Güncelleme Tarihi:
Kızılay Genel Başkanı Yüksel Bozer, bundan sonra deprem olasılığı bulunan yerlere yardımların gecikmeden ulaştırılabilmesi için Başbakan Bülent Ecevit’ten, İzmit’te „Afet Üssü“ kurulması talebinde bulunduklarını, Başbakan’ın da bu talebi olumlu karşıladığını bildirdi.
Bozer, Kızılay Genel Merkezi’ndeki düzenlediği basın toplantısında, 12 Kasım’da meydana gelen depremden sonra yaptıkları çalışmaları anlattı.
Yüksel Bozer, Marmara Bölgesi’nde yeni deprem felaketi olabileceği yönündeki bilgileri hatırlatarak, bunun için hazırlıklı olmak zorunda bulunduklarını ifade etti.
Bu amaçla bir proje hazırladıklarını kaydeden Bozer, bu projede afet anında üs olarak kullanılmak üzere, İzmit’te en az 50 dönümlük bir arazinin Kızılay’a devredilmesini öngördüğünü bildirdi. Bozer, söz konusu üste çadır imalathaneleri, TIR parkları, depolar, 120 yataklı seyyar hastane ve helikopter alanının yer almasının düşünüldüğünü kaydetti.
Bu üssün yapılabilmesi için Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Federasyonu’nun da kendilerini desteklediğini ifade eden Bozer, kendilerine arazinin tahsis edilmesi halinde, üssü 6-9 ay içinde kuracaklarını bildirdi.
Merkez üssü Düzce olan depremin ardından bütün yönetim kurulu üyelerinin hemen toplanarak çalışmaya başladığını belirten Bozer, 17 Ağustos’taki depremden sonra bölgedeki çeşitli yerlere konuşlanan kamplardan Düzce, Bolu ve Kaynaşlı’ya yardım malzemeleri gönderilmeye başlandığını kaydetti.
Depremden 3 saat sonra yardımların büyük bölümünün yerine ulaştığını bildiren Bozer, kendilerinin de organizasyonu sağlamak amacıyla deprem bölgesine gittiklerini söyledi. Bölgede kurulan seyyar mutfakta yapılan yemeklerin depremden sonraki sabah saatlerinden itibaren depremzedelere verilmeye başlandığını anlatan Bozer, bölgede kurulan kriz masasından şu ana kadar kendilerine eksik olduğu yönünde herhangi bir ihtiyaç bildirilmediğini ifade etti.
Son durum
Bozer’in verdiği bilgiye göre, deprem bölgesine bugüne kadar, toplam 6 bin 245 çadır, 63 bin 400 battaniye, 27 seyyar mutfak, 68 bin 500 ton gıda, 10 bin 60 yatak, 4 bin 995 uyku tulumu, 2 bin 250 soba, 103 jeneratör, 855 kan ve kan ürünleri, 1 seyyar poliklinik, 1 seyyar hastane gönderildi. Gönderilen yardım malzemelerinin, yerleşim birimlerine göre dağılımı şöyle:
DÜZCE: 4 bin 315 çadır, 28 bin battaniye, 16 seyyar mutfak, 21 bin ton gıda, 3 bin 425 uyku tulumu, 60 yatak, 2 bin 250 soba, 65 jeneratör, 753 kan ve kan ürünleri, 1 seyyar hastane,
BOLU MERKEZ: 980 çadır, 16 bin 400 battaniye, 5 seyyar mutfak, 20 bin 500 ton gıda, bin 570 uyku tulumu, 22 jeneratör, 102 kan ve kan ürünleri,
KAYNAŞLI: 950 çadır, 19 bin battaniye, 6 seyyar mutfak, 27 bin ton gıda, 10 bin yatak, 16 jeneratör, 1 seyyar poliklinik.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bozer, çadır dışındaki ihtiyaçları karşılamada sıkıntı çekmediklerini bildirdi. Çadırların bir kısmının Almanya’dan diğerlerinin de çeşitli Avrupa ülkelerinden getirildiğini anlatan Bozer, çadırların hepsinin kış koşullarına uygun olduğunu belirtti.
Bozer, enkaz altındaki insanların kurtarılması için bir kurtarma ekibiyle, köpek yetiştirilmesi konusunda da proje hazırlamaya başladıklarını, ayrıca, bir Türk-Yunan ortak çalışma grubu oluşturmak istediklerini, bu konuda olumlu yanıt aldıklarını bildirdi.
„Stoklar ne durumda?“ sorusu üzerine, Bozer, 17 Ağustos’taki depremden sonra azalma olduğunu, ancak önemli bir eksiklerinin bulunmadığını söyledi. Bozer, çadır ihtiyacını karşılamak için ABD’li firmalarla görüşmelerinin sürdüğünü, 5-10 bin adet çadırın 10 gün içinde Türkiye’ye getirilmesine çalıştıklarını dile getirdi. „Bize en kısa sürede çadır temin edecek ülke ABD görünüyor“ diyen Bozer, Ukrayna’dan gelecek çadırlarda bir gecikme olabileceğini söyledi. Bozer, kendi imalathanelerinde de çadır üretiminin devam ettiğini bildirdi.
Kızılay Genel Başkanı Yüksel Bozer, bu tür felaketlerde Kızılay teşkilatının kesintisiz iletişim sağlamasının önemine işaret ederek, bu amaçla en kısa sürede ASELSAN ile görüşeceklerini kaydetti. „Ben Van’da, Kars’ta, Hakkari’de ne olduğunu bilmek zorundayım. Telefonların kilitlendiği mazeretine sığınmak istemiyorum. En kısa sürede kendi iletişim ağımızı kurmak zorundayız. Bu, telsiz ağı olabilir“ dedi.
Bozer, bugün Başbakanlık’tan deprem bölgesinde soba ihtiyacı olduğunun bildirildiğini belirterek, bölgeye 10 bin katalitik soba daha göndereceklerini kaydetti. Bozer, 17 Ağustos’tan sonra bölgeye 55 bin soba gönderildiğini söyledi.