Sinan KORKMAZER/NEVŞEHİR, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2006 11:01
Nevşehir Çevre ve Orman Müdürü Eren Bircan, DSİ Genel Müdürlüğü’nün Şubat 2004’te yayınladığı, ‘Kızılırmak Havzası Su Kalitesi Araştırma Raporu’nda Kızılırmak Nehri'ni en fazla kirleten illerin, sanayisi gelişmiş olan Kayseri ve Kırıkkale olduğu söyledi.
Çevre ve Orman Müdürü Eren Bircan, Kızılırmak Nehri'nin Sivas’tan doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e ulaştığını söyledi. Bircan, Kayseri Yemliha Beldesi'nde Kızılırmak üzerine kurulan Yamula barajında su tutulmasının ardından su seviyesinin azalması, fabrika ve yerleşim birimlerinin atıklarının nehre bırakılması nedeniyle
balık ölümlerinin meydana geldiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kızılırmak havzasındaki kirliliğin belirlenmesi ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak TODAİE’nin ve Alman Teknik İşbirliği Kurumu'nun (GTZ) çalışmaları bulunmaktadır. Ayrıca Bakanlığımız ve DSİ Genel Müdürlüğü kirlilik izleme çalışmaları yapıyor. Kızılırmak, özellikle sanayi tesislerinin yoğun olduğu kentlerden geçerken kirlenmektedir.
DSİ Genel Müdürlüğü'nün Şubat 2004’te yayınlamış olduğu ‘Kızılırmak Havzası Su Kalitesi Araştırma Raporu’nda, Kızılırmak Nehri'ni en fazla kirleten illerin, sanayisi gelişmiş olan Kayseri ve Kırıkkale olduğu belirtilmiştir. Nevşehir’ de atıklarını Kızılırmak’a deşarj eden büyük çaplı sanayi tesisi bulunmamakla birlikte, sanayi tesisleri her ay düzenlediğimiz programlar çerçevesinde denetlenmekte, numuneler alınıp, deşarj izinleri verilmektedir. Nevşehir’de, Kızılırmak’a verilen kirlilik büyük ölçüde evsel atık sulardan kaynaklanmaktadır. Ürgüp ve Avanos ilçelerinde bulunan atık su arıtma tesisleri, faal durumda olup, deşarj izinleri mevcuttur. Nevşehir Belediye Başkanlığı'nın atık su arıtma tesisi kurma çalışmaları devam etmektedir.”
KIZILIRMAK’TA HAŞERE ÇOĞALDI
Bircan, son bir yıl içinde Yamula Barajı'nın kapaklarının açılmasıyla birlikte, Kızılırmak Nehri'ndeki suyun debisinin artması üzerine oksijen fazlalığından dolayı halk arasında ‘Mucuk’ ve ‘Üvez’ diye adlandırılan (Simulium spp) haşerelerde de artış olduğunu söyledi. Bircan, “Haşerelerle mücadele için Nevşehir Sağlık Müdürlüğü'nün başkanlığında oluşturulan komisyon, çalışmalarını sürdürmektedir. Kızılırmak’ta 2006 yılı içinde, ciddi boyutta balık ölümleri olduğuna dair herhangi bir ihbar, müdürlüğümüze gelmemiş, yapılan denetimlerde de balık ölümlerine rastlanmamıştır” dedi.