Güncelleme Tarihi:
Tartışmanın odağında, KKTC’nin Haspolat bölgesinde, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nin hemen bitişiğindeki Vakıflar İdaresi ve Din İşleri Yönetim Kurulu’na ait arazinin, KISAV (Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı) adlı vakfa, “ilahiyat koleji ve etrafında külliye” yapmak üzere kiralanması bulunuyor.
Muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi, konuyu KKTC Meclisi’ne de taşıdı. CTP Lefkoşa Milletvekili Özdil Nami, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, arazinin KISAV’a kiralanması ve külliye yapımı konusundaki itirazlarının gerekçelerini anlattı;
1- Haspolat’taki 200 dönümlük araziye daha önce alışveriş merkezi kurulması planlanıyordu. Bu proje, araziye sahip olan KKTC Vakıflar Dairesine de büyük gelir getirecekti. İhale yapıldı, bir firma ihaleyi kazandı. Ancak ihalenin sona ermesinden bir gün sonra KKTC hükümeti ihaleyi iptal ettiğini açıkladı.
2- Haspolat’taki arazi, hemen bitişiğinde bulunan Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi tarafından da defalarca talep edilmişti. Üstelik üniversite, KKTC Vakıflar ve Din İşleri Dairesi’ne, eğer istek buysa, oraya bir ilahiyat fakültesi kurmayı kabul ettiğini de bildirmişti. Ancak Üniversite’nin bu isteği de kabul edilmedi.
3- Bunun yerine, Vakıflar Dairesi 200 dönümlük araziyi yıllık 100 TL’lik sembolik bir bedelle, KISAV adlı vakfa kiraladı.
4- Konu, KKTC Meclisi’ne taşındı. Bir araştırma komisyonu kuruldu. Komisyon, arazinin kiralanma şeklinde KKTC yasalarına göre usulsüzlük belirledi. Komisyon’un CTP’li üyeleri, böyle bir arazinin kiralanırken ihaleye çıkılması gerektiğini, ancak KISAV’a arazinin ihalesiz verildiğini belirlediler. Bu itirazlara rağmen kiralama işlemi durdurulmadı.
5- Arazi kiraya verilirken imzalanan sözleşmede inşa edileceği taahhüt edilen binalarla ilgili hiçbir kalite seviyesi, şartname, denetleme gibi unsurun yer almadı.
KKTC ESKİ CUMHURBAŞKANI TALAT DA ELEŞTİRDİ
KKTC eski Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da, Kıbrıs hükümetinin külliye girişimini eleştirdi. Talat, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “(KKTC Başbakanı İrsen Küçük dini bütün İslam oldu diye Kıbrıslı Türkler de dini bütün Müslüman mı olacak? Kimin aklına gelirdi külliyeler açılacağı, iftar yemekleri verileceği Türkiye hükümetine yaranabilmek için. Üstelik o iftar yemeklerini de, oruç tutmayanlara verdiler hep”
KKTC İKTİDAR PARTİSİNDE LİDERLİK KAVGASI
KKTC’de iktidar partisi içinde büyük bir başkanlık mücadelesi yaşanıyor. İktidardaki Ulusal Birlik Partisi liderliği için, mevcut genel başkan ve Başbakan İrsen Küçük ile, Ahmet Kaşif çekişiyorlar.
KKTC’de her türlü siyasi mücadelede olduğu gibi, bu mücadelede de “Türkiye’nin etkisi” konuşuluyor. Politik kulislerdeki söylentiler, aslında mücadelenin Kaşif ile Küçük arasında değil, bizzat Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Başbakan İrsen Küçük arasında olduğu yönünde.
Küçük’ün, “parti içinde Eroğlu etkisini kırma mücadelesinin”, Ankara’nın, özellikle de Türkiye’deki iktidar partisinin desteğini aldığı hemen her köşede konuşulan en güncel politik dedikodu.
Bu çerçevede gözler, Kıbrıs’la ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın Ada’ya ay sonunda yapacağı ziyarete çevrilmiş durumda. KKTC’de herkes, Atalay’ın Lefkoşa’da ağzından çıkacak sözlerden, KKTC iktidar partisindeki güç mücadelesine yönelik “destek/köstek” mesajları çıkarmaya hazır.
KKTC eski Cumhurbaşkanı Talat da (Talat, şu anda muhalefetteki CTP’nin eski genel başkanlarından) UBP içindeki iktidar kavgasını, “Allah’ın ve anavatanın verdiğini paylaşma kavgası” olarak nitelendirdi. Talat, şöyle konuştu;
“Ben bile bunlarla, bunların birbirine oldukları kadar düşman olmadım. İrsen Küçük kazanmak için habire istihdam yapıyor, devlet bütçesi harman gibi savruluyor. Türkiye de buna göz yumuyor. KKTC’de ilk defa günlerce iftar yemekleri verildi oruç tutmayanlara.”