Klasik dinlerdim, Ella Fitzgerald girdi kanıma

Güncelleme Tarihi:

Klasik dinlerdim, Ella Fitzgerald girdi kanıma
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2003 02:20

Spor spikeri Kenan Onuk iddialı bir klasik müzik ve caz dinleyicisi aynı zamanda. 1975'ten bu yana plak, kaset ve CD topluyor. Binlerce albümden oluşan dev bir arşive sahip.

NTV Radyo'da caz programları yapan Kenan Onuk bu pazar, Emirgan'daki Atlı Köşk'ün bahçesinde düzenlenecek ‘‘Kahvaltıda Caz’’'ın DJ'liğini üstlenecek. Ona müzik merakının geçmişini sorduk.

Müzik tutkunuz mu daha eski, futbol mu?

-Futbol ve müzik zevkimi babama borçluyum. Beethoven ve Chopin meraklısıydı. 4-5 yaşlarında plaklarını dinlemeye, birlikte konsere gitmeye başladım. Fenerbahçe ve Real Madrid'i tutardı. Futbolu da bu takımlarla sevdim. Çocukluğumda klasik müziğin yanı sıra pop dinlerdim. 15 yaşında Ella Fitzgerald'ın sesine tutuldum. Sonra Miles Davis'in trompetine. Caz dinlemeye başladım. Bu arada flüt, klarnet çalmaya başladım. Okul grubunda davul da çaldım. Ortaokulda öğretmenlerimiz Bartok konçertolarını dinletir, değerlendirme yapmamızı isterdi. Sayelerinde iyi bir müzik kulağım oldu.

Plak toplamaya ne zaman başladınız?

-1975'te TRT'ye girdiğimde para kazanmaya başladım. İlk Dual pikabımı, Basf teybimi aldım. Yurtdışı gezilerimde plak ve kaset toplamaya başladım.

Hangi türde kaç CD, plak, kasetiniz var?

- 4500 CD, 1000 LP ve epeyce kasetim var. CD'lerde caz ve klasik yarı yarıya. Caz albümlerinde trompetçiler ve tenor saksofoncularınki ağırlıkta. Barok, klasik, romantik dönem yorumlarını içeren 600 LP ve 300 kasetim var. CD koleksiyonuna 1990'dan sonra yöneldim. Haydn'dan başlayıp Mahler'e kadar uzanıyor. Gramophone, Jazziz gibi dergileri takip ettiğim halde alacağım CD'ye, yorumu dinleyerek karar veririm. Mesela Mahler'in 3. Senfonisi'ni alacaksam Cenevre'ye gittiğimde plakçıya girer, dört saat yorumları dinler, sevdiğimi alırım. Bazen eleştirmenlerin bir yıldız verdiği yorumu seçerim.

Hangi plak ya da CD'niz kaybolsa yasa girerdiniz?

- Haydn'ın Emperor Dörtlüsü'nün sevdiğim iki yorumu... Bir de, geçenlerde ölen caz şarkıcısı Rose Mary Clooney'nin Concorde Records'tan yayımlanan 25 plağından herhangi biri giderse yas tutarım. Bulmak çok zor.

Sevdiğiniz plak ya da CD'yi elde etmek için yaşadığınız en zorlu macera?

-Kopya CD kesinlikle arşivime sokmam. Uzun süre orijinalini arayabilirim. Şimdi Amerika'da Mosaic adlı bir kulübe üyeyim. Nadide yorumları, kısıtlı sayıda yayımlayıp meraklısına ulaştırıyorlar.

Dinlediğiniz bir plaktaki müzik, sanatçı, enstrüman ya da kavramın sizi sürüklediği en uç nokta neydi?

-Rahatlamak, huzur bulmak, çevremle bu mutluluğu paylaşmak için müzik dinlerim. Elektronik müziği sevmem. Caz Festivali'nde Paul Motian Electric Band konserine biletim olduğu halde başım çok ağrıdığı için gitmek istemedim. Arkadaşlarımın zoruyla gittim. İkinci parçada mucizevi şekilde baş ağrısı geçti. Grubun bütün plaklarını aldım, ara sıra dinliyorum. Leningrad'da Çaykovski'nin mezarını ziyaret etmiştim. Mezarlığın ağaçlı yolunda yürürken onun müziğini düşündüğümde kendimi çok iyi hissettim.

Her koleksiyoncunun define bulmak için gittiği adresler vardır. Sizinkiler?

- Paris'te Fnac, Zürih'in merkezindeki plakçı, İstanbul Tünel'deki Lale Plak, Gayrettepe'deki Pepo, Galeria'daki Piccatura...

DJ'liğe Hi-Fi Kulübü üyeliği sayesinde mi adım attınız?

- Evet, toplanıp farklı yorumlar dinliyoruz. Fakat buna DJ'lik denemez. NTV Radyo'da pazar 17.05'te ‘‘İyi Kayıtlar, Unutulmaz Yorumlar’’ adında bir caz programı yapıyorum. Pazar günü ilk DJ'lik denememi yapacağım.

Belli bir program izleyecek misiniz?

-Vokalle, Ella Fitzgerald'la başlayıp piyano, saksofon, trompet gibi farklı enstrümanların gerçek sanatçılarının yorumlarından örnekler sunacağım. Caz dünyasında 1.5 saatlik bir gezinti yapacağız. Romantik parçalardan dinleyicilerin kanını kaynatacak yüksek tempodaki yorumlara uzanan bir seçki olacak.

KENAN ONUK PAZAR SABAHI ATLI KÖŞK'TE

Sakıp Sabancı Müzesi'nde, yani Emirgan'daki Atlı Köşk'te bir süredir her pazar ‘‘Kahvaltıda Caz’’ adlı bir program düzenleniyor. Bu pazar Kenan Onuk saat 11.00-14.30 arasında müzik yapacak. Biletler Biletix'te (0216-454 15 55). Ayrıntılı bilgi: 0212-293 65 42.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!