Google'dan kış gün dönümüne özel doodle! Kış dönümü nedir?

Güncelleme Tarihi:

Googledan kış gün dönümüne özel doodle Kış dönümü nedir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2018 01:33

Google, kış gün dönümüne özel 'doodle' hazırladı. İnternet kullanıcıları, Google ana sayfasına girdiklerinde, kışın ilk gününe özel hazırlanan Doodle ile karşılaşıyor. Kış gün dönümü olarak kabul edilen 21 Aralık'ta, kuzey yarım kürede günler uzamaya, güney yarım kürede kısalmaya başlıyor. Bu tarihte, kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanıyor. Peki, kış dönümü nedir?

Haberin Devamı

21 Aralık, Miladi takvime göre yılın 355. (artık yıllarda 356.) günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 10 gün vardır. Coğrafi olarak Kuzey yarım küre için kış solstisi (gün dönümü), Güney yarım küre için ise yaz solstisi (gün dönümü) dir. Kış gün dönümünde (21 Aralık), güneş ışıkları Oğlak Dönencesi'ne dik gelir. Kuzey yarım kürede en uzun gece, Güney yarım kürede en uzun gün yaşanır. Kuzey yarım kürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.

EKİNOKS NEDİR?

Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator'a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Yılda iki kez tekrarlanır - İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu. 23 Eylül durumu: Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°'lik açı ile düşer.

Haberin Devamı

DİĞER EKİNOKS VE GÜN DÖNÜMÜ TARİHLERİ

21 Mart (ekinoks)

Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz Kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken Güney yarım küre sonbahara girer.

21 Haziran (Yaz gün dönümü)

Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da yaz gün dönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken Güney yarım kürede kış başlar.

23 Eylül (ekinoks)

Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarım kürede ise bahara geçiş olur.

BAKMADAN GEÇME!