KKTC'deki hükümete güvensizlik önergesi

Güncelleme Tarihi:

KKTCdeki hükümete güvensizlik önergesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2011 14:52

KKTC Cumhuriyet Meclisi'ndeki 4 muhalefet partisinden Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti, İrsen Küçük'ün başbakanlığındaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümeti hakkında meclise güvensizlik önergesi sundu.

Haberin Devamı

CTP Genel Başkanı Ferdi Sabit Soyer ile TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, güvensizlik önergesini Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu'na takdim etti.
KKTC'de geçen hafta yapılan kabine değişikliğine tepkili olan bazı UBP'li milletvekillerinin katılmaması nedeniyle pazartesi ve çarşamba günü toplanamayan meclis, hükümet hakkında güvensizlik önergesi veren üç muhalefet partisi CTP, DP ve TDP'nin toplantı yeter sayısına ulaşılmasını sağlamasıyla bugün toplandı.

Meclis Başkan Vekili Mustafa Yektaoğlu'nun başkanlık ettiği toplantıya, bazı UBP'li milletvekilleri yine katılmadı. Toplantıda, CTP Meclis Grubu ile TDP ve DP milletvekillerinin sunduğu güvensizlik önergesi tezkeresi de milletvekillerinin bilgisine sunuldu.

Mecliste muhalefet partilerinin hükümeti eleştiren konuşmaları oldu.

BAŞBAKAN KÜÇÜK: “TOLERANSLI KARŞILAMAK LAZIM”

Eleştirileri yanıtlayan KKTC Başbakanı İrsen Küçük, mecliste bazı sıkıntıların ilk kez yaşanmadığını, hükümet değişikliklerinin her zaman sancılı olduğunu söyledi.
Tepki ve kırgınlıkların uzun sürmemesi gerektiğini ifade eden Küçük, “Kısa süreli kırgınlık ve küskünlükleri toleransla karşılamak gerektiği kanısındayım, çünkü benzer örnekler yaşanmıştır” dedi.

Haberin Devamı

Partisinde ikiye bölünme diye bir şey olmadığını kaydeden Başbakan Küçük, “Biraz toleranslı davranmak bizim görevimizdir” diye konuştu.
Başbakan Küçük, tepkililerin toplantılara katılmaması halinde ne olacağı sorusu üzerine, yeterli çoğunluğun sağlanabilmesi için koalisyon arayışına girebileceğini ya da erken seçime gidilebileceğini yineledi.

Küçük'ün konuşmasından sonra muhalefet milletvekilleri salondan çıktı. Oturumu yöneten Mustafa Yektaoğlu, gruplar arası mutabakatla oturum kapattı.

GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ

KKTC Meclisi İç Tüzüğü, güvensizlik önergesinin gündeme alınıp alınmayacağının, verilişinden sonraki ikinci birleşimde karara bağlanmasını öngörüyor. İç tüzükte süreç şöyle yer alıyor:

“Bu birleşimde önce güvensizlik önergesi gerekçesiyle birlikte başkanlıkça genel kurula okutulur. Önergenin lehinde ve aleyhinde birer milletvekiline söz verildikten sonra, önergenin gündeme alınıp alınmayacağı konusunda oylama yapılır. Güvensizlik önergesinin gündeme alınmasına karar verilirse, Danışma Kurulunca saptanan bir günde meclis özel gündemle toplanır. Söz konusu birleşimde güvensizlik önergesi üzerinde yapılan genel görüşmeler bittikten sonra, aradan bir tam gün geçmedikçe güvensizlik önergesi oylanamaz. Oylamanın yapılacağı gün ve özel gündem Danışma Kurulu'nca saptanır.

Haberin Devamı

Oylama açık oyla yapılır. Oylama sonucunda güvensizlik önergesi meclis üye sayısının salt çoğunluğu ile kabul edilirse, Meclis Başkanlığı Bakanlar Kuruluna karşı güvensizlik oyu verildiğini genel kurula bildirir. Bu durumda Başbakan istifasını Cumhurbaşkanı'na sunar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!