Kitaptaki ayıp

Güncelleme Tarihi:

Kitaptaki ayıp
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2005 01:51

Prof. Bingür Sönmez, ‘Sarıkamış Harekatı’nın tarih kitaplarına girmesi için bakanlığa öneri hazırladıklarını söyledi. Kızının Sosyal Bilgiler kitabında konunun ‘Kafkasya Cephesi’ başlığı altında sadece 2 satırla geçiştirildiğini söyleyen Prof. Sönmez, ‘Amacımız, bu kahramanlara bugüne kadar yapılan haksızlığın düzeltilmesi’ dedi.

EROL Altaca Koleji’nde tarih dersine giren kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, dedesini kaybettiği ‘Sarıkamış Harekátı’nın tarih kitaplarına girmesi için Milli Eğitim Bakanlığı’a verilmek üzere öneri hazırladıklarını söyledi.

7. sınıfta okuyan kızının ‘Sosyal Bilgiler’ kitabında konunun ‘Kafkasya Cephesi’ başlığı altında sadece iki satırla geçiştirildiğine ve daha üst sınıflarda da bu konunun gerektiği gibi işlenmediğine dikkat çeken Prof. Sönmez, ‘Okullarda bu kahramanlarımızın neden şehit oldukları öğretilmiyor. Bütün çabamız, bugüne kadar tek konuşulan ve ‘Kurşun atmadan ölen askerler’ diye aşağılanan bu insanların birer kahraman olduğunu öğrencilerimize öğretmek. Bunun için kanun teklifi hazırlatıyoruz. Önümüzdeki yıllarda Sarıkamış Harekátını Milli Eğitim müfredatına, ders kitaplarına bütün doğrularıyla en azından yarım ya da bir sayfa mutlaka girmesini sağlayacağız’ dedi.

RUSLAR YILLARDIR OKUTUYOR

Erol Altaca Koleji öğrencileri, Enver Paşa komutasındaki Sarıkamış Harekátı’nı Rus ve Alman arşivlerinden elde ettiği görüntüleri kendilerine izleten Prof. Sönmez’den, Rusların bu savaşı ‘Milli Savaş 1914-1915’ başlığı altında yıllardır okullarda ders olarak okutulduğunu öğrenince, ‘Biz de bu konuları ders kitaplarımızda ayrıntılarıyla öğrenmek isteriz’ dediler.

İlk kez böyle bir ders izlediklerini ve tarihten çok etkilendiklerini söyleyen öğrenciler, Sönmez’le birlikte önümüzdeki aylarda Sarıkamış’a gidip, genç yaşta göz göre göre donarak ölen atalarının mezarlarını ziyaret edeceklerini söylediler.

Yüzünü hiç görmediği oğlu bile donarak öldü

PROF.
Dr. Bingür Sönmez, 90 bin kişinin öldüğü Sarıkamış Harekátı’nı kumanda eden Enver Paşa’nın yaşamından kesitleri de derste anlattı: ‘Hayatında Alay kumandanlığı dahi yapmamış olan Enver Paşa tecrübeden ziyade gençliğinin getirdiği coşkuyla kumanda edecekti ordusuna. Amaç 1878 Berlin Antlaşması’nda kaybedilen toprakları geri almaktı ve başarılı olacağına inanıyordu. Enver Paşa, Ordu Kumandanı Hasan İzzet Paşa’nın hava şartları, soğuk, karın şiddeti gibi uyarılarına kulak asmaz ve taarruz emri verir. III. Ordu’nun ölüm emridir bu. 1. Dünya Savaşı ardından, Almanya’nın yenilgisi ve Osmanlı’yı Sevr Antlaşması’na sürükleyen çöküşün ardından Kasım 1918’de Enver Paşa ülkeyi terk ediyordu. 1922 yılının 4 Ağustosu’na kadar yurt dışında çalışmalarını sürdürdü. Ve son gün Orta Asya’nın Pamir Dağları eteklerinde Çegan Tepesi’nde vurularak öldürüldüğünde 42 yaşında yenik ve yalnız bir adamdı.’

ŞAŞIRTAN AYRINTI

Prof. Sönmez’in anlattığı derste, öğrencileri en çok şaşırtan ve salonu büyük bir sessizliğe boğan bir ayrıntı da, Enver Paşa’nın oğluyla ilgiliydi: ‘Enver Paşa’nın iki kızı, bir oğlu var. Oğlu Ali Enver’i hiç göremedi. Çünkü 1918’de Berlin’e kaçıyor Enver Paşa. Kısa bir süre sonra Kafkaslar’a döndü. Oğlu 1938’de Türkiye’ye geliyor ve hava subayı oluyor. Sonra istifa ediyor ve Avustralya’ya elçilik görevlisi olarak atanıyor. Bir gece dağ yolculuğunda eşiyle beraber yolunu kaybediyor. Eşini jipte bırakıp kendisi ırmağın kenarına iniyor su içmek için. Su içerken düşüyor ve başını taşa çarpıp bayılıyor. Sabahleyin Ali Enver’i donmuş olarak buluyorlar, 53 yaşında donarak yaşamını kaybediyor.’

Bingür Hoca’dan Sarıkamış dersi

Prof. Dr. Bingür Sönmez, dedesinin de aralarında bulunduğu 90 bin şehit verdiğimiz Sarıkamış Harekatı’nı, Erol Altaca Koleji’nde öğrencilere anlattı. 1914 yılı Aralık ayında yaşanan harekatın detaylarını merakla dinleyen öğrenciler, dersin sonunda Prof. Dr. Sönmez’e çiçek verdiler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!