KKTC'nin yeni ombudsmanı göreve başladı

Güncelleme Tarihi:

KKTCnin yeni ombudsmanı göreve başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 18:54

KKTC'de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından atanan ve Cumhuriyet Meclisinin atamasını onayladığı ülkenin ikinci Ombudsmanı Feridun Önsav, yemin ederek göreve başladı.

Cumhurbaşkanlığında düzenlenen yemin töreninde konuşan Talat, Ombudsmanlık görevinin kutsal bir görev olduğunu, Önsav'ın çok etkin bir sorumluluk üstlendiğini söyledi.
Bu mevkide tarafsızlığın ve herkese eşit davranmanın son derece önemli olduğunu vurgulayan Talat, şöyle konuştu:
“Buna hassasiyetle uymanız gerekiyor. Kıbrıs Türk halkı sizden bunu bekliyor, çünkü çeşitli durumlarda bazen doğru değerlendirme yaparak, bazen yanlış değerlendirme yaparak, bazen yasal boşluklar nedeniyle, bazen yasaların yanlış yorumlanması nedeniyle insanlarımız haksızlıkla karşılaşabilirler. Çoğu zaman da bu olağandır. Doğal kabul edilebilir, ancak insanlar bu gibi durumlarda başvuracakları bir mevki ararlar. Bu her zaman için mahkeme olmayabilir. Her zaman için mahkemeyi gerektirecek bir konu olmayabilir. Ancak sonuçta sorunlara çözüm bulabilmek önemli. Ombudsman görevi de özellikle bu amaç için düşünülmüştür.”
Başarının ölçütünün halkın memnuniyeti olacağını kaydeden Talat, Önsav'a hitaben şunları söyledi:
“Halkın memnuniyetini kazanacak bir icraat için sizin her tür çabayı ortaya koyacağınıza inanıyorum. Burada önemli olan bir husus var. Ombudsmanın görevi genellikle halkın devlete olan şikayetlerine yöneliktir. Dolayısıyla halkı devlete karşı koruyan müesseselerden bir tanesidir Ombudsman. Bu bakımdan güçlü olan devlete karşı zayıf olan bireylerin, vatandaşların korunabilmesi, haklarının öne çıkarılabilmesi için önemli bir görev üstlendiniz.”
Ombudsman Feridun Önsav, “Kıbrıs Türk halkına ve KKTC'ye bağlı kalacağına; KKTC Anayasasını, yasalarını ve diğer mevzuatını koruyacağına; görevini tarafsızlık ve saygı duygusuyla sadece vicdanının emrine uyarak yapacağına” namusu üzerine yemin etti.
Nail Atalay'ın emekliye ayrılması nedeniyle KKTC'de Ombudsmanlık makamı 4 yıldır boş bulunuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!