Kıvanç'tan etkilendim

Güncelleme Tarihi:

Kıvançtan etkilendim
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2013 12:51

Türkiye’nin ilk milli çizgi film karakteri Pepee’nin yaratıcısı, Düşyeri Çizgi Film Stüdyoları’nın kurucusu Ayşe Şule Bilgiç, “ikinci çocuğumuz” dediği Ayas karakteri ile seyirciyi yarın sinemalarda buluşturuyor. Bilgiç’le, BKM ve Düşyeri ortaklığında hazırlanan, Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi olan “RGG Ayas”ı ve film hakkında kimsenin bilmediği ayrıntıları konuştuk.

Haberin Devamı

* Düşyeri’nin ikinci çocuğu diyorsunuz Ayas’a... Ayas’ın doğum öyküsü nedir? Planlı bir çocuk muydu Ayas? Ne zaman karar verdiniz ikinci çocuğa?

- (Gülüyor) Kesinlikle çok planlı bir çocuk. Aylarca masa başında oturup düşündüğümüz ve planladığımız bir çocuk hem de. Pepee ile bir nesli büyütüyorduk ve üç yıl önce artık ikinci karakteri yapmaya başlamanın vaktidir dedik, kolları sıvadık. Sadece Ayas karakterinin çizimi için tam 8 ay uğraştık.

* Neden o kadar uzun sürdü?

- Bir türlü içimize sinen karakteri yakalayamıyorduk. Yüzlerce karakter çizildi. Ama ekip olarak hiçbiri “işte bu” diyebileceğimiz şeytan tüyünü taşımıyordu. Çok yetenekli karakter tasarımcısı arkadaşlarımız var ama bazen olmayınca olmuyor. Üretim zor ve sancılı bir süreç.

* Peki sonra nasıl “işte bu” dediniz?

- Ben gözlerimi kapattığımda Ayas’ı görebiliyordum ama karakteri tasarlayan ben olmadığım için ekibime düşlediğim karakteri anlatmak için referans fotoğraflar bulmaya çalışıyordum. Bir sürü insan fotoğrafları, çocuk fotoğrafları hiçbiri sonuç vermedi. En son Kıvanç’ın (Tatlıtuğ) çok güzel bakan bir fotoğrafını gösterip, bu adamın çocukluğunu düşleyip çizmeyi deneyelim dedim. İstediğim şey gözlerdeki etkiydi. Kıvanç’ın bakışlarında bize çok masum ve sıcak gelen bir his var ya. Onu yakalatmaya çalıştım. Ayas’ta, Kıvanç’ın bakışlarından esinlendik. Ve sonunda o istediğimiz etkiyi yaratan Ayas’ımız doğdu. İlk hali siyah saçlıydı. Sonra kırmızı kafayı daha çok beğendik.

DÜNYA DEVİ KANALLAR AYAS’LA İLGİLENİYOR

* Baştan beri Ayas’ı sinema filmi olarak mı tasarladınız?

- “Ayas” önce dizi film olarak tasarlandı. Diziyi yaparken yayınlayacak bir kanal bulamadık. Özel kanalların hiçbiri yerli çizgi filme para vermiyordu. Biz de bir gayret sinema filmi olarak çıkmaya karar verdik. Finansal olarak çok zorlandığımız ve neredeyse umudumuzu kaybetmek üzereyken hayatımıza BKM girdi. Necati abi (Akpınar) projeye çok inandı. Tüm BKM ekibi büyük destek verdi ve Ayas 22 Kasım’da (yarın) sinemada seyircisiyle buluşuyor.

* Peki Ayas, TV’de de maceralarına devam edecek mi? Edecekse hangi kanalda olacak?


- Evet tabii ki... Ayas sinema filminden kısa bir süre sonra televizyonda çocuklarla buluşmaya devam edecek. Kanalının ismini henüz söyleyemiyorum, dünya devi marka çocuk kanallarından bile Ayas’a büyük ilgi var. Yakında duyurusunu yapacağız.

* Pepee’nin ürünleri gibi Ayas’ın da ürünleri çıkacak mı?


- Seyircisi talep ettiği sürece çıkacak. Şu an filmle eş zamanlı olarak filmdeki 7 şarkıdan oluşan albümü ve başta D&R olmak üzere tüm kitapçılarda bulabildiğiniz hikaye ve aktivite kitapları serisi çıktı. Akabinde seyircisi isterse bebekleri, oyuncakları, dergisi, eğitim grubu ürünleri de çıkabilir.

İLK YERLİ ÇİZGİ SİNEMA FİLMİ

* Ayas gerçekten Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi mi?


- Evet öyle. Öncesinde yerli olduğunu söyleyen tüm yapımlarda yüzde 100 yerli bir ekibin yaratımı söz konusu değil. Mesela “Zeytinin Hayali”... Ekipte birkaç Türk var ama tüm ekip Türk değil. İşi asıl yapan ekip yabancı. Böyle birkaç film daha var. “Ayas”ta ise tüm ekip Türk. “Allah’ın Sadık Kulu” 3 boyutlu animasyon olarak ilk çıkan film. Biz 3 boyutlu animasyon değiliz. “Ayas” çizgi film. Yani “Ayas” Türkiye’nin ilk çizgi sinema filmi.

* Peki nasıl bir film “RGG Ayas”? RGG ne demek mesela?


- İçindeki çocuğu yaşatan herkesin çok eğleneceği bir 82 dakika var “RGG Ayas”ta. RGG’nin ne olduğunu söyleyebiliyorum ama açılımının ne olduğunu sadece RGG kullanıcıları öğrenebiliyor. Çünkü bu bir RGG sırrı. Filme gidince RGG’nin ne olduğunu görüyorsunuz. Ama ne anlama geldiğini siz de RGG kullanırsanız öğrenebiliyorsunuz. RGG çocukta muhakeme ve kendini ifade etme yeteneklerini geliştirmeyi hedeflediğimiz özel bir çalışma.

* Türkiye’de çizgi film üretmenin zorlukları neler?

- Yokluk! Türkiye’de çizgi film üretmek için damarlarımızdaki asil kandan başka hiçbir şeyimiz yok. Altyapı yok. Yeterince yetişmiş iş gücü yok. Nasıl yapılır bilen yok. Donanım yok. Devlet teşviki yok. Hasbelkader bir çizgi film yaptınız, düne kadar yerli çizgi filme para verecek özel bir kanal yoktu. Sinema ise tamamen muamma... Bu kadar karamsar bir tabloda biz Düşyeri olarak çizgi filme baş koyduk.

Haberin Devamı

TÜRKİYE ÇİZGİ FİLME DOYACAK

Haberin Devamı

* Pepee ve Ayas dışında başka projeleriniz var mı?

- Olmaz mı? Bizim en büyük gücümüz proje oluşturma gücümüz. Devlet çocuk kanalı dışında ilk kez özel bir kanal, Planet Çocuk, yerli çizgi film yayınlama kararı aldı. Düşyeri’nin ikinci çizgi dizisi “Leliko” 1,5 ay önce yayına başladı ve kanalın izlenme oranlarında ciddi bir hareket oldu. “Leliko” umduğumuzdan çok daha hızlı ivme kazandı. Henüz kanalı netleşmeyen bir iki projemiz daha var. Onlar da yakında seyircisi ile buluşacak. Türkiye çizgi filme doyacak.

* Peki bu yoğun süreçte eşinize, çocuklarınıza vakit ayırabiliyor musunuz?


- Ayırmak zorundayım. Bütün üretim sürecimizi buna göre planladım. Stüdyomla evim yürüme mesafesinde. Trafikte vakit kaybetmemek büyük bir lüks benim için. Kıraç ise zaten süreçlerin hep içinde, hem yaratıcı yönetmenlerimizden hem de tüm müziklerimiz onun ellerinden çıkıyor. Ayas, Pepee, Leliko, Düşyeri’ndeki çocuklarım, yol arkadaşlarım, eşim, çocuklarım derken 24 saat bazen yetmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!