Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de kız çocuklarının okullaşma oranı sevindirici şekilde yükseliyor. Önceki akşam kız çocuklarının eğitimine destek veren iş dünyasının kadın temsilcileriyle iftarda buluşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “2002 yılında ülkemizde kız çocuklarının ilk ve ortaöğretimde okullaşma oranı yüzde 87’ydi, sivil toplum örgütlerinin de katkısıyla yürütülen etkili çalışmalarla 2015’te bu oran yüzde 95’e çıktı” dedi.
Kızların eğitim alması için çalışmalar yapan Nil Eğitim ve Dayanışma Derneği (NEYAD) tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iftar programına Emine Erdoğan ve NEYAD üyelerinin yanı sıra iş dünyasından çok sayıda temsilci katıldı. Davette, kız çocuklarının eğitimi için destek veren isimlere plaket verildi. İftar davetinde Emine Erdoğan, kız çocuklarının eğitimi ve kadınların ekonomik hayata katılımı konusunda daha çok çalışmak gerektiğini vurguladı.
ANNELER DE OKULA GİTTİ
Sivil toplum kuruluşlarının kızların eğitimi için büyük destekler sağladığını söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: “Himayemizde gerçekleşen Haydi Kızlar Okula kampanyası ile 300 bin kız çocuğumuz okula başladı. Yalnızca kız çocuklar değil ‘Ana-Kız Okuldayız’ kampanyasıyla da okula gidememiş, eğitim almamış kadınlarımız çocuklarıyla birlikte okula gitti, eğitim aldı. 2002-2015 aralığında, kadınlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı yüzde 13’ten yüzde 40’a çıktı. Bugün üniversitelerimizdeki kadın akademisyen oranı ise yüzde 40’ların üzerinde. Bu rakam dünya ortalamasının da hayli önünde. Bunlar, son derece sevindirici gelişmeler.”
YETERİ KADAR TEMSİL YOK
Emine Erdoğan kadınların ekonomide, medyada ve siyasette yeteri kadar temsil edilemediğini, ‘cam tavan’ denen engeli aşmaları için kadınların desteklenmesi gerektiğini söyledi. Yükseköğrenim alan, doktora yapan kız öğrencilerin artmasıyla kadınların bilime katkısının da artacağına dikkati çeken Erdoğan, dünyadaki ilk üniversitenin de Fas’ın Fes şehrinde (Karaviyyin Üniversitesi) Fatıma el-Fihri adında bir kadın tarafından kurulduğunu da hatırlattı. “Kadın ve erkek birbirini tamamlar ve bütünler. İki bakışın birlikteliği ile dünyayı daha iyi anlar ve yorumlarız. Adaletsizliğin, terörün kol gezdiği bir dünyada, iyi yetişmiş insanlara son derece ihtiyacımız var. Savaşları durduracak, acıları dindirecek nesiller yetiştirmemiz gerekiyor” diyen Emine Erdoğan, Suriyeli mülteciler için de herkesi özellikle ramazan ayında ve bayramda ‘el uzatmaya’ çağırdı.
YARDIMSEVERLİK RUHU
Erdoğan, “Gayrisafi milli hasıla bakımından, şu an dünyada en çok insani yardım yapan ülke biziz. 3 milyonun üzerinde mülteciyi misafir ediyoruz. 6.5 milyon insanın yerinden edildiği bir savaş yaşanıyor, mağdurların neredeyse yarısına biz kucak açtık. Kilis şehrimiz, nüfusunun iki katı kadar mülteciyi barındırıyor. Batılı ülkeler birkaç bin mülteciyi kabul etmek için pazarlık masasına otururken, bizim insanımız hiç düşünmeden ekmeğini, sofrasını, çocuğunun oyuncağını paylaşıyor. Bu yardımseverlik ruhunun kaynağı Anadolu’dur” dedi.