Güncelleme Tarihi:
Adana'da faaliyet gösteren bir tüp bebek merkezinin kurucularından Prof. Dr. Turan Çetin, dünya ortalamasında olduğu gibi Türkiye'de de her 100 çiftten 15'inde üreme sorunları yaşandığını belirtti.
Prof. Dr. Çetin, tıp imkanlarının henüz gelişmediği yıllarda çocuk sahibi olamama sorumluluğunun yüzde 100'ünün kadınlara yüklendiğini, bu yüzden eşlerini boşayanlara sıkça rastlandığını anımsatarak, şunları söyledi;
“Daha önce yüzde 15-20 seviyesinde olan erkekten kaynaklı çocuk sahibi olamama sorunu yüzde 60'lar seviyesine ulaştı. Bu konuda kadınlar yüzde 40 sorumluluğa sahip. Kadınlar tedavi konusunda oldukça istekli, ancak erkeklerde aynı duyarlılığın bulunduğunu söyleyemeyiz. Erkeklerin, kısırlığı (iktidarsızlık) gibi algılaması işimizi zorlaştırıyor. Kadınlar ve sağlık ekibi erkeği tedaviye güçlükle ikna ediyor.”
“ERKEKTE KISIRLIK NEDENLERİ”
Çetin, çevre kirliliğinden alkole, sigaradan bazı ilaçlara ve hatta mesleğe kadar pek çok etkenin erkekte kısırlık sebebi olabildiğini vurgulayarak, aldıkları hasta öyküleri, deneyimleri ve istatistik çalışmalarıyla da kısırlıkta sıcağın da olumsuz etkenlerden biri olduğunu gördüklerini bildirdi.
Sıcak havanın canlı sperm sayısını azalttığını, dar pantolonların ise kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de üreme sorunlarına yol açtığını vurgulayan Çetin, şunları kaydetti;
“Yüksek ateşli hastalıklarda, karaciğer ve böbrek hastalıklarında, sperm yapımı ve kalitesi düşer. Ayrıca şeker hastalığı, nörolojik hastalıklar, travma sonucu bel omurlarının hasarlanması, mesane ya da idrar yolları ile ilgili ameliyatlar sperm oluşumunu olumsuz etkiler.
Bazı ilaçların ve radyasyonun da testisi bozarak kısırlığa yol açtığını biliyoruz. Bunların başında kanser kemoterapisi gelir. Kemoterapi ilaçları da sperm hücrelerini öldürür.”
PSİKOLOJİK FAKTÖRLER
Çetin, merkezlerinde sürekli psikolog bulundurarak, tedavi gören kadın ya da erkeğe destek sağladıklarını belirterek, “Öncelikle hastanın bu sorunu aşacağına inanması, karamsarlığa kapılmaması ve doktoruna güvenmesi gerekiyor. Aksi takdirde umutsuzluktan kaynaklı stres biz ne kadar çaba harcarsak harcayalım çocuk sahibi olmayı engelliyor” dedi.
Kısırlık sorununun giderilmesindeki başarı oranının da hem kadınlarda hem de erkeklerde yüzde 60 olduğuna işaret eden Çetin, şöyle devam etti:
“Artan kısırlık oranlarına rağmen, kadın ya da erkeklerden kaynaklı olsun çocuk sahibi olamama probleminin çözümünde tıp imkanları oldukça gelişti. Hatta, tek bir canlı spermi bile bulunmayan erkeklerin testislerine kadar inerek canlı spermi buluyor ve laboratuvar ortamında kadından alınan yumurta ile dölleyebiliyoruz.”