Güncelleme Tarihi:
Kuş cennetinde kayık turları
Kayseri’nin Uluslararası Ramsar Projesi kapsamındaki önemli sulak alanlarından olan, 300’e yakın kuş türünün yaşadığı Sultansazlığı’nda kayık turları bu yıl erken başladı. Hafta sonlarında bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler, kayık turlarıyla kuş cennetinde gezintiye çıkıyor. Sultansazlığı Kuş cenneti Milli Parkı’na kış süresince Zamantı Derivasyon Tüneli’nden verilen sular sayesinde 20 yıldan beri kuraklıkla boğuşan Yay gölü de suyla doldu. Sultansazlığındaki su seviyesi 2 metreye kadar çıkarken, kayık turları da başladı. Sazlığın kenar kesimlerinde ise yer yer buzlanmalar olduğu görüldü. Nezir ÖTEGEN (DHA)
Datça’da kır lalesi zamanı
Muğla’nın Datça ilçesinde baharın müjdecisi laleler kendini gösterdi. Havanın mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi baharın erken uyanışına neden oldu. Etraf, kır lalesi de denilen erken açan anemon çiçekleriyle rengarenk bir örtüyle kaplanırken, kış uykusundan uyanan kaplumbağalar da yiyecek arayışına başladı. Mehmet ÇİL (DHA)
Karabataklar av peşinde
Deniz ve sulak alanların usta avcısı karabatak kuşları, Karadeniz sahillerinde daha çok görülmeye başlandı. Suya dalan, perdeli ayakları ile hızla takip ettiği balığı yakalayan karabataklar, avını ancak su yüzüne çıkarak yutabiliyor. Zaman zaman ağzından düşürdüğü avını yakalamak için mücadele veren karabataklar, yeşil gözleriyle de dikkat çekiyor. Karabataklar, uzun süren av sonrasında da kayalıklara çıkarak kanatlarını açıp kurutuyor ve dinleniyor, bir sonraki uçuşuna ve avına hazırlanıyor. Turgay MURTEZAOĞLU (DHA)
Tarihi taş evler turizme kazandırılacak
Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aydınlar köyünde, tarihi nitelik taşıyan taş evlerin restore edilerek turizme kazandırılması hedefleniyor. Proje Yürütücüsü Yüksek Mimar Umut Durmuş AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin ilk kısmında köy konağının, ikinci kısmında ise köy evlerinin restore edileceğini, konağın maliyetinin yüzde 25’inin Denizli İl Özel İdaresi tarafından karşılanacağını söyledi. Durmuş, taş evlerin yerel kaynaklar ve işçiler kullanılarak restore edilip turizme açılacağını, geleneksel yapı kültürü yaşatılırken köylüler için de bir geçim kaynağı oluşturulacağını ifade ederek, “Aydınlar’daki evlerin yüzde 53’ü geleneksel. Köyde 220 ev var. Bunların 110’dan fazlası geleneksel yapısını korumuş. Elindeki kültür mirasının farkında olmayan gençler, köyü terk ediyor. Terk edilen evler yıkılıyor. Dolayısıyla bir an önce harekete geçmek gerekiyor ki köyü kurtaralım” dedi. (A.A)
Bursa’daki Yunuseli Havaalanı ulaşıma açılıyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Yunuseli Havaalanı’nın yeniden hava ulaşımına açılmasıyla ilgili protokol bugün imzalanacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, düzenlediği basın toplantısında, Bursa’nın 300’e yakın yabancı firmaya ev sahipliği yapan bir sanayi kenti olmasına rağmen, işletme sahiplerinin özel uçaklarıyla İstanbul’a gelip, toplantılarını orada yaptıktan sonra Bursa’ya uğramadan geri döndüklerini söyledi. Bursa’nın tüm değerlerine sahip çıkmaya çalıştıklarını ifade eden Altepe, özellikle Yunuseli Havaalanı’nın kent ekonomisine sağlayacağı katkı nedeniyle önemli olduğunu belirtti. Yunuseli Havaalanı’nın sadece küçük özel uçaklara açılacağını, Yenişehir Havaalanı’nı olumsuz etkilemesinin söz konusu olmadığını dile getiren Altepe, Yunuseli Havaalanı’nın hava ulaşımına açılmasını Işıklar Askeri Hava Lisesi ve Türk Hava Kurumu’nun da ısrarla istediğini vurguladı.
(A.A)
Karadeniz’de yeni bitki ve hayvan türleri keşfedildi
Kaçkar Dağları’nda yürütülen “Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruması Projesi” kapsamında, Türkiye için yeni bir bitki türü ile sahada varlığı daha önce bilinmeyen nesli tehlike altında üç bitki türü saptandı. Ayrıca yörede 20’si bölge için yeni, 210 kelebek türü de tespit edildi. Proje Müdür Yardımcısı Gonca Fide, alanın tüm bitki, kelebek, kuş, büyük memeliler, sürüngen ve çift yaşamlı canlılarının çeşitli üniversitelerden 20 kişilik uzman bir kadro tarafından 30 hafta kadar süren yoğun envanter çalışması sonucu bir süre önce tanımlandığını vurguladı. Fide, “Çalışmalar sonucunda 22 sürüngen ve amfibi ile sahada varlığı daha önce bilinmeyen bir semender, 20’si bölge için yeni 210 kelebek türü tespit edildi. İngiltere’de sadece 55, tüm Avrupa kıtasında ise 500 tür kelebek olduğunu biliniyor. Türkiye ise 364 kelebek türüne sahip” dedi.(A.A)