinin etkinleştirilmesi için revize edilmesi ile sektörel ve yerel bazda faaliyetler gerçekleştirilecek.
Yöresel el sanatlarının üreticilerin uluslar arası pazara açılmaları sağlanacak.
MARKALAŞMA YAYGINLAŞTIRILACAK
Markalaşma bilincinin yaygınlaştırmasına yönelik meslek kuruluşları ve medya işbirliği başta olmak üzere diğer kurumlarla (TOBB, İSO, İTO) işbirliği sağlanarak sınai mülkiyet hakları konusunda eğitim seminerleri verilecek.
Yurt çapında 22 ilde faaliyet gösteren 28 adet Türk Patent Enstitüsü bilgi ve doküman sayısının artırılması, bunun yanı sıra verilen hizmetlerin yerleştirilmesi ve müşteri odaklı hale getirilmesi, markalaşmaya yönelik faaliyetlerin desteklenmesi sağlanacak.
İş ortamının iyileştirilmesi için de kümelenme çalışmaları yaygınlaştırılacak, ilgili mevzuatın revizyonu ve süreçlerin hızlandırılması yapılacak.
DPT tarafından da devlet yardımlarının izlenmesi ve denetlenmesine yönelik kurumsal yapı oluşturulacak.
Maliye Bakanlığı ise etkin, özendirici ve destekleyici vergi sistemlerinin oluşturulması ve istihdamı teşvik edici düzenlemelerin geliştirilmesini sağlayacak.
Diğer taraftan iş ortamının iyileştirilmesi için KOBİ finans sistemi kaynaklarının artırılması ve etkin kullanımı, yeni finans mekanizmalarının oluşturulması, KOBİ'lere hizmet veren ve temsil eden kurum kuruluşların hizmet etkinliklerinin artırılması, koordinasyonunun ve işbirliğinin geliştirilmesi sağlanacak.
TEKNOLOJİK VE YENİLİKÇİLİK KAPASİTESİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Teknolojik ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi kapsamında da KOBİ'ler teknoloji AR-GE ve yenilikçiliğe yönlendirilecek.
Yeni teknolojilerin takip edilmesi, aktarılması ve yaygınlaştırılması amacına yönelik mekanizmalar oluşturulacak. Teknoloji, AR-GE ve yenilikçilik destekleri artırılacak.
Teknolojik uygulama alanlarının artırılması ve geliştirilmesi, KOBİ'ler ile büyük ölçekli işletmeler ve üniversiteler arasındaki teknoloji bazlı işbirliğinin artırılması sağlanacak.