Güncelleme Tarihi:
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile salı günü New York'ta yapacağı görüşme için uçakla İstanbul'dan ABD'ye hareket eden Talat, hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
“ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinde 1915 olaylarına ilişkin tasarıyı kabul etmesini nasıl değerlendirdiği ve ziyareti sırasında bu konuda teması olup olmayacağına” ilişkin soru üzerine Talat, ziyaretinin BM Genel Sekreteriyle görüşme amacı taşıdığını ifade ederek, bunun dışında ABD makamlarıyla bir görüşmenin planlanmadığını kaydetti.
Talat, kararla ilgili şunları söyledi:
“Bu karar hem biraz garip, hem de biraz komik. Çünkü tarihin karar vermesi gereken olaylara aradan neredeyse 100 yıl geçtikten sonra bir başka ülkenin meclisinin karar vermesi inanılır bir şey değil. O bakımdan biraz da gülünç diyorum. Ama ne yazık ki, siyasi nedenlerle tarih bir şekilde yargılanmaya kalkışılıyor. Dolayısıyla herhangi bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Tabii ki Türkiye açısından, Türk insanı, Türk hükümetinin ABD'ye yaklaşımı ve ABD ile ilişkileri açısından kötü bir gelişme. Sağduyuyla yaklaşarak aşılması gereken bir olay. Umarım ki daha ileri gitmez ve Temsilciler Meclisinden geçmez ve olduğu yerde kalır. Aslında geçse de sonuçta tarihi yargılamak hiç kimsenin haddi değil, ona tarih karar verecektir. Türk ulusunun tarihte yaşadıkları gizli değildir. Herkesin gözü önündedir. Bu üzücü durumu ben de büyük bir üzüntüyle karşıladım.”
Mehmet Ali Talat, “BM Genel Sekreteri Ban Kim-mun ile görüşmesinde Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin yeni bir öneri götürüp götürmediğine” ilişkin bir soru üzerine de “Yeni bir öneriden çok, açıklık getireceğimiz bazı düşüncelerimizi sayın Genel Sekretere götüreceğiz. Tabii, tartışmanın seyri içerisinde bazı yeni görüşler ortaya koyabiliriz. Ancak bunu görüşme olmadan yorumlamak mümkün değil” diye konuştu.
KIBRIS'A ABD ÜSSÜ ÖNERİSİ
Talat, bir gazetecinin “Avrupa Parlamentosu üyesi Rum milletvekili Marios Matsakis'in, İncirlik Üssü'nün kapatılması durumunda Baf'taki Andreas Hava Üssü'nün ABD'ye verilmesi önerisini nasıl değerlendirdiğini” sorması üzerine, şunları söyledi:
“Sayın Matsakis'in kendinden menkul görüşleri var. Böyle bir öneri ancak ondan gelirdi diye düşünüyorum. Hoş bir öneri. Buyursunlar isterlerse değerlendirsinler. Ne benzerliği var, nasıl bir stratejik avantaj sağlar, herhangi bir ülkeye ve ilişkileri nasıl etkiler onları da değerlendirecek olursak işlerliği olabilecek bir öneri değil. Matsakis'e özgü bir öneri.”
Talat, “Kıbrıs Rum yönetiminin Kıbrıs'taki Türk askerlerinin adadan çıkarılması görüşünü dile getirirken, başka bir ülke askerlerine üs teklifini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine de, “Matsakis sadece Kıbrıs'taki Türk askerlerinin değil, aynı zamanda İngiliz üslerinin de çıkarılmasını istiyor. Üslerin kapatılmasını istiyor. Çelişki her aşamada, sadece Türk askerine yönelik yaklaşımında değil. Ona özgü bir öneri” dedi.
Talat, Kıbrıs Rum yönetiminin KKTC'nin izolasyonuna yönelik hareketlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, ulaşım hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Bu aslında Kıbrıslı Türkler'e reva gördükleri muamelenin bir tezahürüdür. Sanki Kıbrıslı Türkler'i adanın içine hapsedecekler. Yazık ediyorlar. Biz Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kurucu ortağı olan bir halkız. Dolayısıyla ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar bundan bir adım bile geri çekilmemiz söz konusu değil. İzolasyonları kaldırmak hedefimiz olmaya devam edecek. Ama esas hedefimiz Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüdür. Bu da BM çerçevesinde olacak. Genel Sekreterle görüşmemizin ana gündemi de bu.
KÜBRA GÜL'ÜN NİKAHI
“Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra Gül'ün nikahına davet edildiniz mi?” şeklindeki bir soru üzerine de Talat, “Doğrudan bir davet almadım, ama ben zaten bugün Amerika'ya gidiyordum, bu biliniyordu. Önceden programım belliydi” yanıtı verdi.
Talat ve beraberindeki heyet, daha sonra THY'nin tarifeli uçağıyla New York'a hareket etti.