Güncelleme Tarihi:
KÖR TALİH
Stanislaw Lem / Çev. Sevil Cerit / İletişim Yayınları / 195 sayfa
Bilimkurgu edebiyatının başyapıtlarından sayılan ‘‘Solaris’’in yazarı Stanislaw Lem'in ‘‘Kör Talih’’ adlı kitabı, İletişim Yayınları'ndan çıktı. ‘‘Kör Talih’’te Lem, emekli bir astronotun Roma'da gerçekleşen bir dizi şüpheli ölümü araştırmasını anlatıyor. 40-50 yaşlarındaki hiçbiri İtalyanca bilmeyen, uzun boylu, atletik yapılı, alerjileri olan on bir erkek, Napoli'de kükürtlü sıcak su banyosu yaptıktan sonra kimseye haber vermeden ansızın Roma’ya gider. Ancak adamlarımız Roma'ya geldikten sonra garip bir şekilde davranış bozuklukları gösterir ve ikisi hariç diğerleri intihar eder. Kahramanımız Adams ise bu şüpheli ölümleri bir ‘‘tıpkı-yaşantı’’ yoluyla incelemekle görevlidir. Başlangıçta can sıkıcı olan görev, zamanla rasgele olayların da sürüklemesiyle iyice esrarlı bir hal alır. Ünlü düşünürlere göndermelerle dolu olan kitap, okurları olasılıklar dünyasında meraklı bir yolculuğa çıkarıyor. Lem'in ‘‘Aden’’, ‘‘Gelecekbilim Kongresi’’, ‘‘Küvette Bulunan Günce’’, ‘‘Soruştunma’’, ‘‘Yenilmez’’, ‘‘Yıldızlardan Dönüş’’ ve ‘‘Solaris’’ adlı kitapları daha önce İletişim Yayınları tarafından yayımlanmıştı.
SINGLE VE OĞLU
John Le Carre / Çev. Melis Uğur / Epsilon Yayıncılık / 391 sayfa
Casus romanları üstadı John Le Carre'nin Türkiye'deki kara para aklama olaylarına da yer verdiği ve bu yüzden henüz Türkçe'ye çevrilmeden tartışmalara yol açan ‘‘Single ve Oğlu’’ adlı kitabı Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı. Asıl adı David John Moore olan John Le Carre 1958-1963 yılları arasında İngiliz Gizli Servisi'nde çalışmıştı. Hemen hemen tüm eserlerinde bu yıllardan kalan anılarının izlerine rastlanan Carre'nin Berlin Duvarı yıkılıp Soğuk Savaş bittikten sonra kitaplarına konu edecek malzemesi kalmadığı söylenirken, o kahramanı Smiley’i gömüp yoluna devam etti. Türkçe’ye yeni çevrilen ‘‘Single ve Oğlu’’ adlı kitabı da, Soğuk Savaş'ın bitmesiyle Rusya'da çoğalarak artan suç örgütleriyle Batı'daki yasal finans dünyası arasındaki bağlantıları sarsıcı bir dille anlatıyor; biri yasak malların ticaretini yapan, diğeri de elde edilen kárları aklayan Rus ve İngiliz iki ailenin portresini çiziyor. Pek çok romanı sinemaya da uyarlanan Le Carre'nin ‘‘Smiley'nin Dönüşü’’, ‘‘Soğuktan Gelen Casus’’, ‘‘Son Casus’’, ‘‘Rus Evi’’, ‘‘Bizim Oyun’’, ‘‘Gece Müdürü’’, ‘‘Panama Terzisi’’ ve ‘‘Yolun Sonu’’ adlı kitapları daha önce çeşitli yayınevleri tarafından Türkçe'ye kazandırılmıştı.
KADINCA AVLANMA VE BALIK TUTMA Melissa Bank / Çev. Gökçen Ezber / Güncel Yayıncılık / 251 sayfa
Amerikalı genç yazar Melissa Bank'in, National Bestseller tarafından ‘‘mevsimin en iyi kitabı’’ olarak değerlendirilen kitabı ‘‘Kadınca Avlanma ve Balık Tutma’’, Amerika ile aynı anda ülkemizde de çıktı. Güncel Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, kendi kimliğini koruyarak yaşamı paylaşabileceği bir eş arayan Jane'in yaşadıklarını anlatıyor. Kitabın kahramanı Jane Rosenal; kendisinden beklenen ‘‘kadınsı roller’’in kısıtlayıcılığı ile günümüz kadınının iş ve aşk yaşamında karşılaştığı güçlüklerden muzdarip bir arkadaşımızdır. Günün birinde bir kitapla karşılaşır: ‘‘Bay Doğruyu Bulmak ve Evlenmek’’. Sonra hayatı değişir tabii; telefon rehberi kısa zamanda erkek isimleriyle, ajandası akşam yemeği randevularıyla dolup taşar. Ama Jane sonuçtan hiç de memnun değildir. Seks-aşk-ilişkiler üçgeninde kuralları kimlerin koyduğunun; aşkı yakalamanın ve mutluluğu kaçırmamanın bir reçetesi olup olmadığının yanıtlarını arayan; günlük hayatımızdaki komedi ve dramı ustalıkla bütünleyen ‘‘Kadınca Avlanma ve Balık Tutma’’ oldukça eğlenceli bir kitap.
İNGİLİZ
Hikmet Temel Akarsu / İnkıláp Kitabevi / 208 sayfa
Hikmet Temel Akarsu'nun ‘‘İstanbul Dörtlüsü’’ adını taşıyan kitaplar dizisinin ilki Can Yayınları'ndan çıkan ‘‘Kaybedenlerin Öyküsü’’ydü. ‘‘Rock'n roman’’ adını verdiği bir tarz deneyen yazar, Kadıköy yakasının bet ve depresif rocker camiasını anlatıyor. Kitabın harcında Rock barlar, kadınlar, alkol, edebiyat, müzik ve yıkık dökük bir ‘‘kaybedenler felsefesi’’ var. ‘‘Batı'nın Sonu Doğu'nun Başı’’ altbaşlığıyla takdim edilen kitabın ana kahramanlarından biri İngiltere'de dikiş tutturamayan ve Türkiye'de İngilizce öğretmenliği yaparak tahmin edemeyeceği kadar popüler olan Jack. Kitapta, başka bir bakış açısıyla kendisi de ‘‘kaybeden’’ sayılabilecek Jack'in diğer kahramanların hayatlarını nasıl tarumar ettiğine şahit oluyoruz. Kitabı okurken 90'ların ‘‘kaybedenler’’i ile ‘‘Tutunamayanları’’ kıyaslamamak elde değil.
Fanzinler dışınde pek ele alınmayan nispeten bakir bir alana el atan (underground rock kültürü) Hikmet Temel Akarsu bir dönem Marquis d’İstambulin müstear adıyla, entelektüel çevrelerde dolaşan dedikoduları Radikal’de yazıyordu. Yazarından belirgin izler taşıyan Marki karakteri de ‘meseleyi çözmüş’ biri olarak kendini kaybeden gençlere yol gösteriyor.