Güncelleme Tarihi:
Thonet Mobilya'nın öyküsü
Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi ilginç bir sergiye evsahipliği yapıyor. Adını, tasarımcısı olan Michael Thonet'den alan ve bir Viyana klasiği olarak nitelendirilen Thonet Mobilya'nın geçmişten günümüze uzanan serüveni bu sergide gözler önüne seriliyor.
1830 yılında çalışmalarına başlayan Michael Thonet, ilk olarak alt alta tutkallanmış kontrplaktan oluşan mobilya parçaları üretti. Yedi yıl sonra da, aynı genişlikteki tahta kaplama şeritlerini biraraya getirip sulu tutkalla kaynatarak hazırladığı şablonlarla, iki boyutlu kıvrımlar oluşturmaya başladı. Kaplama şeritlerle çalışmak pahalı olduğu için Thonet, masif tahta çubukları su buharında tutup esnettikten sonra demir ya da çelik kaplar içinde bekleterek şekil vermeye başladı. Bundan sonra da Thonet Mobilya ortaya çıktı. Michael Thonet'nin bu çalışmaları o dönemde Avusturya başbakanının ilgisini çekti. Daha sonra Viyana'ya gelen Thonet, Avusturya Saray Meclisi'nin sunduğu olanaklar sayesinde bu alandaki çalışmalarında büyük gelişmeler kaydetti.
İstanbul'da Yapı Kredi Sermet Çifter Kütüphanesi'ndeki sergi, 19. yüzyılda yapımına başlanan ve kısa sürede bütün düyaya yayılan Thonet Mobilya'nın tutkallı suda tahtayı bükme aşamasından, kullanıma hazır hale gelene kadar süren gelişimini sunuyor. Bu ilginç sergi 29 Mayıs tarihine kadar sürecek.
Sanal zamanda yolculuk
Ressam Elif Ayiter'in son dönem yapıtları 22 Mayıs tarihine kadar Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi'nde İstanbullu sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Sanatçının bu sergisi, ‘‘Sanal Zaman’’ başlığını taşıyor. Devlet Güzel Sanatlar Yüksek Okulu Grafik Bölümü'nü bitirdikten sonra eğitimine İngiltere ve ABD'de devam eden Ayiter'in bu sergisinde bilgisayar ortamında hazırladığı yapıtlar yer alıyor. Sanatçı, Saatli Marif Takvimi'nde sıralanan ve Sayılı Fırtına olarak anılan özel günleri kendi bakış açısıyla yorumluyor.
Resimleri kapışılan sergi
Yaşamını Fransa'da sürdüren Ressam Hikmet Karabulut'un İzmir Vakko Sanat Galerisi'nde açtığı sergi, resimseverlerden büyük ilgi gördü. Karabulut'un, fiyatları 800 milyon ile 1 milyar 100 milyon lira arasında değişen 20 yağlıboya çalışması, serginin açıldığı gün satıldı. 1981'de Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Yüksek Okulu'ndan mezun olan Karabulut, sanat eğitimine Paris Güzel Sanatlar Okulu Caron Atölyesi'nde devam etti. Halen Paris'te yaşayan sanatçı, açtığı kişisel ve karma sergilerin sayısını hatırlamadığını belirtiyor. Karabulut'un, koleksiyonerler tarafından kapışılan resimleri 20 Mayıs'a kadar görülebilir.
Eski korkulardan, yeni duygulara
Yeni kuşağın gelecek vaadeden sanatçılarından Özlem Kalkan Erenus'un 3 Mayıs günü İstanbul'da Studio Peinture'da açacağı sergide kara derili kadınlar, erkekler ve çocuklar olacak. Sanatçının sergisine verdiği ad ise, artık unutulmaya yüz tutmuş bir geleneği çağrıştırıyor: On Üç Buçuk. O topraklarda yaşayan insanların, olumsuz gördükleri herhangi bir şeyi tüm parçalarıyla kendinden uzak tutmak için kullandıkları bir deyim bu. Topraklarına, derileri farklı renkte, kendilerine benzemeyen ve bu nedenle yadırgadıkları insanlar gelmeye başladığında kullanılmaya başlanmış bu deyim. 1994 yılından bu yana kara derililerle haşır neşir olduğunu anlatan Erenus, başlangıç noktası olarak İtalyan fotoğrafçı Franco Grignani'nin bir fotoğrafını gösteriyor.
Kağıt heykeller
Çalışmalarını 1974 yılında gittiği Hollanda'nın Nijmegen kentinde sürdüren heykeltraş Nur Tarım, eserlerini 7 Mayıs'tan itibaren İstanbul Galeri Nev'de sergiliyor. Sanatçının heykelleri Hollanda'da birçok müzede, ayrıca kamusal yapı ve alanlarda yer alıyor. Daha çok dayanıklılaştırılmış kağıt heykeldeki yaratıcılığıyla tanınan Nur Tarım'ın taş, bronz, ahşap ve kağıt malzemelerle meydana getirdiği heykellerinden oluşan sergi 4 Haziran'a kadar görülebilir.
Mitolojinin ilüstrasyonu
Uzun yıllar Paris'te yaşayan ünlü ilüstratör Sedat Tosun, Türkiye'deki ikinci kişisel sergisini İstanbul'da Galatea Sanat Galerisi'nde açıyor. Hachette ve Jaguar başta olmak üzere, Fransa'nın dünyaca ünlü yayınevlerinde ilüstratör olarak çalışan Tosun, birçok albüm ve koleksiyon resimledi. Ağırlıklı olarak Türkiye topraklarından kaynaklanan mitolojik konulardan esinlenen sanatçının sergisi 18 Mayıs'a kadar açık kalacak.
Grafik ustalarından sergi
‘‘İstanbul'da Emigre: Bir Tipografik Tasarım Sergisi’’, BM Çağdaş Sanat Merkezi'nde 28 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Hollandalı Rudy Vanderlans ve Slovakyalı Zuzana Rocko'nun kurucusu olduğu Emigre, yılda dört kez yayınlanan bir grafik tasarım dergisi. 90'lı yıllarda grafik tasarım konusunda belirleyici unsurlardan biri olan bu dergi, tüm dünyadaki grafik tasarımcılarını, yazar ve eleştirmenleri ortak bir tartışma zemininde buluşturuyor. Mimar Sinan Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümü ile Grafikerler Meslek Kuruluşu'nun işbirliğiyle düzenlenen Grafist'99 kapsamında düzenlenen ‘‘İstanbul'da Emigre: Bir Tipografik Tasarım Sergisi’’ deneysel tasarımın en ilginç örneklerini sunuyor.