Güncelleme Tarihi:
Yıllardır uzaktan seyredilen tarihi yapı 8 Ekim’de açılıyor
Hamoğlu Holding AŞ tarafından 49 yıllığına işletme hakkı alınarak 3 milyon dolara (yaklaşım 1.9 trilyon TL) restore edilen tarihi Kız Kulesi, 5, 6 ve 7 Ekim günleri devlet üst düzey yöneticilere ev sahipliği yaptıktan sonra, 8 Ekimde halka açılacak. Şiirlere, şarkılara, en çok da fotoğraf karelerine konu olan kulede, Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın da davetli olduğu 5 Ekim günü akşam saatlerinde gerçekleşecek açılışta, ışık gösterisi de düzenlenecek.
6 DAKİKADA BİR MOTOR
İstanbulluların, yıllarca ayak basamadıkları kuleye ulaşım, Salacak sahilinden 6 dakikada bir kalkacak 40 kişilik motorla sağlanacak. Toplam 9 kattan oluşan kulenin, 5 katı hizmet amaçlı kullanılacak. Zemin katında 96 kişilik kafeterya, servis mutfağı, tuvaletler, açık teras, ressam ve müzisyen köşeleri bulunan kulenin 1'inci katı, sergi, gösteri ve 40 kişi kapasiteli toplantı salonu olarak hazırlandı. Kulenin 2, 3 ve 4'üncü katlarında hediyelik eşya dükkanları, beşinci katında ise 17 kişilik dinlenme salonu yer alıyor. Bu katta servis mutfağı ile seyir dürbünleri de bulunuyor.
Kulenin 1'inci fener katında 2 kişilik telsizci odası ile mutfak, 2 ve 3'üncü fener katlarında ise 2'şer kişilik telsizci gözetleme odaları var. Kulenin en üst katı ise lazer show ve bayrak çekme işlemleri için ayrıldı.
Kulenin tarihi
Geçmişi 2500 yıl öncesine dayanan kule, ulaşılmazlığı nedeniyle çeşitli hikayelere konu oldu. Kuleye yönelik efsaneler nedeniyle Türkler kuleye ‘‘Kız Kulesi’’ adını verdiler. Antik çağda ‘‘Arkla’’ (küçük kale) ve ‘‘Damialis’’ (dana yavrusu) adlarıyla anılan kule, bir dönem ‘‘Tour de Leandros’’ adıyla ünlendi. Antik çağlarda ilk olarak bir mezara ev sahipliği yapan ada, Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanıldı.. Osmanlı döneminde ise savunma kalesi, sürgün istasyonu, karantina adası gibi çeşitli işlevler yüklendi.. Kule asli görevi olan gemilere yol gösterme işlevini ise yüzyıllardır sürdürüyor. Kız Kulesi'nin restorasyon ve işletme ihalesini Temmuz 1995'te 49 yıllığına Hamoğlu Holding kazandı. Turizm Bakanlığı'nın 16 Aralık 1993 tarihinde onayladığı 1/100 ölçekli ‘‘Kızkulesi Röleve Projesi’’ esas alınarak, Tures Şirketi tarafından Restoratör Yüksek Mimar Mehmet Alper başkanlığında ön proje hazırlandı. Ön projenin hazırlanması sırasında, üniversite arşivleri, kütüphaneler başta olmak üzere bir çok kaynak taranarak, kulenin yeniden ayrıntılı rölevesi yapıldı. Bu çalışma ile Kızkulesi'nin mevcut verileri korunarak, mekana uygun işlevsel proje de oluşturuldu.
CNN Türk'te Kız Kulesi belgeseli
Cüneyt Özdemir ve ekibinin hazırladığı ‘‘Kız Kulesi Belgeseli’’ 1 Ekim Pazar günü CNN Türk'te yayımlancak. Belgesel, 4 bölüm halinde her pazar saat 22.05'te ekrana gelecek. Belgesel için devlet arşivleri, Denizcilik İşletmeleri, Liman İdaresi arşivleri, kütüphaneler, gazete arşivleri tarandı.
Belgeselin görsel malzemesi için TRT başta olmak üzere tüm özel televizyon kanallarının arşivlerinden yararlanıldı. Kule, Avrupa ve Asya yakasından, havadan, denizden, su altından görüntülendi.