Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2010 00:00
Pasaporta indirim yetersiz seyahat özgürlüğümüzü istiyoruz
Bir grup gezginin mart ayında internette başlattığı “Seyahat Özgürlüğümüzü Geri İstiyoruz” kampanyası ses getirmiş, pasaport ücretleri yüzde 50 oranında düşürülmüştü. Ancak seyahat severler, indirime rağmen hala TC pasaportunun en pahalısı olduğunu savunuyor ve kampanyayı sürdüyor. Bu kez www.seyahatozgurlugu.com adresinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a gönderilmek üzere bir mektubu imzaya açıldı.
Kampanyayı başlatan Siyasal İletişim Danışmanı Suat Özçelebi, “Yapılan indirime 250 dolarla TC pasaportu hâlâ en pahalısı. Dünyada 5-10 yıllık biyometrik pasaportların ortalama ücreti 50 dolar, Avrupa Birliği’nde 50 Euro. Anayasal ve temel bir insan hakkı olan seyahat özgürlüğü yine ihlal ediliyor. Milyonlarca yurttaşımız, devletin kendilerine vermek zorunda olduğu uluslararası kimlik kartı olan pasaportuna yüksek harçlar ödemek zorunda bırakılıyor. İndirim yetmedi, daha da ucuzlatılmasını bekliyoruz” diyor. Kampanyaya www.seyahatozgurlugu.com’dan destek verebilirsiniz.
Ballıca Mağarası’na ziyaretçi akını
Tokat’ın Pazar İlçesi’ne 8 kilometre uzaklıktaki Ballıca Köyü’nde bulunan, dünyanın 8’inci harikası olarak adlandırılan Ballıca Mağarası, bu yıl ziyaretçi akınına uğradı. Özellikle yurtiçinden çok sayıda turist çeken mağara, sarkıt, dikit ve diğer jeolojik oluşumlarla şaşırtıcı görüntüler sunuyor. Mağaranın giriş ücreti öğrencilere 2.5, yetişkinlere 5 TL. Kristalleşmiş kireç taşlarından meydana gelen mağarada araştırma ve haritalandırma çalışmaları 1987’de başlatılmıştı. 1995’te yürüyüş yolu yapılıp ışıklandırıldı, ziyarete açıldı. Beş katta sekiz salonuyla 680 metre uzunluğunda, 95 metre yüksekliğinde olan Ballıca, dünyanın en büyük ve görkemli mağaralarından biri olarak gösteriliyor. Ortalama sıcaklığı yaz ve kış 18 derece, ortalama nem oranı yüzde 54. Bol oksijenli havası nefes almayı kolaylaştırdığı için astım hastalarınca ilgi görüyor. Tüm mağara oluşumlarına sahip olduğu belirtilen Ballıca, henüz ziyarete açılmayan ve keşfedilmemiş bölümleriyle de gizemini koruyor.
Dalaman Çayı’nda rafting tartışması
Ege’nin GAP’ı olarak bilinen, Muğla’daki Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali 2011 Martı’nda açılacak. DSİ 21’inci Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, barajla birlikte Dalaman Çayı’nda raftingin biteceği ve turizmin ciddi yara alacağı eleştirilerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. İndap, daha önce Olukgeçen Deresi’nden başlayıp Akköprü’ye uzanan rafting alanının 22 kilometre olduğunu hatırlattı. Şu anda ise Mardin Köprüsü’nden başlayıp Akköprü’ye kadar rafting yapılabilecek alanın 98 kilometre’yi bulduğunu söyledi. Şu an yapılamayan kano, yelken, kürek, sörf gibi turizm amaçlı sporların da baraj gölünde yapılabileceğini, balıkçılığın canlanacağını belirtti. Cavit AKGÜN (DHA)
Kaplıcalarda güz bereketi
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde “cennet kaplıca” olarak bahsettiği Kütahya’nın Simav İlçesi’ne 4 kilometre uzaklıktaki Çitgöl Kaplıcaları’nda güz bereketi yaşanıyor. Çitgöl Belediyesi’nce işletilen 400 yatak kapasiteli kaplıca havaların soğumasıyla birlikte özellikle cilt, deri ve eklem rahatsızlığı olan kişilerin akınına uğradı. Belediye Başkanı Recep Yalçın, mevcut 1570 kaplıca içerisinde, Çitgöl’ün en şifalı olanlar arasında yer aldığını, burada apart tarzı motellerle kaliteli sağlık hizmeti sunulduğunu belirtti. Yalçın, gelmek isteyenlerin mağdur olmamaları için önceden 0274 543 22 67 ve 0274 543 27 39 numaralı telefonlardan bilgi alınmasını önerdi. Mehmet YENEN (DHA)
Muğla’ya üçüncü havaalanı yapılacak
Türkiye’nin iki havalimanına sahip ikinci ili Muğla’ya, şimdi de dolmuş uçaklar için havaalanı yapılacak. 10 veya 20 kişilik küçük ticari ve sivil uçaklar ile 70 kişilik pervaneli uçaklara yönelik düşünülen havaalanı için Yaraş Köyü yakınlarındaki arazi ön plana çıktı. Belediye Başkanı Osman Gürün dolmuş uçak uygulamasını, şu anda Bora Jet’in yaptığını belirtti. Muğla havaalanına sahip olursa, bu ili de ağlarına alacaklarını söyledi. Cavit AKGÜN (DHA)
159 yıllık ev müze oldu
Çanakkale merkeze bağlı İntepe Beldesi’nde belediye tarafından restore edilen 159 yıllık ev müze haline getirildi.
İntepe’de 1851 yılında inşa edilen ve bakımsızlık nedeniyle harabe haline dönen iki katlı eve belediye müdahale etti. Belediye kendi kaynaklarının yanı sına İl Özel İdaresi’nden de aldığı ek bütçeyle 85 bin lira harcayarak tarihi yapıyı 1.5 yılda restore ettirip müze haline getirdi. İntepe Etnografya Galerisi adı verilen binanın açılışı törenle yapıldı. Müzede, “Gülcemal” vapurunun maketi, yöresel kıyafetler ile beldeyle özdeşleşen objeler sergileniyor. Ersan KÜÇÜKKURU (DHA)
Gölhisar’ı tanıyın
Yusuf Erkan’ın Gölhisar (Kibyra) kitabı Ekin Yayınevi’nden çıktı. Gölhisar Belediyesi’nin katkısıyla hazırlanan çalışma Burdur’un bu ilçesinin tarihsel ve kültürel değerlerini inceliyor. Kendisi de Gölhisarlı olan Erkan, fotoğraf ve haritalarla zenginleştirdiği kitabında ilçenin tarihini, doğasını, yemeklerini, sosyal değerlerini anlatıyor.