Güncelleme Tarihi:
Dün gece özel kıyafet giyen görevliler, hiçbir tedbir almayan vatandaşların ellerinden aldıkları hindi, tavuk ve ördekleri, kapalı depoya koyup zehirli gaz vererek, çocukların ve kadınların gözleri önünde itlaf etti. Kalp rahatsızlığı olan 65 yaşındaki Gülbahar Sarı, tavuklarının gözleri önünde itlaf edilmesine dayanamayınca fenalık geçirdi. Sarı, kaldırıldığı Manyas Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı. Gece boyunca yapılan itlaf çalışmalarına, sabahın ilk saatlerinde ara verildi.
Manyas İlçesi Kızıksa Beldesi'nde geçen salı günü, Mehmet Eksen'e ait çiftikte bulunan bin 800 hindinin, aniden telef olması sonucu yapılan araştırmada, hayvanların, ‘kuş gribi’nden öldüğü ortaya çıkmıştı. Yapılan araştırmada hindilerin ölümüne, Ural Dağları'ndan Afrika'ya göç ederken Manyas Kuş Cenneti'ne uğrayan göçmen kuşlardan bulaşan kuş gribinin neden olduğu belirlenmiş, oluşturulan
Kriz Masası süratle önlem alırken, öncelikle Mehmet Eksen'in telef olan hindileri, yakılan çiftlikteki araziye kireçlenerek gömülmüş, üzeri de toprakla kapatılmıştı. Alarma geçen Tarım Müdürlüğü ekipleri bölgedeki çiftliklerde denetim başlatmış, Denetimler sırasında yine Kızıksa Beldesi'nde, Sıtkı Bozkurt'a ait çiftlikte virüsun bulaştığı 2 bin 600 hindinin imhasına karar verilmişti. Beldede tavukçuluk yapanların direnmesine karşın, ekipler önceki gece hava karardıktan sonra getirdikleri bir kamyonetteki kapalı depoya hindileri 25'li gruplar halinde koyup zehirli gaz vererek itlaf etmişti. Gece boyu süren çalışmada itlaf edilen 600 hindi, önceden açılan çukurlara gömülüp kireçlenmişti.
ÖZEL KIYAFETLİ GÖREVLİYE, ÇIPLAK ELLE YARDIM
Günün ağarmasıyla itlaf çalışmalarına ara veren Tarım İl Müdürlüğü tarafından takviye edilen ekipler, dün akşam çalışmalarını sürdürdü. Kahvehanelerde vatandaşlara, kuş gribi hakkında bilgi veren ekipler, dün saat 23.00 sıralarında, beldede beslenen 2 bin 687 hindi, 151 tavuk ve 68 ördeği, kümeslerden alıp, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na ait bir kamyonetin 4 tarafı kapalı deposuna koyup zehirli gaz vererek itlaf etti. Kanatlı hayvanların itlafı sırasında, kuş gribi riski taşıyan bu hayvanların, özel kıyafet giyen görevlilere hiçbir önlem almayan vatandaşlar tarafından verilmesi dikkat çekti.
SOKAK ORTASINDAKİ İTLAFA DAYANAMADI
Kızaksa Beldesi'nde dün gece hayvanların itlafı sırasında, korku filmi sahnelerini aratmayan dehşet görüntüleri yaşandı. Kümeslerden alınan kanatlı hayvanlar, belde merkezinde, aralarında, çocuk ve kadınların da bulunduğu yüzlerce kişinin korku dolu bakışları arasında itlaf edildi.
Geçimlerini bu hayvanlardan sağlayan vatandaşlar, tavuk, hindi ve ördeklerinin itlaf edilmesini yaşlı gözlerle, tepki göstererek izlerken, kalp rahatsızlığı olan 65 yaşındaki Gülbahar Sarı, tavuklarının gözleri önünde imha edilmesine dayanamayınca fenalık geçirdi. Bayılan Sarı, kaldırıldığı Manyas Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Gece boyunca yapılan itlaf çalışmalarına, sabahın ilk saatlerinde ara verildi. Görevliler, çalışmaların gece yapılmasını, hayvanların karanlıkta gözlerinin görmediği için rahat yakalanmasına bağladılar.
VALİ VEKİLİ KAYA: HAYVANLARI KESİP YEMEYİN
Manyas Kriz Masası'ndan sorumlu olan Balıkesir Vali Vekili Halil Yavuz Kaya, tehlikenin gözardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı. Kızıksa'da bazı insanların, itlaf edilmemesi için kanatlı hayvanlarını kesip, yemek istediği veya buzdolabında sakladığı şeklinde duyum aldıklarını dile getiren Vali Vekili Kaya, “Tehlike sanıldığı kadar basit değil. Devlet olarak tedbir alıyoruz. Buna yöre halkının da katkı sağlaması gerekir.
Aksi halde iş işten geçmiş olur” diyerek, vatandaşları açık ve net bir şekilde uyardı. Kaya, Kızaksa'da 3 kilometrelik arazide bulunan kanatlı tüm hayvanların itlaf edileceğini, bunun kaçınılmaz olduğunu kaydetti. İzmir Bornova'daki Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Tavuk Hastalıkları Teşhis Laboratuvarı'nda yapılan tahlillerde, hayvanların ölüm nedeninin, ‘kuş gribi’ olduğunun belirlendiğini belirten Kaya, “Bölgede karantina uygulamasına devam ediyoruz. Herkesin buna riayet göstermesini istiyoruz.
Basından da ayrıca destek bekliyoruz” dedi. Kedi ve köpeklerin itlafına ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını ifade eden Kaya, hastalık nedeniyle sadece kanatlı hayvanların imhasının söz konusu olduğunu kaydetti. Hayvanları itlaf edilen yetiştiricilerin zararlarının tazmini konusunun, yönetmelik ve mevzuatlarda belirtilmediğini bildiren Kaya, “Bölgedeki sektör temsilcileri, yetiştiricilerin maddi zararlarını karşılayacaklarını bildirdi” diye konuştu.
ŞÜPHELENEN BİR KİŞİ HASTANEYE BAŞVURDU
Manyas Devlet Hastanesi'ne, Kızıksa'da yaşayan ve kuş gribinden etkilendiğinden şüphelenen bir kişi müracaat etti. Kimliği açıklanmayan bu kişinin kan tahlilleri yapıldı. Hastane Başhekimi Atilla Balkancı, Kızıksa'dan gelen hastalara özel ilgi gösterdiklerini belirtip, bu kişinin rahatsızlığının yapılacak tahlillerden sonra netlik kazanacağını bildirdi.
TAVUK ÇİFTLİKLERİNDE OLAĞANÜSTÜ ÖNLEM
Kuş gribinin ortaya çıkmasından sonra, günde ortalama 350 bine yakın canlı hayvanın kesildiği Bandırma'daki tavuk çiftliklerinde ve kesimhanelerindeki önlemler de artırıldı. Şeker Piliç'in Genel Müdür Yardımcısı Betül Demirel, kuş gribi taşıyacak olan kuşların göç yolları üzerinde alınan tedbirlerin yoğunlaştığını açıkladı. Bu önlemlerin maksimum noktaya çıkartıldığına dikkat çeken Demirel, “Hayvanlardan sürekli kan alıp, tahlil yapıyoruz. Damızlık çiftliklerde eğitime yönelik çalışmalar artırıldı” dedi.
TAHLİLLER İNGİLTERE'YE GÖNDERİLDİ
Betül Demirel, Kızıksa'da hindilerin telef olmasına, ‘kuş gribi (tavuk vebası)’ tanısı koyan İzmir Bornova'da bulunan Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Raporu'nun, devlet tarafından tekrar incelenmek üzere İngiltere'de bulunan Uluslararası Repere Laboratuvarı'na gönderildiğini öne sürdü. Raporun bugün yollandığını iddia eden Demirel, sonucun hafta sonuna kadar açıklanmasının beklendiğini belirtti. Demirel, burada elde edilecek sonucun, kesin sonuç olacağını kaydetti.
KARANTİNA 21 GÜN SÜRECEK
Kızıksa Beldesi'nde ortaya çıkan kuş gribinden sonra alınan karantina önlemlerine, dezenfekte çalışmaları da eklendi. Karantina süresinin 21 gün olduğunu belirten Manyas Kaymakamlığı, ilçeye ve Kızaksa Beldesi'ne giriş ve çıkış yapan otomobillerin ilaçlı sularla dezenfekte edildiğini duyurdu. Kaymakamlık, karantina süresince, belde ve ilçeden kanatlı hayvan giriş ve çıkışı yapılmamasını, bunların kesilip yenmemesini istedi.