Kışanak: Kürt sorununu çözmeyen Anayasa yeni olmayacaktır

Güncelleme Tarihi:

Kışanak: Kürt sorununu çözmeyen Anayasa yeni olmayacaktır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2011 14:50

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, yeni Anayasa yapımı konusunda kaygıları olduğunu belirterek, "AKP’nin yeni bir Anayasaya fazla ihtiyacı yoktur. İhtiyaçlarını bir paket ile referandumdan geçirdiler. Kürt sorununu çözmeyen bir Anayasa yeni Anayasa olmayacaktır. Mevcut anayasa Kürt halkını inkar eden bir Anayasadır" dedi.

BDP ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), yeni Anayasa çalışmaları kapsamında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle fikir alışverişinde bulunmak ve yeni Anayasayla ilgili taleplerini almak için planladığı ilk toplantıya Diyarbakır’da gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Gültan Kışanak, 4 gündür adliye koridorlarında partilerine ve seçilmiş yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonlarla uğraştıklarını söyledi. Kışanak, "Saçma sapan operasyonların sonuçları ile uğraşıyoruz. Gittiğimiz evlerde 7’den 70’e herkeste müthiş bir öfke vardır. Evler gece yarıları basılarak çoluk çocuk demeden insanlar çığlık çığlığa uyandırılıyor. Silahları ile evleri darmadağın ediyor. Böyle bir ülkede demokratik anayasa yapmaya çalışıyoruz" dedi.

’KÜRT SORUNUNU ÇÖZMEYEN ANAYASA YENİ OLMAYACAKTIR’

Türkiye’de herkesin bu operasyonlara karşı ortak ses vermesi gerektiğini söyleyen Kışanak, Dicle Haber Ajansı bürolarına yönelik operasyonları kınadı. Kışanak, "1990’lı yıllarda yaşananlar bugün tekrar yaşatılmak istenmektedir. Hepimiz düşünce ve basın özgürlüğü konusunda taraf olmalıyız"dedi.

Kışanak, tüm olumsuzluklara karşın Meclis’deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na aktif katılma kararı aldıklarını hatırlatarak şöyle dedi:

"Bu dönemde demokratik bir anayasa yapılmasının ne kadar zor olduğunun farkındayız. Ancak, demokratik Anayasa yapma dışında Türkiye’nin başka bir şansı yoktur. Aktif katılma kararlılığımız sürüyor. BDP olarak kaygılarımız vardır. Bütün talepleri karşılayan bir Anayasa’nın çıkmama ihtimali yüksektir. Kürt sorununa çözüm getiren bir Anayasa çıkma ihtimali bugün çoğunluğunu elinde bulunduran AKP’nin yaklaşımı ile çıkmasının zor olduğunu biliyoruz."

Van Bağımsız Milletvekili ve DTK Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da yeni Anayasa çalışmalarını DTK açısından olumlu bulduklarını, ancak yeni Anayasada asıl hedef, toplumsal barışı sağlamak ise bu çatışma ve operasyonların biran evel son bulması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin önemli eşikte olduğunu kaydeden Kışanak, "Ya önemli meselelerine günü kurtarma anlayışı ile yaklaşacak ya da değişim ve dönüşümden yana karar vererek önemli meselelerine köklü çözüm getirecektir" dedi.

Aysel Tuğluk, toplumun ihtiyaçlarına cevap verebilecek bir Anayasa düşündüklerini, yeni Anayasa’nın özgürlüğe ve eşitliğe cevap verecekse bunun hayırlı olacağını düşündüklerini söyledi. Tuğluk, "Leyla Zana, Meclis’teki yemin töreninde Türkiye halkları sözünü kullandı ve bunun dil sürçmesi olduğu ifade edildi. Türkiye halkları kavramının yeni Anayasa’da olması gerektiğini ifade ediyorum. Türkiye’de Kürt sorununun çözümünün Anayasa’dan geçtiğine inanıyorum" diye konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda Diyarbakır Barosu, İHD, GÜNSİAD gibi sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!