Kızım öldü oğullarım ÖSO saffında

Güncelleme Tarihi:

Kızım öldü oğullarım ÖSO saffında
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 2013 01:11

İngiliz Guardian gazetesinin özel dosyası, Suriyeli mülteci krizinin geldiği korkunç boyutu gözler önüne serdi. Suriye’nin nüfusu 22 milyonken yurtdışındaki mülteci sayısı 1.846.486’ya çıktı.200 bini Türkiye’de 20 kampta yaşıyor. Kilis’e sığınan Sena isimli bir mülteci, “6 yaşındaki kızım öldü, 5 yaşındaki oğlum hasta. 20 ve 24 yaşındaki oğullarım ise ÖSO için savaşıyor. Nasıl rahat uyuyabilirim” diyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’de 20 kampta 200 binden fazla kişi yaşıyor. Lübnan’da her altı kişiden biri Suriyeli mülteci. Ürdün’deki 150 bini aşkın kişinin yaşadığı en büyük Suriyeli mülteci kampı Zaatari ise artık ülkenin dördüncü en büyük kentine dönüştü. Sınırı geçemeyen yaklaşık dört milyon Suriyeli de kendi ülkelerinde mülteci durumuna düştü. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, “Ortadoğu’da karşılaştığımız durum artık bir insani krizden, bölgesel krizden daha da fazlası. Türkiye ve Ürdün’de durum artık zorlaştığı ve silahlı kişilerin sızmasıyla güvenlik açısından kaygı veren sonuçlar ortaya çıktığı için sınır kontrol edilmeye başlandı. Birçok mülteci arada beklemek zorunda kalıyor” dedi. Gazeteye konuşan mültecilerin hikâyesi:

Haberin Devamı

OĞULLARIM İÇİN ENDİŞELİYİM

Sena isimli Kilis’te yaşayan mülteci: “Bir buçuk yıl önce Hama’dan Türkiye’ye göç ettik. Önce sınıra yakın Reyhanlı’da kaldık, daha sonra ailemle Kilis’teki kampa gönderildik. Başlangıçta yedi kişiydik, ben kocam ve beş çocuğum. Fakat küçük kızım öldü. Altı yaşındaydı ve çok hastaydı. Onu çok özlüyorum. Beş yaşındaki oğlum Ömer de hasta. 20 ve 24 yaşlarındaki oğullarım ise kamptaki birçok erkek gibi Özgür Suriye Ordusu saflarında Suriye’de savaşıyor. Tabii ki onlar için endişeleniyorum. Bir anne oğulları savaşırken nasıl rahat uyur. Bizim ülkemiz, özgürlüğümüz için savaşıyorlar.”

Camiden gelen bağışla yaşıyoruz

İman Hasan isimli Suriyeli kadın: “Ben Suriyeliyim, kocam ise Iraklı. Devrimden sonra yaşadığımız Ebu Kemal kaynadı. Muhalifler saklanıyor, ordu da her zaman onları vuruyordu. İki kuzenim öldürüldü. Kocamın öldürülmesinden endişe ediyordum. Şehirde durum zorlaşıyor, gıda fiyatları artıyordu. Üçüncü çocuğuma hamile kalınca Irak’a gitmeye karar verdik. Irak sınırına yolculuk 17 saat sürdü ve sekiz aylık hamile idim. El Anbar’da bir hastanede sezaryen doğum yaptım... Şimdi bağışlarla ve camiiden gelen bağışla yaşıyoruz. Suriye’de ölümlerin durmasını, kaosun sona ermesini görmek istiyoruz. Evime dönmek istiyorum.”

Haberin Devamı

REYHANLI’DA SUUDİ OKULUNDA ÖĞRETMEN

Murhaf isimli Reyhanlı’da yaşayan mülteci... “Altı ay önce Halep’in kuzeyindeki bir köyden geldim. Reyhanlı’da bir pasajda Suudi bir işadamının finanse ettiği ve Suriyeli çocuklara üniversiteye girmeleri için eğitim veren bir okulda matematik öğretmeni olarak çalışıyorum. Köyümüzde sürekli saldırılar olunca kaçmak zorunda kaldım. Karım ve beş çocuğumla Reyhanlı’da küçük bir daire kiraladık. Kira 600 lira, öğretmenlikten aldığım maaş 500 lira. En azından burada güvendeyiz... Reyhanlı’daki patlama sonrası çok korktum. Bazı Türkler bize saldırmaya başladı. Ama şimdi bütün Türk komşularımla çok iyi anlaşıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!