Ayda KAYAR
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2003 01:51
Kızıl Gezegen diye de anılan Mars, 60 bin yıl sonra ilk kez yarın Dünya'ya en yakın konumuna gelecek.
Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars 60 bin yıl sonra ilk kez yarın Dünya'ya en yakın konumuna gelecek. Bu buluşma, yağmur beklenen Trakya ve Doğu Karadeniz hariç Türkiye'nin her yerinden gece sekiz saat boyunca izlenebilecek. Amatör denizciler Mars'ı denizde izlemek için gece seyri düzenlerken astrologlar fala inananları uyarıyor: 'Öfke patlamalarına dikkat.'
Üzerinde su bulunduğu kanıtlanırsa, insanoğlunun ‘‘ikinci evi’’ olmaya aday gösterilen Kızıl Gezegen Mars, yarın akşam dünyaya en yakın konuma geliyor. 60 bin yıl sonra ilk kez gerçekleşen bu nadir astronomi olayı sırasında Mars'ın Dünya'ya uzaklığı 55 milyon 758 bin 6 km olacak.
Gezegen saat 22.00'de güney doğu ufkunda doğacak. Gece boyunca Batı'ya doğru hareket edecek. Türkiye'nin ortalama enlemi gözönüne alındığında, ufukta en çok 34 derece yükselecek. Gezegen turuncu kırmızımsı renkte, Kutup Yıldızı ve uydular dahil gökyüzündeki en parlak cisim olarak gözükecek. Mars'ı gözlemek için en iyi zaman gece yarısı.
Türkiye'nin büyük bölümünde yarın gece havanın açık ve bulutsuz olması bekleniyor. Devlet
Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün tahminlerine göre sadece Doğu Karadeniz, Trakya yağmurlu olacak.
Mars'ı teleskop ya da dürbünün yanı sıra çıplak gözle de izlemek mümkün. Ayrıca internetteki birçok astronomi sitesi canlı yayın yapacak. Astronomlar, ışık kirliliğinin yoğun olduğu kentlerde gözlemin yerleşim alanlarının dışında yapılmasını öneriyor. İstanbul için gösterilen alternatiflerden biri de tekne tutup Marmara'ya açılmak.
Amatör denizcilerin oluşturduğu Denizciler Sivil Toplum İnisiyatifi (DSTİ) olağanüstü gök olayını izlemek üzere gece seyri planlıyor. Mars'ın dünyaya en yakın olacağı 27 Ağustos ya da onu izleyen akşamlardan birinde amatör denizciler, gece seyrine çıkarak, lacivert sulardan, kızıl gezegeni izleyecekler. Bu gözlem mehtap turları gibi geleneksel hale gelemeyecek çünkü bir sonraki yakınlaşma 2287 yılında. Mars, tüm zamanların en yakın konumuna ise 2729 yılında gelecek.
Şehrin ışıklarından uzak bir yer seçinÇıplak gözle baktığınızda kırmızıya çalar parlaklığıyla Mars'ı diğer yıldızlardan rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.
Mars'ı izlemek için şehir ışıklarından uzak bir yere gidin. Dürbün ya da teleskop kullanabilirsiniz. Dürbünle bakıldığında gezegenin yuvarlağını seçebilirsiniz. Küçük teleskoplarla (10 santimetre ve daha küçük) farklı renk tonları ayırt edilebiliyor.
20 santimetrelik teleskopla bakarsanız, kutup bölgelerini, 30 santimetrelik bir teleskopla baktığınızda ise gezegenin ekvatoruna yakın bölgesindeki vadiyi görebilirsiniz.
Dürbün fiyatları 40, teleskop fiyatları ise 250 milyon liradan başlıyor. Daha ucuz fiyatlara, çok amatör ürünler bulmak da olası. Çocuğunuz içinse oyuncakçılarda 40 milyon liradan başlayan fiyatlarla teleskop bulabilirsiniz. Tabii ki bunlarla sadece Mars'ı biraz daha büyük görmek mümkün.
İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nün teleskop görüntülerini internetten canlı olarak izleyebilirsiniz. Gözlem sırasında çeşitli saatlerde farklı poz süreleriyle fotoğraf da çekilecek.
Ankara Üniversitesi Gözlemevi'ne giderek, teleskopla Mars'ı izleyebilirsiniz. Teleskoplar gece boyunca halka açık olacak.
Şehir ışıklarından uzak kalmanın en iyi yollarından biri de denize açılmak. Kişi başı ortalama 70 milyon lira ödeyerek, Adalar açıklarına gidip, Mars'ın keyfini yemekli eğlenceyle çıkarabilirsiniz.
Dünya’nın yarısı kadar
Dünya'nın yarısı büyüklüğündeki Mars, uzay araştırmalarında da yüzyıllardan beri en çok ilgi uyandıran gezegen oldu. Dünya'ya en yakın olan, güneş sisteminin dördüncü gezegeni, son yıllarda, uzay yarışının odak noktasını oluşturuyor. ABD şimdiye kadar gezegene bir çok uzay aracı gönderdi. Son olarak Rover adlı robotları gezegene gönderen NASA 2005 yılında da yerin bir kaç yüz metre altında su arayacak Mars Reconnaissance Orbiter'ı (Mars Keşif Yörünge Aracı) gezegene göndermeyi planlıyor. Uzay araştırmalarında söz sahibi olmak isteyen kıta Avrupa'sındaki 14 ülke ile Kanada'nın oluşturduğu Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Mars Express yörünge aracı ile Beagle iki yüzey aracını Haziran ayında Mars'a gönderdi. Bir dönem ABD ile Rusya arasında ‘‘uzay savaşları’’ olarak anılan araştırmalarda, ESA genç bir kuruluş da olsa oldukça iddialı. Merkezi Paris'te bulunan kuruluşta kararlar, üye ülkelerin hükümetler düzeyindeki temsilcilerinden oluşan konsey tarafından alınıyor. Politik süreç, bilimsel süzgeçlerden geçtikten sonra teknolojik kararlar olarak planlamaya alınıyor.