Güncelleme Tarihi:
1 The Godfather (Baba): Mario Puzo’nun 1969’da yazdığı romanı 1972’de Francis Ford Coppola tarafından sinemaya uyarlandı. Yapımcının basit bir roman diye küçümsediği kitap Marlon Brando’nun inanılmaz performansı ve filmin dillerden düşmeyen müziğiyle tarihe geçti. Puzo bile filmi görünce, “Keşke kitabı daha iyi yazsaydım” der.
2 Oz Büyücüsü: L. Frank Baum’un 1900’de yazdığı film 1939’da Victor Fleming tarafından “Technicolor” tekniği, muhteşem dekoru ve kostümleriyle kitaba galebe çaldı.
3 The Shining (Cinnet): Stanley Kubrick’in dehası ve Jack Nichol-son’un oyunculuğu, seyirciyi Stephen King’in yazdığı romandan çok daha fazla ‘gerdi’.
4 Jaws: Peter Benchley’in 1974 tarihli Jaws romanı Steven Spielberg tarafından sinemaya uyarlandı. Spielberg köpekbalığını kahraman yaptı.
5 Nosferatu: Dahi Alman yönetmen F. W: Murnau’nun bu filmi aslında Bram Stoker’ın Drakula romanının izin alınmadan yapılmış bir uyarlamasıydı. Drakula’yı Nosferatu yapan uyanık yapımcıları dava eden Syoker’in dul eşi onları iflas ettirdi.
6 Trainspotting: Irvine Welsh’in 1993 tarihli romanı Danny Boyle tarafından 3 yıl sonra film yapıldı. Boyle’un filmi öyle ikonlaştı ki ödül alan romanı gölgede bıraktı.
7 L.A. Confidential: Bizde “Los Angeles Sırları” olarak gösterilen film James Ellroy’un 1990 tarihli romanında uyarlandı. 1997’de filmi çeken Curtis Hanson kitapta olmayan ve Russell Crowe’un Guy Pearce’ı acımasızca dövdüğü unutulmaz sahneyi ekledi.
8 Rüzgar Gibi Geçti: Margaret Mitchell’ın 1936’da yazdığı roman öyle uzundu ki Victor Fleming birçok sahnede anlatıcı kullandı. Öpüşme sahnesiyle de film efsane oldu.
9 Guguk Kuşu: Ken Kesey’nin 1962 tarihili romanından uyarlanan Milos Foreman’ın filmi Jack Nicholson’un olağanüstü performansı ve müzikleriyle 5 Oscar’ı kucakladı. Yazar Kesey ise filmi boykot etti.
10 Apocalypse Now (Kıyamet): Baba’dan sonra bir kez daha bir araya gelen Coppola ve Brando bu kez Joseph Conrad’ın “Heart of Darkness” kitabından uyarlanan bu filmi bir efsaneye dönüştürdü.
11 The Man Who Would Be King (Kral Olacak Adam): Rudyard Kipling’in 1888 tarihli romanı John Huston’ın yönetmenliğinde ve Sean Connery ile Michael Caine’in müthiş uyumuyla film finalini değiştirdiği roman karşısında zafer kazandı.
12 Kabare: “Elveda Berlin”den uyarlandı. Bob Fosse’nin 1972 tarihli filminin baş karakteri yazar ve ‘gay’di. Yönetmen onun tercihini değiştirdi ve iyi gişe başarısı yakaladı.
13 Blade Runner (Bıçak Sırtı): Philip K. Dick’in romanında yönetmen Ridley Scott, Harrison Ford’un oynadığı android avcısı karakteri ön plana çıkarıp mutlu sonu da değiştirince büyük başarı yakaladı.
14 Brokeback Mountain (Brokeback Dağı): Annie Proulx’un romanını filme çeken Ang Lee, öyküye kattığı karakter zenginliği ve manzara ile 3 Oscar’ı hak etti. Yazar bile “Film aklımı başımdan aldı” dedi.
15 The Silence of the Lambs (Kuzuların Sessizliği): Thomas Harris’in romanı Jonathan Demme tarafından 1991’de filme çekildi. Harris filmi görünce “Muhteşem bir film. Çok şanslıyım” dedi.
16 The 39 Steps (39 Basamak): John Buchan’ın romanı Alfred Hitchcock’un elinde tüm “kaçan adam” filmlerinin modeli oldu. Güçlü kadın karakterler ve Alman casusları ekleyen Hitchcock romanı tuş etti.
17 The Shawshank Redemption (Esaretin Bedeli): Yönetmen Frank Darabont, yazar Stephen King tarafından şöyle övüldü: “Sanatın paraya üstünlüğünün mucizevi bir zaferi”.
18 A Clockwork Orange (Otomatik Portakal): Anthony Burgess savaş sonrası İngilteresi için bu distopyayı yazdı. Stanley Kubrick filminde öykünü sonunu daha karanlık ve belirsiz bırakarak bir “kült” yarattı.
19. Don’t Look Now (Karanlığın Gölgesi) - 20. The Girl with the Dragon Tattoo (Ejderha Dövmeli Kız) - 21. The Lord of the Rings (Yüzüklerin Efendisi) - 22. The Killers (Katiller) 23. Jackie Brown - 24. The English Patient (İngiliz Hasta) - 25. Beowulf