Güncelleme Tarihi:
TÜKİD Başkanı İzel Rozental, AA muhabirine, sakin geçen yaz döneminin ardından yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına sayılı günler kala piyasanın hareketlenmeye başladığını söyledi. Ülke nüfusunun dörtte birini 0-14 yaş grubundakilerin oluşturmasının kırtasiye sektörü için önemli avantaj olduğuna dikkati çeken Rozental, okul sezonunun başlamasıyla farklı sektörlerde faaliyet gösterenlerin pazara göz diktiğini savundu.
Rozental, kırtasiyecilik yapmayan esnafın "okullar açılıyor" diye tezgahlarına kırtasiye ürünleri koymasının ticari kurallara aykırı olduğunu vurgulayarak, "Tabii ki insanlar ekonomik olanı almalı ama kaliteye de çok önem vermek lazım. 'Kalite' derken markayı kastediyorum. Ürünün mutlaka etiketi olmalı. Satılan ürünün nerede imal edildiği, kimin ithal ettiği, bunlar bilinmeli. Bunlar bilinmezse şayet, o zaman tehlike başlıyor. Tehlike hemen çıkmıyor ortaya, çok uzun yıllar sonra baş gösteriyor. 'Yani ertesi gün kalkıp da ben bu ürünü kullandım, bana bir şey olmadı' diyemezsiniz" ifadesini kullandı.
"ÜRÜNÜN İÇİNDE HANGİ MADDELERİN OLDUĞUNA BAKIN"
Çocukların sağlığı için mutlaka markalı ürünler alınması gerektiğine işaret eden Rozental, "Çok kokulu, fazla renkli ve yumuşak ürünlerde genellikle bazı katkı maddeleri bulunur ve bu katkı maddeleri zararlı olabilir. Ürünün üstünde, içinde hangi madde olduğu yazıyorsa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tespit ettiği zararlı maddeler arasında yoksa o zaman 'sorun yok' demektir" değerlendirmesinde bulundu.
Rozental, kırtasiye malzemesi satanların işlerinin ehli olmasının önem taşıdığına dikkati çekerek, bu ürünlerin sadece kırtasiyecilerden alınması gerektiğini vurguladı.
Okula yeni başlayacak öğrencinin bir yıllık kırtasiye masrafının alınacak malzemelerin çeşidine göre 600-800 lira civarında olduğuna işaret eden Rozental, kurlardaki yükseliş nedeniyle bu miktarda geçen seneye göre yüzde 8-10 artış yaşandığını kaydetti.
"K" LOGOSU UYGULAMASI EYLÜLDE BAŞLIYOR
Rozental, startını geçen yılın başında verdikleri "K Belgesi Projesi"nin devam ettiğini anlatarak, "Kalite belgesi almak için Türkiye çapında 200'ün üzerinde kırtasiyeci başvuru yaptı ve birinci eğitim dönemini tamamlayan 64 kırtasiyeci belge almaya hak kazandı. Eylülde yüzerli gruplar halinde eğitimleri tamamlayan, işletmelerinde gerekli denetimler yapılan kırtasiyecilere hem belgeleri verilecek hem de 'K' tabelaları kırtasiyelerin kapısına asılmaya başlanacak. Hedefimiz, 2016 yılına kadar 4 bin 500 kırtasiyenin kapısına 'K' tabelasının takılması" şeklinde konuştu.
Belgeyi almak için TÜKİD üyesi olma zorunluluğu bulunmadığını aktaran Rozental, sözlerini şöyle tamamladı:
"Başvuru için meslek odasına kırtasiyeci olarak kayıtlı bulunması yeterli. Belgeyi alabilmek için ise eğitime katılması ve gerekli kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Nedir bunlar? İlk önce sözleşmeli mal alacak. Yani aldığı ürünün kaynağı belli olmalı, merdiven altı mal olmamalı. Zararlı solvent gibi maddeler çocukların erişemeyeceği yerlerde olmalı ve bunlar için de uyarı levhaları bulunmalı. Bütün bu kuralları yerine getiren kırtasiyeciler, bağımsız denetleme kuruluşunca denetlendikten sonra 100 üzerinden 70 puan ve üstünü alıyorsa hemen tabelasını takacağız."