Klimanın tarihi insanlık kadar eski

Güncelleme Tarihi:

Klimanın tarihi insanlık kadar eski
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 1998 00:00

Haberin Devamı

Klimanın tarihi insanlık tarihi kadar eski. İlk insanlar vücut ısılarını koruyabilmek ve kişisel konfor yaratmak için hayvan derilerini kullanıyorlardı. Daha sonraları Mısırlı egemen sınıf palmiye dallarıyla kendilerini serinleten esirler kullandılar. Romalılar ise meşhur hamamlarında ventilasyon ve ısıtma sistemleri kullandılar. Orta çağlarda Leonarda da Vinci yakın bir arkadaşının evinin odalarını havalandırmak (ventilasyon) için su gücü ile çalışan bir fan yaptı.

Ventilasyon ve merkezi ısıtma 19. yüzyılda hızla gelişti. Fanlar, boilerlar ve radyatörler icad edildi ve kullanılmaya başladı. 1844 yılında John Gorrie (1803-1855) U.S. Marine Hastanesi'nin (Florida) yöneticisi, yeni soğutma makinasını tanıttı. 1851'de 8080 patentini aldı. Bu dünyadaki, ilk ticari soğutma ve havalandırma makinasıydı.

İklimlendirme yani klimanın gerçek babası ise Wills H. Carrier olmuştur. Klima endüstrisinin bütün temel hesaplamalarında bir otorite haline gelen Carrier 1922'de ilk centrifugal refrigeration machine'i icat etti.

Klima, ilk büyük kullanım alanını 1920'li yılların başında tiyatrolarda buldu. Diğer önemli dönüm noktası 1930'da Du Pont Şirketi'nden Thomas Midgley'in Freon soğutucuyu geliştirmesi oldu.

Hızla devam eden teknik gelişmeler sonucunda 1950'li yıllardan itibaren split tip klima cihazları kullanılmaya başlandı.

İklimlendirme havayı ısıtan, soğutan, temizleyen ve çeviren (devrettiren) süreçtir ve sürekli olarak nem içeriğini kontrol eder. Günümüzde insanların daha rahat ve verimli yaşayabilmesi amacıyla klima cihazları hızla yaygınlaşmakta ve tercih edilmektedir. Türkiye'de son yıllarda split klima kullanımı başta otel, hastane, okul ve işyerleri olmak üzere evlerde de yaygınlaşmaya başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!