KKTC'de Denktaş dönemi sona eriyor

Güncelleme Tarihi:

KKTCde Denktaş dönemi sona eriyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2005 12:50

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yarın yapılacak seçim ülkenin ikinci cumhurbaşkanı belirlenecek.

Haberin Devamı

Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanıyla birlikte 1976 yılından 2000 yılına kadar her 5 yılda bir yapılan 6 cumhurbaşkanlığı seçimini de kazanan, son seçimde aday olmayan Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, görevi devretmeye hazırlanıyor.

Denktaş'ın aday olmadığı 7. cumhurbaşkanlığı seçimine, 3'ü bağımsız, 9 aday katılıyor. Yarınki seçimde, adaylardan birinin cumhurbaşkanı seçilebilmesi için geçerli oyların salt çoğunluğunu alması gerekiyor.

Hiçbir aday salt çoğunluğu alamazsa en çok oyu alan iki aday arasında 7 gün sonra seçimin ikinci turu yapılacak, en çok oyu alan aday, yeni cumhurbaşkanı olacak.
  
81 YILLIK SERÜVEN
  
Hayatını Kıbrıs davasına adayan, “eşitlik, egemenlik, devlet, Türkiye'nin etkin ve fiili garantisi” kavramlarının önemini her fırsatta vurgulayan ve dünyada Kıbrıs Türk halkının lideri olarak bilenen Rauf Denktaş, 18 yaşında başladığı mücadelesini, 81 yaşında sürdürüyor.

Haberin Devamı

81 yıllık yaşamı kolay ve rahat geçmeyen Denktaş, 27 Ocak 1924'te, şimdi Güney Kıbrıs sınırları içinde bulunan Baf'ta, dönemin az sayıdaki hakiminden biri olan Raif Bey'in 4. ve en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi.

18 aylıkken annesini kaybeden Rauf Denktaş, bundan sonra hayatının yönünü çizen, onda büyük etki bırakan babası ile büyükannesi, büyükbabası ve teyzesi tarafından büyütüldü.

Kendi ağzından anlattığı anılarında, babasının hayatındaki önemini vurgulayan ve annesini kaybetmesine karşın mutlu bir çocukluk yaşadığını anlatan Denktaş, 2.5 yaşında babasının görevi nedeniyle Baf'tan Lefkoşa'ya taşındı.

6 yaşında İstanbul'da yatılı okula verilen Denktaş, bir yıl geçmeden paranın değerinin düşmesi ve yalnızlığın da etkisiyle babası tarafından tekrar Kıbrıs'a getirildi. Ayasofya İlkokulu'na kaydedilen Denktaş, ilkokuldan sonra İngiliz Okulu'nda eğitime başladı.

Rauf Denktaş 1941 yılında 17 yaşındayken babasını zatürreeden kaybetti. Teyzesinin yanandı kalmaya başlayan Denktaş, 1942 yılında liseyi bitirdi ve iş hayatına atıldı.

Kısa süre İngilizlerin uçaksavar bölüğünde tercüman olarak çalışan Denktaş, işe başlar, baba mesleği avukatlığa karar verdi ve İngiliz Okulu'nda bir yıllık öğretmenliğin ardından burs alarak 1943'te hukuk eğitimi için İngiltere'ye gitti.

Haberin Devamı

İngiltere'deki hukuk eğitiminin ardından Kıbrıs'a dönen Denktaş, ”beşik kertmesi” kuzeni Aydın Hanım'la evlendi.

Kıbrıs'a döndükten sonra öğrencilik yıllarından yazıştığı Dr. Fazıl Küçük ile tanıştı ve mücadele yılları başladı. Rauf Denktaş, 1947 yılında avukatlıkla başlayan meslek yaşamına savcı olarak devam etti, ta ki Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu'nun başkanlığına getirildiği 1957 yılına kadar. 1957'de savcılıktan istifa ederek Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu'nun başına geçen Denktaş, aynı yıl Türk Mukavemet Teşkilatı'nın (TMT) kuruluşunda da etkin olarak görev aldı.

Federasyon Başkanı olarak Dr. Küçük'le birlikte etkin görev yapan Denktaş, 1960 ortaklık cumhuriyetini oluşturan Londra ve Zürih anlaşmalarının hazırlık çalışmalarına katıldı, bu arada Londra konferansının ardından New York'ta Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşma nedeniyle Kıbrıs'a girişi yasaklandı. Denktaş için, ”Hayatımın en acı günleri” dediği sürgün günleri başladı.

Haberin Devamı

1964'ten itibaren 4.5 yıla yakın Türkiye'de sürgünde yaşayan Denktaş, bu arada Türkiye'de çıkardığı “12'ye 5 kala” kitabı nedeniyle Türk hükümetiyle sorunlar yaşadı. Denktaş, 1967 sonunda gizlice sandalla Kıbrıs'a çıkmaya çalışırken yakalandı, yaklaşık 15 gün hapis yattı, ardından Türkiye'ye gönderildi ve yaklaşık 5 ay sonra Mayıs 1968'de adaya döndü.

Denktaş, 1973 seçimlerinde cumhurbaşkanlığı muavinliğine aday oldu ve kazandı. Bu Denktaş'ın ilk seçimiydi. 1974 Barış Harekatı'nın ardından bugüne kadar yapılan 6 cumhurbaşkanlığı seçimini de kazandı. 1976 ve 1981 seçimlerine kendi kurduğu parti olan Ulusal Birlik Partisi (UBP) adına katılan Denktaş, 1985'te bağımsız aday oldu. Muhalefet ile iktidarın blok halinde bölündüğü 1990 seçiminin ardından, Denktaş ve UBP Genel Başkanı Derviş Eroğlu'nun yolları ayrıldı. 1995 ile 2000 yıllarında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Eroğlu, Denktaş'ın karşısına aday olarak çıktı.

Haberin Devamı

Eroğlu'nun adaylığıyla bu iki seçim 2 turlu yapıldı, Denktaş her iki seçimi de 2'inci turda kazandı. Ancak 2000 seçimlerinde Eroğlu'nun birinci turun ardından çekilmesi nedeniyle Denktaş 2'inci turu seçimsiz kazandı.

Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, baba olarak da büyük acı yaşadı. Altı çocuğundan üçünü kaybetti.

Önce 2.5 yaşında Dilek isimli kızı hastalıktan öldü ve tedavi gördüğü İngiltere'de gömüldü. Ardından mücadele yıllarında 7 yaşındaki Münür, bademcik ameliyatı sırasında hayatını kaybetti. Son olarak Denktaş 1985 yılında Raif'i trafik kazasında kaybetti.

Denktaş'ın, oğlu Serdar, kızları Ender ile Değer'in yanı sıra 11 torunu var.

Okumaya ve yazmaya ilgisiyle bilinen, son günlerde Halkın Sesi gazetesinde köşe yazarlığına başlayan Denktaş'ın, geçen günlerde yayımlanan “Yeniden 12'ye 5 Kala” kitabıyla birlikte 19'u İngilizce toplam 46 yayımlanmış eseri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!