Güncelleme Tarihi:
Sosyal medyada bir kullanıcının paylaştığı fotoğraflar yaban arılarını gündeme taşıdı. Kitapların üzerinde çamura benzeyen yuvarlak yuvaların ne olduğu ile ilgili tartışma başladı. “Evimde kitapları havalandırmayı, temizlemeyi adet edinmem gerekiyormuş. Hayatımda ilk kez böyle bir şey gördüm. Gitti çok nadir bulunan Che Guevara biyografisi. Başınıza geldi mi böyle bir şey?” yazan kullanıcının ardından pek çok kişi evinde kitaplıkların arkasında, masaların köşelerinde yuva yapan yaban arılarının fotoğraflarını paylaştı.
‘DOĞADAN TOPRAK ÇAMUR TOPLARLAR’
Arılar üzerinde çalışma yürüten biyolog Refika Günalp, fotoğraftaki görüntünün bilimsel adı ‘vespidae’ olan ince belli yaban arılarına ait yuvalar olduğunu söyledi. Bu arıların bal arılarından farklı olarak doğada soliter yani tekil olarak yaşadığını belirten Günalp, “Bal arıları organik olarak oluşturdukları kovanlarda bir arada yaşarken, yaban arıları dışarıdan topladıkları toprak, çamur gibi şeyleri toplayarak kendi enzim ve sıvılarını da katarak tekil kovanlar oluşturur. Boş ağaç kovuklarında, fare deliklerinde, hatta bazıları toprak altında yuvalanır. Bal arılarına göre daha ufak gruplar halinde dolaşırlar” ifadelerini kullandı. Vespidae familyasındaki arılar da kopardıkları çamurları boru haline getirerek kendilerine yuva oluşturabiliyor.
‘KUYTU YER ARAKEN EVLERE GİRİYORLAR”
Ağız şekillerinin bir şeyleri koparacak şekilde geliştiğini bu yüzden yuvalarını kendilerinin yaptığını söyleyen Günalp, bu tip arıların evde görülmesinden asla korkulmaması gerektiğini kendisine dokunulmadığı sürece insana asla zarar vermeyen bir tür olduğunu belirtti.
Bahçelik bir alanda yemek yerken genelde yaban arılarının geldiğine dikkat çeken Günalp, “Davlumbazda yuva yaptılar” diye çok sayıda telefon aldıklarını bunun son derece normal olduğunu vurguladı. Bal arılarının çiçek özlerinden beslendiğini ama bu tip yaban arıların diğer besinler için de doğada arayışa çıktığını vurgulayan Günalp, arıların kendilerine kuytu yerler aradıkları için evlere girdiğini söylüyor.
‘BAHÇELİK ALANA BIRAKILMALI’
Günalp, arılara zarar vermeden evden çıkarılması gerektiğini özellikle vurguluyor: “Kovanlar, bahçede çiçekli kuytu bir bölgeye nazikçe bırakılabilir. Arıların kendilerine göre bir yol ve yön stratejisi var. Tekrar yuvasının olduğu yere dönecektir. Ama yuvasını bulamayınca gidecektir. Aynı yere tekrar yuva yapmaya çalışabilir bunun için bölgenin daha sık kontrol edilmesi gerekir. Bu yuvaları arılara zarar vermeden evlerimizden çıkarmalıyız.”