Kısa kısa eğitim

Güncelleme Tarihi:

Kısa kısa eğitim
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2004 10:06

‘Biz de varız’

Araştırma görevlilerinin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla kurulan 'Türkiye Araştırma Görevlileri Platformu', YÖK yasa tasarısının oluşum sürecine de katkıda bulunmak için harekete geçti. Araştırma görevlileri, ‘‘Akademik kadroların yüzde 40'ını oluşturan bizler, fikirlerimizi ifade etmekte kararlıyız‘‘ diyorlar.

33 devlet üniversitesini temsilen 130 araştırma görevlisinin katılımıyla, 11-12 Şubat'ta Eskişehir Osmangazi Üinversitesi'nde toplanan '2'nci Türkiye Araştırma Görevlileri Platformu'nun sonuç bildirgesi yayınlandı. Araştırma görevlilerinin taslağa yönelik eleştirileri şöyle:

Taslakta, araştırma görevlileri ile ilgili hiçbir yeni tanımlama yapılmıyor.

Yoksulluk sınırı ile açlık sınırı arasında maaş almakta olan araştırma görevlilerinin ekonomik sıkıntılarının giderilmesine yönelik herhangi bir girişim bulunmuyor.

Üniversitelere araştırma görevlisi alımına ilişkin olarak çeşitli haksız spekülasyonlar yaratılmaktadır. Bu nedenle merkezi bir sınavın yapılması önerilmektedir. Araştırma görevlisi alımının mevcut şekliyle üniversitelere bırakılması bilimsel ve üniversite özerkliğiyle de bağdaşan bir sonuç olacaktır.

Nişantaşı Nuri Akın’ın en iyileri

Her yıl geleneksel olarak yapılan 'yılın en iyileri' anketinde Nişantaşı Nuri Akın Lisesi öğrencilerinin tercihleri belirlendi. Okul genelinde yapılan seçimde yılın en iyileri şunlar:

Yıın en iyi yazarı Buket Uzuner, en iyi rock şarkıcısı Şebnem Ferah, en iyi radyo programı Nihat'la Curcuna, en iyi spor programı Maraton, en iyi erkek pop sanatçısı Emre Altuğ, en iyi eleştirmen Hıncal Uluç, en iyi kadın pop sanatçısı Sertap Erener, en iyi yerli dizi Bir İstanbul Masalı, en iyi kadın oyuncusu Meltem Cumbul, en iyi haber spikeri Ali Kırca, en iyi erkek oyuncusu Ozan Güven, en iyi sporcusu Neslihan Demir.

Geleceğe yön verenler

Altıncı Rehberlik Sempozyumu, resmi-özel okullarda görev yapan rehber ve psikolojik danışmanlar, üniversite öğretim üyeleri ile özel danışma merkezlerinin katılımıyla dün yapıldı.

Türkiye'nin dört bir yanında görev yapan uzmanların bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaşmak amacıyla bir araya geldikleri organizasyonun bu yılki ev sahibi Mef Okulları oldu. Prof. Dr. Acar Baltaş'ın 'sıradışı etki, seçilmiş yaşam' konulu konferansıyla açılan sempozyumda 45 bildiri sunuldu.

Okullarda sunulan rehberlik hizmetlerinin kalitesinin artırılması hizmetlerinin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesinin sağlanması, yeni yaklaşımlar ve uygulamaların paylaşılması amacıyla düzenlenen sempozyumda bu yıl şu konular ele alındı:

Başarılı ebeveynlik eğitimi, güvenli girişkenlik eğitimi, etkili çalışma alışkanlıkları nasıl kazandırılır, depresyon ve somatizasyon arasındaki ilişki, karakter eğitimi projesi, kişisel gelişim ve değişim uygulamaları, etkin dinleme.


Nuran Çakmakçı’ya ödül


Türkiye'nin ilk eğitim dergilerinden ve 18 yıl boyunca yayınlanan 'Yaşadıkça Eğitim' Dergisi, 80'nci sayısında eğitim alanında başarılı olanlara ödül verdi. Hürriyet İK yazarlarından Nuran Çakmakçı da ödüle layık görüldü. Anaokulundan yükseköğretime kadar eğitimin her alanında yazıların yayınlandığı derginin geniş bir yazar kadrosu bulunuyor. Kültür Koleji tarafından yayınlanan dergide bugüne kadar binlerece makale yayınlandı. Fahamettin Akıngüç'un sahibi olduğu, Bahar Akıngüç Günver'in genel yayın yönetmenliğini yaptığı derginin 80'nci sayısında ödül alanlar şunlar:

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Balıbey, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Cem Alptekin, Prof.Dr. Ayla Oktay, Prof.Dr. Adnan Kulaksızoğlu, Adil Türkoğlu, Prof.Dr. Doğan Cüceloğlu, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Eğitim Gönüllüleri Vakfı, Çağdaş Eğitim Vakfı, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Figen Atalay, Hürriyet Gazetesi yazarı Doğan Hızlan, Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, Ömür Candaş, Kudret Güvenç, Cemal Turan, Zafer Uzuntürk, İlhami Fındıkçı, İrfan Erdoğan, Hamdi Erkunt, Gülay Çoker, Adil Çağlar.

Fanta gençleri arıyor

Fanta bu yıl ikincisini düzenlediği 'Fanta Genç Yetenekler Arıyor' yarışmasıyla üniversiteli gençleri yeteneklerini sergilemeye çağırıyor. Gençler, Müzik ve Stand-up dallarında yarışacak. Müzik dalında grup ya da bireysel olarak yarışmaya katılacak olan adaylar kendi besteleriyle yarışacak. Stand-up dalında ise ikili ya da bireysel olarak yarışmaya katılabilecekler. Bölgesel finalistler, Haziran ayında İstanbul'da düzenlenecek finale katılacak. Son başvuru tarihi 30 Nisan olan yarışmaya başvurular www.fanta-mania.com sitesinden ya da üniversite kampuslerinde dağıtılacak broşürlerden yapılabilecek. Bilgi için: 0800 261 19 20

Fatih'te Kariyer Günleri

Fatih Üniversitesi Kariyer Planlama Merkezi'nin düzenlediği Kariyer Günleri'nin dördüncüsü 15 Mart-9 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek. Etkinlik sektör tanıtımı, mezuniyete yaklaşırken, zirvedekiler, uzmanından başlıklı eğitimlerle kurum teknik ziyaretlerinden oluşacak.

St Georg öğrenci alıyor

Özel Yabancı Okullar statüsündeki Sankt (St) Georg Avusturya Lisesi'nin 'ticaret' bölümüne, altı yıllık aranın ardından önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında yeniden öğrenci alınmaya başlanacak. Türk öğretim sisteminde yapılan ve meslek lisesi mezunlarının üniversiteye girmesini zorlaştıran değişiklikler nedeniyle, 1998 yılından itibaren lisenin ticaret bölümüne öğrenci alımı durdurulmuştu. İlk yılı hazırlık sınıfı olmak üzere toplam beş yıl süren ticaret bölümüne, 2004-2005 öğretim yılının başında 20 öğrenci alınacak. Ticaret bölümü hazırlık sınıfında, Almanca dersine ağırlık verilecek ve fen dersleri yerine öncelikli olarak bilgisayar dersleri okutulacak. Ders dili olan Almanca ve zorunlu ilk yabancı dil olan İngilizce derslerinde ise özellikle iktisat diline yer verilecek. Ticaret bölümünde, genel kültür derslerinin yanı sıra işletme, muhasebe, iktisat enformatiği, enformatik yönetimi ile ekonomi ve hukuk gibi tüm temel ticaret dersleri Almanca okutulacak. 10'uncu sınıftan itibaren de Türkçe, Almanca ve İngilizce'nin yanı sıra, seçmeli üçüncü yabancı dil olarak Fransızca öğretilecek. Okulu bitiren öğrencilere Türk Lise Diploması verilirken, ayrıca 1995-96 eğitim ve öğretim yılında başlatılan uygulamayla Türk öğrencilere bu diplomanın yanı sıra 'Avusturya Lise Diploması' alma imkanı tanındı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!