Aslan BATUR
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 00:00
Bosch’un Türkiye genelinde yaptığı bir araştırmada, Türk tüketicisinin otomobil alırken tasarımı, fiyat ve güvenlikten öncelikli tuttuğu ortaya çıkmıştı. Tabi bu araştırmayla birlikte kadınların bir otomobilde olmazsa olmazının makyaj aynası olduğu ve Türk tüketicisinin yüzde 60’a yakın bir kısmının emniyet kemerini güvenlik ekipmanı olarak görmediği gerçeği de tokat gibi yüzümüze çarpılmıştı.
Sadece biz Türkler için değil, insanoğlunun birşey alırken ’tip’e baktığı gerçeğinin "otomobil alımı" konusundaki geçerliliği, Viyana Üniversitesi tarafından yapılan psikolojik deneyle birkez daha tescillendi.
Viyana Üniversitesi’nin yaptığı araştırmada yer alan bir grup kadın ve erkekten, 2004-2006 yılları arasında üretilmiş olan 38 otomobilin fotoğrafları gösterilerek tasarımlarını değerlendirmeleri istendi. Daha sonra fotoğraflarda gördükleri bu otomobillere baktıklarında herhangi bir "yüz ifadesi" görüp görmedikleri soruldu. Psikiyatride "Pareidolia Fenomeni" olarak bilinen bu durum, insan beyninin görsel karmaşaları öncelikle insan yüzüne, yüz çıkaramıyorsa da tanıdığı diğer şeylere benzetmeye çalışmasından kaynaklanıyor. Deneye katılan gönüllüler araçlar hakkında fikirlerini söyledikten sonra, araştırmacılar katılımcılara hangi modelleri seçtiklerini sorduklarında ortaya enteresan bir sonuç çıkmış. Çoğunluk tarafından beğenilen otomobiller, "Olgun", "Sözü geçen", "Erkeksi", "Kibirli" ve "Kızgın Suratlı" gibi sıfatlarla tanımlanmış. Otomobillerin satış rakamlarıyla ilişki kurmadan gerçekleştirilen bu test sonucunda tüketicilerin, baskın karakterli tasarımla duygusal olarak etki altına alındığı gerçeği ortaya çıkmış oldu.