KKTC’ye 10 milyon dolarlık Iglesias davası

Güncelleme Tarihi:

KKTC’ye 10 milyon dolarlık Iglesias davası
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2012 00:00

Julio Iglesias’ın 2010’da KKTC’de vereceği konseri avans aldığı halde iptal etmesi sonrası, Washington’da benzeri olmayan bir dava açıldı. Türkiye’den Cem Yalçın’ın da ortak olduğu Iglesias’ın menajerlik şirketi, KKTC’yi başta bilmediklerini, sonra devlet niteliği taşımayan yasadışı bir yapılanma olduğunu öğrendiklerini öne sürüp, kandırıldıkları gerekçesiyle KKTC’den 10 milyon dolar tazminat talep etti.

Iglesias’ın menajerlik şirketi, ABD merkezli International Creative Talent Agency (ICTA) ve konserin verileceği Merit Crystal Oteli adına Voyager Kıbrıs ile 2010 Ekim ayında konser için bir anlaşma imzaladı. Ajansa 300 bin dolar ödeme yapıldı. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin baskısı üzerine konser iptal edildi. Avans olarak verilen para ise Voyager’e iade edilmedi.

KKTC’ye mafya benzetmesi

Voyager, bunun üzerine ICTA’yı, şirket merkezinin bulunduğu yer olarak gözüken Florida’da dava ederek parasını geri istedi. Fakat ICTA, parayı vermediği gibi, 12 Ağustos 2011’de Voyager’a Washington DC’de bir karşı dava açtı. İlginç olan ise sadece Voyager’ı ve onun şemsiyesi altında olduğu Net Holding’i değil, KKTC’yi de mahkemeye verdi. Dava dilekçesinde de KKTC’den “tüzel kişiliği olmayan yasadışı örgütlenme” diye bahsederek, KKTC’yi para kazanmak için kurulmuş bir tür mafya tipi örgütlenmeye benzetti.

Rum davalarının en ünlü avukatı Athan T. Tsimpedes üstlendiği davayla ilgili hazırlanan şikayetnamede KKTC’nin bir suç örgütü gibi kabul edilmesi, Merit Hotel’in arazisi de dahil olmak üzere KKTC’deki mülklerin Güney Kıbrıslılara ait olduğunun tescili isteniyor.

Önümüzdeki haftalarda kararını açıklaması beklenen mahkemenin, konuyu politik boyutta değil ticari boyutta değerlendirmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!