Güncelleme Tarihi:
En çok alkol alanlar minibüs şoförleri
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı 1997 Trafik İstatistik Yıllığı'ndaki bilgilere göre, alkollü olarak araç kullanırken yakalanan sürücülerin başında minibüs sürücüleri geliyor. Kamyonet ve kamyon sürücüleri de alkol alanlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Trafik kazasına neden olanların yaş durumuna bakıldığında, sürücülerin 26-30 ve 31-35, yolcuların 16-20, yayaların da 6-10 yaş arasındaki kişiler olduğu görülüyor. Müdürlüğün yıllığında trafik kazalarının nedenleri şunlar gösterildi:
* Sürücülerin kırmızı ışıkta ve ‘‘dur’’ işareti olan yerlerde geçmeleri.
* ‘‘Taşıt giremez’’ işareti bulunan yollara girmeleri.
* İkiden fazla şeritli yollarda karşı yönden gelen trafiğin kullandığı şeritten gitmeleri.
* Alkollü, uykusuz, yorgun, hasta ve dalgın vaziyette araç kullamaları.
* Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamaları.
* Aşırı hız yapmaları.
Ayrıca yayaların kırmızı ışıkta geçmeleri, araçlara ilk geçiş hakkını vermemeleri, yola birdenbire veya duran taşıtın önünden ya da arkasından çıkmaları da trafik kazalarına yol açıyor. Yolun bozuk olması, gerekli trafik işaret levhalarının bulunmaması da trafik kazalarına neden oluyor.
Kuşlara nüfus sayımı
Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) ‘‘kış ortası su kuşu sayımları’’nın Türkiye etabına bugün başlıyor. sayım 5 Şubata kadar sürecek. DHKD'den yapılan açıklamada, sulak alanlar açısından önemli bir coğrafya olan Türkiye'yi, kış aylarını geçirmek üzere 88 türün ziyaret ettiği belirtildi. Açıklamada, tüm dünyada çeşitli doğa kuruluşları tarafından eşzamanlı yapılan ve merkezi Hollanda'da bulunan ‘‘Uluslararası Su Kuşları ve Sulakalanlar Bürosu’’nun koordine ettiği ‘‘kış ortası su kuşu sayımları’’nın Türkiye etabının bu yıl da DHKD tarafından gerçekleştirileceği kaydedildi. Buna göre, 16 Ocak-5 Şubat tarihleri arasında yapılacak kuş sayımları sırasında, 20 kişiden oluşan 5 ayrı ekip, Ege, Marmara, Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Orta Anadolu ile Göller Bölgesi'ndeki 85 sulak alanı ziyaret ederek kuşları sayacak. Deneyimli kuş gözlemcileri tarafından teleskop ve dürbünlerle gerçekleştirilecek olan sayımlar, kuşları 10'ar, 100'er ve 1000'erli gruplara ayırarak yapılacak.