Güncelleme Tarihi:
ICRC sözcüsü Hişam Hasan Suriye'de silahlı çatışmaların ülke geneline yayıldığını ileri sürdü. ICRC daha önce iç savaşı İdlib, Humus ve Hama ile sınırlandırmıştı. Ancak Hasan artık düşmanlıkların ülkenin diğer bölgelerine de yayıldığını ve uluslararası savaş hukukunun bu bölgelerin tümüne uygulanacağını ifade etti.
ESAD'A YARGI YOLU
Örgütün bu çıkışı, Esad'ın "savaş suçları" iddiasıyla yargılanmasının önünü açabilir.
Çünkü, “iç savaş” tanımının kullanılması, tarafların savaşlarda sivillerin korunmasına yönelik Cenevre Sözleşmesi'ne aykırı davranmaları durumunda, yargılanabileceği anlamına geliyor.
Ayrıca, uluslararası savaş hukuku çatışmanın taraflarına amaçlarına ulaşabilmeleri için uygun gücü kullanmalarına imkan veriyor.
ICRC'nin iç savaş değerlendirmesi, çatışan taraflara ne kadar ve ne türden güç kullanabileceklerini belirlemeleri konusunda önemli bir referans olabiliyor.
KADDAFİ'YE DE AYNISI OLDU
Libya'ya yönelik NATO operasyonu başladıktan kısa bir süre sonra, devrik lider Muammer Kaddafi savaş suçlusu ilan edilmiş ve hakkında tutuklama kararı çıkmıştı.
İLK SİNYAL ABD'DEN
ABD yönetimi Haziran ayında Esad'ı "savaş suçlusu" ilan etmeye çalışacağının sinyalini vermişti. Wall Street Journal gazetesine konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili bu yönde girişimlerinin olacağını söylemişti.
Ayrıca 2011 yılının Mayıs ayında İngiltere de Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Esad hakkında tutuklama kararı çıkartabileceğini iddia etmişti.
YEMEN PLANI
Mayıs ayında ABD yönetiminin Rusya'yı "Yemen seçeneği"ne ikna etmeye çalışmıştı. Plan, Esad'ın yönetimden çekilmesini, devlet yapısının korunmasını ve görevi bir geçiş hükümetinin devralmasını kapsıyordu.
Plana göre Esad'a iktidarı devretmesi durumunda yargılanmama garantisi verilecekti.
TRİMSA'DAN HEMEN SONRA
Kızılhaç'ın söz konusu açıklaması, geçtiğimiz Cuma günü Hama'ya bağlı Trimsa kasabasında katliam iddialarının ortaya atılmasından sonra gündeme geldi.
Söz konusu olayın ardından Suriyeli muhaliflerin bir bölümü Esad'a bağlı Şebbiha milislerinin ve ordunun kasabada 200'den fazla sivili katlettiğini iddia ederken, Yerel Koordinasyon Komitesi'nin aktivistleri çatışmada ölenlerin büyük bölümünün silahlı militanlar olduğunu duyurmuştu.
Suriye yönetimi de Trimsa'ya silahlı grupların saldırdığını ve ordunun da bu duruma müdahale ettiğini açıklamıştı.