Kivi C vitamini deposu

Güncelleme Tarihi:

Kivi C vitamini deposu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2005 11:57

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Ordu Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, “2010 yılında, Türkiye'de kivi üretim alanının 18 bin dekar, üretim miktarının ise 30 bin tona çıkacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Prof. Dr. Karadeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi çeşitlerinin 1930'lu yıllarda Yeni Zelanda'da ıslah edildiğini ve ilk kapama bahçelerinin de bu ülkede kurulduğunu belirtti.

Prof. Dr. Turan Karadeniz, 1970'li yıllara kadar Yeni Zelanda'nın tekelinde kalan dünya kivi ticaretine, bu tarihten sonra kivi yetiştir başlayan Avustralya, Japonya, Güney Afrika, Şili, ABD ve Kuzey Akdeniz gibi birçok ülkenin ortak olduğunu ifade etti.

Türkiye'de ise kivi üretim çalışmalarına 1988 yılında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın İtalya'dan sağladığı bin 800 kivi fidanıyla 15 ayrı ekolojide birer dekarlık adaptasyon bahçeleri kurularak başlandığını belirten Prof. Dr. Karadeniz, çalışmalar sonucunda, Doğu Karadeniz'in kivi yetiştiriciliğine uygun en ideal bölge olduğunun görüldüğünü kaydetti. Prof. Dr. Karadeniz, “Zira bu bölgede yağışın düzenli olması, vejetasyon döneminde uygun sıcaklığın olması, kış soğuklarının kivi yetiştiriciliğini olumsuz yönde etkilememesi gibi faktörler, bu meyve türünün bölgeye adaptasyonunu elverişli kılmıştır” diye konuştu.

Prof. Dr. Karadeniz, 1990'lı yıllardan sonra Türkiye'de hızlı bir şekilde yayılma gösteren kivinin, ticari olarak 14 ilde yetiştirilebilir durumda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“2005 yılında üretimin yaklaşık 10 bin ton düzeyinde olması beklenmektedir. 2010 yılında, üretim alanının 18 bin dekar, üretim miktarının ise 30 bin tona çıkacağı tahmin edilmektedir. 5 yıl gibi kısa sayılabilecek bir zaman diliminde üretimin üç kat artması, kısmen de olsa günümüzde pazarlamada yaşanan problemleri şüphesiz daha da artacaktır. Bunun için bir an önce üretici birliklerinin kurulması, iç tüketimin artırılması ve topluma kivi yeme alışkanlığının kazandırılmasına yönelik tanıtım ve reklam çalışmalarının başlatılarak sürdürülmesi, yaşanabilecek problemleri azaltacaktır.”

KİVİNİN YARARLARI

Prof. Dr. Turan Karadeniz, kivinin bol miktarda C vitamini içerdiğine de dikkati çekerek, şöyle dedi:

“Öyle ki 100 gram kivi meyvesinde 400 miligrama kadar varan C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca, bir insanın günlük A vitamini ihtiyacı 1.75 gram olup, bu miktar, yaklaşık 70 gramlık kivi meyvesinde bulunmaktadır. Kivi, turunçgillerden 4-6 kat, elmadan ise 40-50 kat daha fazla C vitamini içermektedir. Yetişkin bir insanın günlük C vitamini ihtiyacı 60 miligram olduğu düşünüldüğünde, bir adet kivi bu ihtiyacı rahatlıkla karşılamaktadır.”

Kivide, proteinler ve çok sayıda mineral tuzlar bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, “Kivi suyunda bulunan bazı maddelerin kansere neden olan bileşiklerin oluşumunu önlediği bildirilmekte, astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!