Koalisyondan önce TBMM Başkanlığı

Güncelleme Tarihi:

Koalisyondan önce TBMM Başkanlığı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

TBMM Başkanlığı seçimleri ile türbanlı milletvekiline karşı gösterilecek tavır, muhtemel koalisyon formüllerinin yumuşak karnını oluşturuyor. DSP Genel Başkanı Bülent Ecevit, ilk tur görüşmelerinde hiçbir partiye koalisyon önerisinde bulunmayacak, temel ilkelerdeki uzlaşma noktalarını tespite çalışacak.

Ecevit, hükümet kurma çalışmaları için bugün ilk görüşmeyi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yapacak. Ecevit, aynı gün sırasıyla FP Genel Başkanı Recai Kutan, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile görüşecek. Ecevit, ilk tur görüşmelerinde başta partilerin cumhuriyetin temel ilkeleri ve ülkenin öncelikli sorunlarına getirilebilecek çözüm önerilerine bakışlarını öğrenecek. Ecevit'in, Kutan ile görüşmesinde Kavakçı'nın yarattığı krizin aşılması için adım atılması talebinde bulunabileceği de belirtiliyor.

Ecevit, hükümet görüşmelerinin ikinci turuna başlamadan ve herhangi bir parti ile koalisyon pazarlığına girmeden önce TBMM Başkanlığı seçimindeki tabloyu görmeyi planlıyor. DSP, muhtemel koalisyon ortakları MHP ve ANAP'ın, DYP ve FP ile blok halinde hareket edip etmeyeceğini tespit edecek. Ecevit, TBMM Başkanlığı'nın en çok milletvekiline sahip DSP'den seçilmesinde ısrarlı davranıyor. Koalisyon pazarlığı öncesinde bu krizin taraflarca aşılması bekleniyor.

MHP, DSP'nin Meclis Başkanlığı konusundaki ısrarını, ‘Dönüşümlü başkanlık’ formülü ile aşmaya çalışıyor. MHP, ilk 2 yıl kendi partilerinden, son 3 yıl da DSP'den birinin TBMM Başkanı olmasını öneriyor. Ancak, DSP bu formüle sıcak bakmıyor. DSP, devlette partizanca kadrolaşmaya izin vermeyeceğini defalarca ilan etmesine rağmen MHP'lilerin, ‘‘Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı'nda sürülen elemanları geri yerlerine getireceğiz’’ demeçleri de, koalisyon görüşmelerinde pürüz çıkartacak konular arasında bulunuyor.

Her iki parti de, bakanlıkların dağılımında milletvekili sayısının esas alınarak, adil paylaşım yapılmasından yana tavır alıyor. Ancak bu bakanlıkların hangileri olacağı konusunda ise henüz bir uzlaşma zemini bulunabilmiş değil.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!