Güncelleme Tarihi:
Londra ziyareti sırasında Kıbrıs gazetesine konuşan Bağış, “Kıbrıs’ta çözüm için her opsiyon masada. Çözüm, iki liderin uzlaşması ve toplumlarına kabul ettirdikleri bir birleşme formülü ile olabileceği gibi iki liderin uzlaşarak ayrılıp iki ayrı devlet şeklinde ya da KKTC’nin Türkiye’ye bağlanması da mümkün olabilir. Bütün bu opsiyonlar masadadır ama ümit ediyoruz ki, (gönlümüzden geçen de budur), Kıbrıs’taki iki devletin tek bir çatı altında birleşmesi ve iki kurucu devletin oluşturacağı bir yapı ile iki tarafın da huzur içinde yaşaması güvence altına alınsın” dedi.
Türkiye olarak Kıbrıs’ta iki liderin toplumlarına kabul ettirdikleri her çözümün arkasında olduklarını belirten Bağış, “Bunun içinde birleşme de vardır birleşmeme de. Yeter ki iki lider bunu kendi toplumlarına kabul ettirebilsin. Türkiye için tek bir hassasiyet vardır. O da, Ada’da siyasi bir eşitliğin sağlanmasıdır” diye konuştu.
“RUM YÖNETİMİNİ GÖRMEZDEN GELECEĞİZ”
Bağış, temmuz ayında AB dönem başkanlığını alacak olan Kıbrıs Rum yönetimini muhatap almayacaklarını söyledi.
Bağış, bu dönemde Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve aday ülkelerle ilişkilerin süreceğini ancak Rum yönetimini görmezden geleceklerini ifade etti.
Aday ülkelerin dönem başkanlarıyla muhatap olmalarını gerektirecek iki tür toplantı olduğunu ifade eden Bağış, bunlardan birinin ortaklık konseyi toplantısı olduğunu ve Fransa gibi ülkelerin dönem başkanlıklarında da bu tür ortaklık konseyi toplantılarına katılmadıklarını belirterek, bu toplantıların olmazsa olmaz toplantılar olmadıklarını söyledi.
Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dönem başkanlığı ile muhatap olunacak ikinci tür toplantılar ise fasıl açma ve kapama törenleri gerçekleştiği zamandır. Türkiye son üç dönem başkanlığında hiçbir faslı açmadı. Bunun nedeni de Rum yönetiminin ortaya koyduğu şımarık tavırdır. Şimdi kendi dönem başkanlıklarında kendi veto ettikleri fasıllarla ilgili olarak biz vetoyu kaldırdık, Türkiye gelsin karşımıza otursun derlerse bizim de o günlerde toplantılarımızın yoğunluğundan dolayı Brüksel’e gidememe ihtimalimiz ortaya çıkabilir. Bu fasılları bir sonraki dönem başkanlığına erteleme imkanımız doğabilir. Biz kendilerini uyardık, komik duruma düşmesinler. Normal şartlarda tanımadığımız bir ülkenin yetkililerini, sadece birileri onlara artık siz başkansınız dedi diye muhatap alacak değiliz”.
“İNGİLTERE DAHA AKTİF OLMALI”
Londra ziyareti çerçevesinde İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ve Avrupa Birliği Bakanı David Lidington ile de görüşen Bağış, Kıbrıs’ta çözüm için İngiltere’nin tam destek verdiğini ancak bu desteği hayata geçirme konusunda biraz temkinli davrandığını ifade etti.
Bağış, “İngiltere iki tarafı da hassasiyetle takip ediyor ama yaptırım gücünü kullanma konusunda çok da hevesli davrandığını görmüyorum. Bu konuda kendilerini ikna etmeye çalıştık. İngiltere’nin garantör ülke olarak Kıbrıs konusunda daha aktif bir politika ve daha yapıcı bir rol oynaması gerektiğine inanıyoruz” dedi.