Güncelleme Tarihi:
Adana’da İngilizce öğretmenliği okuyan Karakuş Numune Hastanesi’ne götürüldüğünde, ciddi kan kaybı vardı. Bağırsaklarına ve bacaklarına çok sayıda şarapnel parçası saplanmıştı. Bir yakınına da ulaşılamayan ve kan grubu hemen tespit edilemeyen Karakuş’a Uluslararası Acil Müdahale kuralları gereği 0 Rh (-) kan verildi. Bu uygulama hayata tutunmasını sağladı. Ancak daha sonra damarlarının tedavi edilemeyecek durumda olması nedeniyle bacaklarının kesilmesi gündeme geldi. Ayrıca verilen kanı vücudunun kabul etmemeye başladığı belirlendi. Bu nedenle bacaklarına yapılacak müdahale için hayati risk arttı. Bunun üzerine doktorlar ameliyat öncesinde ailesiyle görüştürülmesine karar verdi. Çocuklarına yapılan müdahalenin doğruluğu konusunda hiçbir şüpheleri bulunmadığını söyleyen Karakuş ailesi acı içinde, kızları Gönül’le görüşme saatini beklemeye başladı.
Hürriyet’e bilgi veren Numune Hastanesi Başhekimi Nurullah Zengin, Günay Karakuş’a uluslararası acil müdahale kurallarının uygulandığını belirterek, “Buna göre kan grubu bilinmeyen acil durumdaki hastaya her kan grubuna verici olabilecek 0 Rh (-) kan verilir. Böylece hastamız da hayata tutundu. Daha sonra gerçek kan grubunu belirledik. Hastamız B Rh (+) kan grubuna mensupmuş. Sonraki tedaviler bu kan grubu ile yapıldı. Bazen olmaması gerekirken, verilen kan vücutta sorun yaratabiliyor” dedi.
DOKTORLAR ÇAĞIRMADAN GELDİ
Patlamanın olduğu cumartesi günü bir anda 120 hasta ile karşılaştıklarını anlatan Zengin, “Biz talep etmeden tüm izinli arkadaşlar hastaneye geldiler. Hatta başka hastanelerden doktor arkadaşlar da bize başvurdular. Böylece tüm müdahaleleri yapabildik. Şu anda hastanemizde patlamada yaralanan 29 hasta var. Bunların 14’ü yoğun bakımda. Hayati tehlikesi olan hastamız da var” dedi.
SAĞLIK BAKANLIĞI:53 HASTA YOĞUN BAKIMDA
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş de yaptığı açıklamada, hastanelerdeki 356 hastanın taburcu olduğunu, halen 131 hastanın tedavisinin sürdüğünü, 53 hastanın yoğun bakımda bulunduğunu kaydetti.