Güncelleme Tarihi:
David Martines, uydu fotoğrafları kullanılarak oluşturulan Mars haritası üzerinde kızıl gezegenin yüzeyini inceleme fırsatı veren Google Mars programını kullanarak, gizli bir üssün koordinatlarını tespit ettiğini öne sürdü. Martines, “kazara bulduğunu” belirttiği fotoğrafın videosunu oluşturarak YouTube’da yayımladı.
Martines, keşfettiğini öne sürdüğü uzay istasyonuna “Bio Station Alpha adını verdiğini, çünkü orada birilerinin veya bir şeylerin yaşamış olduğuna inandığını” söyledi.
Yakın çekim yapıldığu zaman uzun, buzlanmış, beyaz bir cisme benzeyen yapının koordinatları 49'19.73"N 29 33'06.53"W. Martines, “Bio Station Alpha, 215 metre uzunluğunda ve 45 metre eninde. Silindirik yapılardan oluştuğunu düşünüyorum” dedi.
UZAYLILAR TARAFINDAN YAPILDIĞI İDDİA EDİLEN ÜS / WEB TV
UZAYLI YAŞAMINA AİT KANIT MI?
ABD’de büyük heyecan yaratan keşif, bazı basın organları tarafından gizli bir uzaylı üssü olarak kabul edildi, bazıları ise yapının uzaylı yaşamının kanıtı olduğunu savundu. Ancak analistler, beyaz bir cisme benzeyen görüntünün, uydunun kamerasını etkileyen kozmik enerjinin neden olduğu bir göz yanılması olduğunu belirtti.
Arizona Üniversitesi’nden Alfred McEwen, beyaz cismin “kozmik ışınların neden olduğu düz bir çizgiye benzediğini” belirtti.Gezegen Görüntüleme Araştırma Laboratuarı direktörü McEwen, şu an Mars’ın yörüngesinde bulunan HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) teleskopunun denetimini yapan isim.
MARS'IN YÜZEYİNDEKİ AĞAÇLAR VE GÖLLER / Foto Galeri
KOZMİK IŞIN YANILMASI MI?
Kozmik ışınlar, Güneş ve diğer yıldızlar tarafından uzayın derinliklerine saçılan oldukça güçlü enerji parçacıkları. McEwen, “Bu parçacıklar Dünya’nın koruyucu manyetosfer tabakası tarafından bloke edilir… Ancak manyetosferin dışındaki teleskoplarla çekilen görüntülerde, bu kozmik ışınların göz yanılmalarına neden olduğu bilinen bir şey. Bu durum optik ve kızılötesi görüntülerde de yaşanabilir” dedi.
Peki kozmik ışın nasıl göz yanılmasına neden oluyor?
Bir kozmik ışın kameranın görüntü sensöründen geçer ve nüfuz ettiği piksellere elektrik yükler. Eğer kozmik parçacık kameraya dar bir açıdan ulaşırsa, yoluna çıkan çok sayıda pikseli de etkiler. Bunun sonucunda, görüntüde parlak bir çizgi oluşur.
McEwen, “Programdan elde edilen görüntüyü JPEG formatına çevirdiğiniz zaman, fotoğraftaki gibi buzlanmış bir görüntü oluşur” dedi.
Gökbilimci, “Bu fotoğrafın Viking uzay aracı veya bir başkası tarafından çekilip çekilmediğini söyleyemem… Google’ı araştıran insanların araştırmalarını belgelemeleri lazım. Elde ettikleri bilginin kaynağını göstermeleri, böylece insanların ham kaynağı gözden geçirmelerini sağlamaları gerek” ifadesini kullandı.