Güncelleme Tarihi:
Kore Savaşı - Uzak Savaşın Askerleri
Der.: Mehmet Ali Tuğtan
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
Tarih
25 Haziran 1950 tarihinde, Kuzey Kore birliklerinin Güney Kore’ye ani saldırısı ile başlamıştı Kore Savaşı. 27 HAziran’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplanmış SSCB bunu boykot etmiş, Çin’i temsilen ise Tayvan’daki hükümet katılmıştır. ABD’den sonra Kore’ye asker gönderme kararı alan ikinci devlet ise Türkiye’dir!
Kore Savaşı, Türkiye’nin büyük bir dirayetle tarafsız kaldığı II. Dünya Savaşı sonrasında ana hatları giderek netleşen ‘soğuk savaş’ içerisinde yerini belirlediği bir süreçte ortaya çıkmıştır. Türkiye artık tarafsızlığı korumak yerine, ‘tarafını seçmiş’tir. Türkiye bu tarihten itibaren ABD ile aynı yolu izleyerek ‘milli güvenlik’ devletine evrilmiştir. Peki bu ne demektir? Siyaseti ve ekonomiyi, hattâ eğitimi bile güvenlik temelinde şekillendirmektir! Uzun lafın kısası, onar yıl arayla yaşadığımız darbelerin, tuhaf ekonomik yatırımların, yanlışlarla dolu eğitim sisteminin temelinin atıldığı bir sürecin başlangıç noktasıdır Kore Savaşı.
Askeri ve siyasi tarihimizin önemli olaylarından biri olmasına karşın, 1950-53 Kore SAvaşı, akademik çevrelerden hak ettiği ilgiyi görmemiştir. Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda ise, meseleyi sadece askeri ya da siyasi tarih konusu olarak ele aldıklarını görürüz. ‘Kore Savaşı - Uzak Savaşın Askerleri ise savaşın toplumsal düzeyde yarattığı sonuçların neler olduğunu, savaşan insanlar ve yakınları tarafından savaşın nasıl algılandığını, gaziler tarafından nasıl hatırlandığı ya da siyasal iktidarın savaşı toplum katında nasıl meşrulaştırdığı vb. sorulara bütünsel bir yaklaşım sunuyor. Mehmet Ali Tuğtan’ın derlediği ‘Kore Savaşı’ kitabı, bu saydığımız bütün eksikleri giderecek bir içeriğe sahip olmasının yanında Kore Savaşı’nın doğru konumlanmasını sağlıyor. 60. Yılında Kore Savaşı başlıklı konferans metinlerinden oluşan kitapta Nur Bilge Criss, Ali Karaosmanoğlu, Mehmet Ali Tuğtan, Serhat Güvenç, Hilal Akgül, Nur Cangül Örnek, Çağdaş Üngör, Gavin D. Brockett, Gencer Özcan gibi uzmanlar Kore Savaşı-Türkiye ilişkisini siyasi, sosyal, tarihi, ekonomik ve elbette bugüne etkileri bağlamında etraflıca irdeliyorlar.
Aptal / Feyyaz Yiğit / OkuyanUs
Öyle yüksek edebiyat, sıradışı kurgu, soluk soluğa macera, sıcak seks sahneleri, kılıçların çekildiği fantastik söylenceler yok bu kitapta. İsmiyle müsemma hayata ‘aptalca’ bakan bir insanın soruları, sayıklamaları, gördükleri, geçirdikleri, yaşadıkları ve bize anlattıkları var. Feyyaz Yiğit’in ‘pataklama’ olmayan dili, rastgele değil, üzerine titizce eğildiğinin göstergesi. ‘Aptal’, çok iyi tanıdığımız birilerinin romanı. Ayrıca belirtmek gerekir ki, çok iyi eğlendiriyor. Bu dünyada aptallara da yer var!
Yirminci Yüzyıl Üzerine Düşünceler / Tony Judt / YKY - Cogito
Geride bıraktığımız ve bugün birçoklarımızın tanıkları arasında olduğu 20. yüzyıl, şüphesiz tarihin en hareketli asrı. Dünya savaşlarından büyük soykırımlara, sosyal ve siyasal çalkantılardan soğuk savaşa, devrimlerden Atom bombalarına, büyük filozoflardan yeni Avrupa’ya kadar... İngiliz tarihçi Tondy Judt dejeneratif bir hastalığın pençesindeki son aylarında Tİmoty Snyder ile yaptığı bir dizi konuşmayla, 20. yüzyılı Avrupa odaklı olarak siyasi ve sosyal açıdan yeniden okuyor. Müthiş ve önemli bir kitap.
Ebu Zer / Hasan Basri Bilgin / Hayat Yayınları
Bütün gazete ve TV’lerin Ramazan’a özel ‘dini yayın’lar yapması adettendir. ‘Ebu Zer’ de benim Ramazan özel tavsiyem. İslâm peygamberi Hz. Muhammed’in “Göğün altında ve yerin üstünde Ebu Zer’den daha doğru konuşan kimse yoktur!” dediği, İslâm’ı ilk kabul eden sahabilerdendir Ebu Zer el Gifari. Kitap, İslâm’dan önce de tek tanrıya inanıp, kervan soymak yerine çobanlık yapmayı tercih eden bir adamın hikâyesi! İslâm anlatıları içinde özgün hikâyelerden birine sahip Ebu Zer’in etkileyici romanını okuyun.