Uğur ERGAN/ANKARA
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2004 02:05
Ankara bugün, ana gündemini Kıbrıs'ın oluşturacağı son yılların en kritik MGK toplantısına sahne olacak. Erdoğan, MGK sonrası Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için Davos Kenti’ne gidecek.
Türkiye'nin Annan Planı çerçevesinde Kıbrıs konusundaki yeni tutumu, bugün yapılacak olan MGK toplantısında son şeklini alacak. Zirvede, başta Ada'daki Türk askerinin akıbeti olmak üzere, Dışişleri ile Genelkurmay arasındaki görüş ayrılıklarının da giderilmesi bekleniyor.
Ankara bugün, ana gündemini Kıbrıs'ın oluşturacağı son yılların en kritik Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarından birine sahne olacak. MGK'da tüm gözler, Türkiye'nin Annan Planı çerçevesinde Kıbrıs'a ilişkin yeni tutumunu belirlemede, Hükümet-Dışişleri ekseni ile Genelkurmay arasındaki görüş ayrılığının giderilip giderilmeyeceği sorusuna çevrilecek.
Toplantının önemi, Ankara'nın bu hafta sonundan itibaren Kıbrıs sorununda yaşanacak baş döndürücü gelişmeler öncesinde Anakara'nın ortak bir tutum ortaya çıkartıp çıkartamayacağı sorusunda düğümleniyor.
ORTAK TUTUM ŞART Konuyla ilgili gelişmelerin içindeki bir yetkili, Başbakan
Tayyip Erdoğan'ın, gerek BM Genel Sekreteri
Kofi Annan, gerek ABD Başkanı
George W. Bush ile görüşmesi öncesinde bir
‘‘ortak tutum’’ belirlenmesi gerektiğini belirterek,
‘‘Çünkü Başbakan ABD'ye gittiğinde şu şu esaslar üzerinde Türkiye'nin müzakerelere hazır olduğuna dair bir değerlendirme sunulması gerekiyor’’ dedi.
Annan Planı üzerinde yapılacak değişikliklerle ilgili öneri paketinin pek çok unsuru -örneğin iki kesimliliğin korunması gibi- üzerinde mutabakat bulunmasına karşılık, aşağıdaki başlıklarda farklı tutumlar bulunuyor.
ASKER SAYISI
Dışişleri: Ada'daki Türk askerlerinin sayısı 40 ay içinde 6 bine, Türkiye AB'ye tam üye olunca da sıfıra indirilir.
Genelkurmay: Sayıyı indirmek AB'ye tam üyeliğe koşut konuşulur. Ancak Türkiye tam üye olsa da en azından 2 bin asker Türkiye'nin varlığını göstermek üzere Kıbrıs'ta kalmalıdır.
GARANTÖRLÜK
Dışişleri: Türkiye ve Yunanistan'ın garantörlüğünün süreceği Annan Planı'na yapılan bir eklemeyle belirtilebilir.
Genelkurmay: Böyle bir eklemeden Türk tarafının AB hukukunu benimsediği anlamı çıkarılabilir. AB'ye üye olmadığımız için zor durumda kalırız.
Dışişleri: Haritalar öncelikli olarak tartışılır. Güzelyurt'un önemli bir bölümü verilebilir.
Genelkurmay: Haritalar yetersiz. Sadece 29.9'luk toprak öngören harita üzerinde durulmalı. Güzelyurt KKTC'nin tek su kaynağı. Bu nedenle verilmemeli.
İNGİLİZ ÜSLERİ
Dışişleri: İngiliz üsleri Annan Planı'nda olduğu gibi ada yüzölçümünün dışında tutulur. İngiltere'nin garantörlük anlaşmaları sürer.
Genelkurmay: İngiltere bu üslere istediği üçüncü bir gücü getiremez. Kıbrıs'ın AB'ye katılım belgesinde bu konu netleşmelidir.
MÜLKİYET SORUNU
Dışişleri: Bu konuda AB hukuku dikkate alınarak yeni bir düzenleme yapılabilir. Topyekûn takas yöntemi Annan Planı'nın bütün felsefesinin değişmesi anlamına gelir ki, bu takdirde görüşmeler başlayamaz.
Genelkurmay: AB hukuku, Türkiye'nin tam üyeliği gerçekleşene kadar dikkate alınmamalıdır. Mülk sorunu topyekün takas ve tazminat yöntemiyle ele alınmalıdır. Aksi takdirde Türk tarafı büyük zarar görür.
DİPLOMATİK TRAFİK Erdoğan, MGK sonrası Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak için İsviçre'nin Davos Kentine gidecek.
Erdoğan'ın burada yarın BM Genel Sekreteri
Kofi Annan'la görüşmesi bekleniyor.
Cumartesi gecesi Türkiye'ye dönecek olan
Erdoğan, ertesi gün ABD'ye hareketinden önce KKTC Cumhurbaşkanı
Denktaş ile bir araya gelecek. Bu görüşmenin Cumhurbaşkanı
Ahmet Necdet Sezer başkanlığında yapılma ihtimali de bulunuyor.