Kıtlık korkusu pamuk fiyatında rekor getirdi

Güncelleme Tarihi:

Kıtlık korkusu pamuk fiyatında rekor getirdi
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 21, 2010 01:32

Tekstil fabrikalarından gelen talebin arz miktarını aşarak küresel stoklarda azalmaya neden olması, pamuğun pound (0.45 kg) başına fiyatını New York'taki işlemlerde 1995'ten beri ilk defa 1 doların üzerine çıkardı.

Haberin Devamı

Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor

 

New York'taki işlemlerde Aralık teslimi pamuğun pound fiyatı yüzde 3.8 artarak 1.0198 dolara çıktı ve 1995 yılından beri en yüksek seviyeyi gördü. Çin'de ise Mayıs teslimi kontratlarda pamuğun ton fiyatı yüzde 3.4 yükselerek 3,068 dolara çıktı. Pamuk fiyatlarında geçen yıl da yüzde 62'ye varan değer artışı yaşanmıştı.

 

ABD Vadeli Emtia İşlem Komisyonu'nun verilerine göre ise hedge fonlar ve büyük çaplı işlemler yapan spekülörler, 14 Eylül ile biten haftada pamukta aldıkları uzun vadeli net pozisyonlarını yüzde 2 artırdı.

 

Haberin Devamı

Avustralya merkezli danışmanlık şirketi FCStone Australia'dan piyasa uzmanı David Watson artan fiyatlarla ilgili olarak, "Bir ay daha beklenen seviyede gelmesi beklenmeyen hasat öncesinde, Hindistan, Pakistan ya da Çin fark etmeksizin tekstil fabrikalarına sunulan ham pamuk miktarında gerçek bir kıtlık yaşanıyor" dedi.

 

ÇİN İTHALATINI ARTIRABİLİR

Bu ay Bloomberg'in düzenlediği bir araştırmaya katılan Çin merkezli beş analist, pamukta dünyanın hem en büyük tedarikçisi hem de alıcısı olan Çin'in, düşük sıcaklık ve yağmurun kalite ve miktarda düşüşe neden olması yüzünden, pamuk ithalatını artırabileceğini belirtti.

 

Bu analistlere göre Çin'deki toplam pamuk üretim miktarı, ikinci yılında da 6.4 ile 6.8 milyon ton arasında gerçekleşebilir. Geçen sene üretim, önceki yıla göre yüzde 13 düşerek 6.8 milyon tona gerilemişti. Yoğun şekilde yağan yağmurlar rekoltedeki bu düşüşün başlıca nedeni olmuştu.

 

STOKLAR AZALDI

Watson, "Küresel çapta pamuk stoklarında büyük azalma var var önceden olduğu gibi açığı ABD'den yapılan alımlarla kapatamıyosunuz... Ekim sonu, Kasım başında yeni hasadın gelmesiyle ve fiyatların düşeceğini tahmini ediyorum" dedi.

 

Haberin Devamı

Hindistan Tekstil Sanayi Konfederasyonu'ndan geçen hafta yapılan açıklamada, tekstil üretimi ve ihracatında dünyada ikinci sırada yer alan Hindistan'da da hasadın, muson yağmurları normalden uzun sürerse tahmin edilenden az olacağı belirtildi.

Bombay merkezli pamuk ticareti yapan Gill & Co'nun başkanı Kantilal Shah, fiyatların gelecek 15 gün ile bir aylık süreçte 10 ile 15 sent arasında artış gösterebileceğini belirtti.

 

Bu yazı Bloomberg'de, "Cotton Exceeds $1 for First Time Since 1995 on Supply Concern" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

 

http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet

http://twitter.com/HurriyetEkonet  Â

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!